"Gerçekten" haber verir 07 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Tapu harcında indirim hazırlığı

MALİYE Bakanlığı, tapu harcı oranlarında indirim hazırlığı yapıyor.

Emlak vergisine tabi değerler ile değer tespit komisyonlarının yapısı da değiştiriliyor. Edinilen bilgiye göre, yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalarını sürdüren Maliye Bakanlığı bürokratları, taslakta yer alan şehirsel rantların vergilendirilmesinin altyapısını oluşturacak diğer düzenlemeler için de harekete geçti. Bu çerçevede Harçlar Kanunu ile Emlak Vergisi Kanununda değişikliğe gidilmesi amacıyla bir çalışma başlatıldı. Yeni yasama döneminde Meclis gündemine getirilmesi düşünülen çalışmayla öngörülen bazı düzenlemeler şöyle:

-Tapu harcı düşürülecek: Harçlar Kanununda yapılacak değişiklik ile yüzde 3’lük oran, yüzde 1’e indirilecek. Yeni oran, vergisel hesaplamalar sonucunda az ihtimal de olsa yüzde 1,5 şeklinde de belirlenebilecek.

-Emlak vergisinde takdir komisyonlarının yapısı yeniden düzenlenecek: Belediye mücavir alan sınırları içindeki takdir komisyonlarında Maliye Bakanlığı temsilcisine de yer verilecek. Maliye temsilcisi, her ilin Vergi Dairesi Başkanlığı ya da Defterdarlığınca seçilecek.

-Değer tespit kriterleri değişecek: Maliye Bakanlığına göre, emlak vergisine tabi değerler sadece il ve ilçeler bakımından değil, birbirine komşu mahalle ve sokaklar açısından da çarpıklık gösteriyor.Yapılacak yeni düzenlemeyle değer tespitleri için daha objektif kriterler getirilecek. Bu kapsamda, değer tespiti yapılan bölgede, banka ipoteği varsa, o ipotekteki kayıtlı değere de bakılacak. Gayrimenkul şirketlerinin yaptıkları değer tespitleri göz önünde bulundurulacak. Aynı şekilde varsa kamulaştırma bedelleri ile özelleştirme sonucu satılan gayrimenkullerin satış değeri de değer tespitlerinde dikkate alınacak.

-Bütün binalar, bina vergisine tabi tutulacak: Emlak vergisi hesaplamalarında, ruhsat yerine fiili durum belirleyici olacak. Ruhsat alınmadığı için tapu kayıtlarında arsa olarak görülse bile binalardan bina vergisi tahsil edilecek. Bu arada şehirsel rantların vergilendirilmesine dönük olarak Maliye Bakanlığı, belediyelerle ortaklaşa olarak Türkiye’nin emlak envanterini çıkaracak. Sayım rakamlarına göre, Türkiye’de 18 milyon dolayında bina görülüyor. Ancak Maliye Bakanlığının inşaat ve iskan ruhsatları ile diğer veriler üzerinden yaptığı tespitlere göre bu sayı 20 milyonu aşıyor. Bakanlık, envanter çalışmasıyla, Türkiye’deki bina sayısını daha sağlıklı şekilde ortaya koyacak.

07.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Vatandaşın borcu 113 milyar YTL’yi aştı

  Toyota, üretime başladı

  Tapu harcında indirim hazırlığı

  Limanlar devir bekliyor

  850 milyar dolarlık paket de yetmedi

  MB: Bize birşey olmaz demeyin

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır