"Gerçekten" haber verir 07 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

850 milyar dolarlık paket de yetmedi

Küresel dalgalanmaya karşı Amerika’nın açıkladığı 850 milyar dolarlık ‘kurtarma paketi’ de çare olmadı. Finansal kasırga Avrupa’da şiddetini artırmaya devam ediyor. Haftanın ilk işlem günü başta Avrupa olmak üzere borsalar yüzde 5 civarında değer kaybetti. İMKB yüzde 6,22; Rus borsası yüzde 7,76; İngiliz borsası 4,71; Alman borsası 4,35; Fransız borsası 4,62 ekside işlem gördü.

KÜRESEL dalgalanmaya karşı Beyaz Saray’ın 850 milyar dolarlık kozu da tutmadı. Finansal kasırga Avrupa’da şiddetini artırmaya devam ederken, Washington’dan hafta sonu gelen müjdeli haberler piyasa oyuncularını mutlu etmedi. Haftanın ilk işlem günü başta Avrupa olmak üzere borsalar yüzde 5 civarında değer kaybetti. Küresel finansal krizin etkilerinin Avrupa’da da ciddi biçimde hissedilmeye başlanması ve bir çok bankanın mali sıkıntıyla karşı karşıya kalması sebebiyle Avrupa borsaları da düşüşle açıldı. Avrupa’nın en büyük 300 şirketini kapsayan ‘’FTSEurofirst 300’’ endeksi yüzde 4,15 düşerek 1.044,16 puana geriledi. Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda FTSE 100 Endeksi ise yüzde 4,53, Almanya borsası yüzde 4,21, Fransa borsası da yüzde 4,62 puana indi. İspanya’da Madrid borsasında IBEX endeksi yüzde 4,15, ve İtalya’da Milano borsası yüzde 3,45 değer kaybetti. Borsada en fazla bankaların hisseleri düştü.

Rusya borsası 947 puan düştü

Cuma günü yüzde 7’lere kayıp yaşayan ve üç kez işlemleri durduran Rusya borsasındaki şok düşüşler dün de devam etti. Dolar bazlı RTS indeksi yüzde 11,6 kayıpla 947 puana düştü. Yüzde 8 düşen ruble bazlı MICEX indeksi de 847 puana geriledi. Petrol ve doğalgaz şirketlerin de kayıp yüzde 9,94’e ulaşırken, bankacılık sektörü hisseleri yüzde 10,7 değer kaybetti. Borsa düşüşler sebebiyle kapatıldı.

İngiltere bankalardan hisse alacak

İngiltere’de devletin büyük bankaları rahatlatmak adına bu bankalardan hisse satın almayı planladığı öne sürüldü. İngiltere’de yaşanan krizin derinleşmesinin önüne geçmek için çareler arayan hükümetin, büyük bankalardan hisse satın alması planı yaptığı The Daily Telegraph ve Financial Times gazeteleri tarafından duyuruldu. Maliye Bakanı Alastair Darling’in milyarlarca sterlinlik hisse satın alınmasını içeren acil plan üzerinde çalışmalarıyla ilgili olarak Hazine yetkililerine talimat verdiği öne sürüldü. Hazinenin de vergi mükelleflerinin cebinden bir anda milyarlarca sterlin çıkarabilecek planla ilgili çalışmalara başladıkları belirtildi.

Almanya, mevduatları garanti altına aldı

Alman hükümeti ve bankaları, ülkenin en büyük bankalarından Hypo Real Estate’in kurtarılması için anlaşmaya vardı. Alman Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 50 milyar euro’luk kurtarma planı konusunda hükümet ve bankalar arasında mutabakat sağlandığı aktarıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel daha önce, Hypo Real Estate’in kurtarılması için elinden geleni yapacağını bildirmişti. Merkel ayrıca, Almanya bankalarındaki tüm mevduatların devlet güvencesinde olduğunu duyurdu. Berlin/cihan

Avrupa merkez bankaları piyasaları paraya boğdu

Avrupa’da merkez bankaları mali piyasaların nakit ihtiyacını karşılamak için piyasalara para pompaladı. Avrupa Merkez Bankası dün (AMB) piyasaya 50 milyar dolar, İngiltere Merkez Bankası 10 milyar dolar, İsveç Merkez Bankası ise 14,2 milyar dolar verdi.

Fransız Paribas, Fortis’in 2 birimini satın aldı

11,2 milyar Avro’luk başarısız kurtarma girişiminin ardından ‘’en sağlıklı parçası’’ Hollanda birimleri geçen hafta başında bu ülkeye devredilen Fortis’in Belçika ve Lüksemburg birimleri de Fransa’nın en büyük bankası BNP Paribas’nın oldu. Belçika ve Lüksemburg hükümetleriyle Fransız bankası arasında sağlanan anlaşma, her 2 ülkenin Fortis’teki yüzde 49 azınlık hisselerini çoğunluğa çevirerek, yeni çıkarılacak BNP Paribas hisseleri karışılığında Fransızlara devrini içeriyor. Yaklaşık 9 milyar Avro’luk hisse değişimi şeklinde gerçekleşen operasyon sonucunda BNP Paribas’nın yüzde 11,7’si Belçika ve yüzde 1,1’i Lüksemburg’a geçti.

Petrol 90 doların altına geriledi

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün fiyatı 90 doların altına düştü. ABD ham petrolünün varil fiyatı kasım ayı teslimi 4,69 dolar düşerek 89,19 dolara geriledi.Petrol fiyatının düşmesinde küresel finansal krizin yayılmasının, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamayı daha da arttıracağı ve petrol talebini düşüreceği kaygıları etkili oldu. ABD ham petrolünün varil fiyatı, 147,27 dolarla tüm zamanların en yüksek değerini gördüğü 11 Temmuz’dan bu yana yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti.

07.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Vatandaşın borcu 113 milyar YTL’yi aştı

  Toyota, üretime başladı

  Tapu harcında indirim hazırlığı

  Limanlar devir bekliyor

  850 milyar dolarlık paket de yetmedi

  MB: Bize birşey olmaz demeyin

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır