"Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bu sefer olacak gibi

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın önümüzdeki günlerde başlayacak ABD ziyareti çerçevesinde Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla yapması beklenen üçlü görüşme, sorunların aşılabilmesinde yeni bir sürecin habercisi olarak değerlendiriliyor.

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan’ın önümüzdeki günlerde başlayacak ABD ziyareti çerçevesinde Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla yapması beklenen üçlü görüşme, sorunların aşılabilmesinde yeni bir sürecin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan emekli Büyükelçi Ömer Ersun, bugünün şartlarında New York’taki görüşmeden olumlu sonuçların, hem de oldukça çabuk şekilde çıkması gerektiğini ifade ederek, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın muhtemel Türkiye ziyareti öncesinde pek çok konuda ilerleme sağlanabileceğini söyledi. Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için alt yapı ve şartların uzun süredir yapılan temaslar neticesinde hazır olduğunu ifade eden Ersun, ilişkilerin geliştirilmesi önündeki en büyük engelin ‘’(eski Ermenistan Devlet Başkanı Robert) Koçaryan’ın bir çeşit Taliban kafasıyla Türk düşmanlığı’’ olduğunu, ancak yönetim değişikliğiyle artık bunun da sonuna gelindiğini belirtti. Ersun, Ermenistan’daki halkın artık çocuklarının istikbalini güvence altına almak istediğini kaydetti. Türkiye’nin de yeni süreçte yapması gerekenler olduğuna işaret eden Ersun, ‘’Uyguladığımız ambargo eğer yararlı bir politika aleti idiyse, herhalde on-on beş yıldır bir sonuç vermeliydi’’ diye konuştu. Ersun, bugünkü şartların ve sınırların kapalı olmasının bir süredir Türkiye’nin aleyhine çalıştığı görüşünü dile getirdi.

Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının New York’ta bir araya gelmeleri durumunda, her üç ülke için hayati önemde olan Karabağ sorununun çözümünün de çok daha kolaylaşabileceğini belirtti. Ermenistan’ın bu yeni süreçte sorunların çözümü yönünde ciddi gözüktüğünü ifade eden Ersun, ‘’Eğer öngörülemedik sürprizler çıkmazsa, bu iş yürür. Üç ülkenin de güvenlik ve ekonomik çıkarları bu işin yürümesini gerektiriyor’’ dedi. Tüm taraflarda siyasi iradenin bulunduğunu söyleyen Ersun, süreçten iyi sonuç alma şansının bu kez ‘’yüzde elliden çok daha fazla’’ olduğunu kaydetti.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kafkasya Uzmanı Hasan Kanbolat da New York’ta yapılması beklenen üçlü görüşmenin, ‘’yeni bir sürecin ilk adımı’’ olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’ün Erivan ve Bakü ziyaretleriyle birlikte yeni bir sürecin kendini göstermeye başladığını belirten Kanbolat, bu süreçte aslında beklenenin Ermenistan’ın Türkiye’ye yönelik açılımı olduğunu ifade etti. Kanbolat, Ermenistan’ın bu çerçevede Azerbaycan’a yönelik olarak da bir açılım yapabileceğini ve Karabağ dışındaki Azeri topraklarından sembolik şekilde çekilmesinin beklenebileceğini söyledi. Ermenistan’ın Türkiye ile arasındaki sorunların giderilmesine yönelik bir politika izlediğini kaydeden Kanbolat, Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerini Ermenistan’ın Azerbaycan ile ilişkilerine bağladığı için, Ermenistan’ın iki yönlü bir adım atmak istediğini, ancak memnun edilmek istenen tarafın sadece Türkiye olacağını belirtti.

SINIRLAR TÜRKİYE’NİN ELİNDE KOZ

Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (TUSAM) Yakındoğu ve Kafkasya Araştırmalar Masası Uzmanı Cavid Veliev, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yeni bir sürecin başlamasının, sorunların paket halinde ele alınacağı anlamına geldiğini söyledi. Ermenistan’ın Azerbaycan ile sorunlarını çözdüğü ölçüde Türkiye’in Ermenistan ile ilişkilerinin gelişebileceği yönünde Türk yetkililerinin görüşlerini hatırlatan Veliev, Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemdeki gelişmeler ve resmi açıklamaların mevcut süreci geçmişten farklı kıldığına ve ilişkilerin gelişebileceği yönünde umut verdiğine işaret etti.

16.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Kamyon yüklü feribot neden battı?

  47 CAMİNİN AÇILIŞINI YAPTI

  Bu sefer olacak gibi

  İkisi de söz verdi

  Yeni dolar milyarderleri

  Demokrasi şehitleri için mevlid

  Soylu: Büyüme rakamı endişe verici boyutta

  Parlamentolar, demokratik sistemin vazgeçilmezi

  “Beyaz Yaka’’da 40 tutuklama

  Erdoğan, 27 yıl sonra Marmara Üniversitesi'nde

  Çevre mevzuatında AB’ye uyum

  Anayasa Mahkemesi DTP’yi dinleyecek

  İstanbul’a “metrobüs” yerine “monoray” teklifi

  Fitrede öncelik dul, öksüz ve yetimlerin

  500 yıllık gelenek yaşatılıyor

  Hastalıklara “Gen teşhisi”

  Kuşhan'a ait tesise mühür

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır