"Gerçekten" haber verir 08 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Çökerken de çarptılar

ABD’de iflas eden yatırım bankası Lehman Brothers’ın, iflâsından dört gün önce, görevden ayrılan üç üst düzey yöneticisine 23,2 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul ettiği ortaya çıktı. Temsilciler Meclisinin Denetim ve Hükümet Reform Komitesinin Demokrat Başkanı Henry Laxman, Lehman Brothers’in yöneticilerini ‘’başkalarının parasıyla risklere girerken’’ bu astronomik paraları almakla eleştirdi.

NEW York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, kurtarma planının işe yaramayacağı için piyasalardan olumlu bir tepki gelmediğini, bütün finansal ve hatta ticarî sistemin çöküşüne bir adım kaldığını söyledi. Kredi piyasasındaki kötüleşmenin devam edeceği öngörüsünde bulunan ve geçen hafta yaşananlardan sonra sistematik bir çöküşe ramak kaldığını belirten Roubini, “Tüm finansal hatta mali sistemin çöküşüne bir adım ötedeyiz” diye konuştu. İsabetli öngörüleri sebebiyle ‘kriz kahini’ olarak da adlandırılan Roubini, işin korkutucu tarafının, hükümetin her hamle yaptığında piyasa tepkisinin gittikçe zayıflaması olduğunu vurguladı. Kurtarma planının işe yaramayacağını savunan Roubini, “Bu nedenle piyasalarda hava olumlu değil. Kimse kimseye güvenmiyor. 700 milyar doların piyasa tepkisini değiştirmediği bir noktaya geldik. Gelecek 6-12 ayda dolar dar bir alanda olacak. Fakat artan mali açıklar yüzünden daha sonra korkutucu bir döneme girilecek” diye konuştu.

PLAN PİYASALARI BOZDU

Roubini, ünlü ekonomi dergisi Forbes’da yayınlanan makalesinde de benzer yönde görüşler dile getirdi. Hazinenin kurtarma planının ardından -belki de kurtarma planı nedeniyle- finans piyasalarında kötüleşmenin devam ettiğini belirten Roubini, özellikle bankalar arası piyasada alış-satış farklarının giderek açıldığı ve daha önce görülmemiş düzeylerde olduğunu belirtti. ABD’de önde gelen finans kuruluşlarının çöktüğünü, İngiltere, Belçika ve Almanya’daki bankalar ve finans kuruluşlarının da zorda olduğunu belirten Roubini, “Dolayısıyla bu, sadece ABD’nin mali krizi değil. İngiltere, euro-bölgesi ve diğer gelişmiş ekonomileri (İzlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada gibi) vuran küresel bir kriz” ifadesini kullandı.

PİYASALARDA GÜVEN KALMADI

Finans piyasalarındaki daralmanın, Fed ve diğer merkez bankalarının piyasalara büyük çapta likidite sağlamasına karşın devam ettiğine dikkat çeken Roubini, ödeyebilirlik ve kredi krizinin, likidite eksikliğinin çok ötesinde sorunlar olduğunu belirtti. Piyasada büyük bir güven bunalımı olduğunu ve herkesin, merkez bankalarının enjekte ettiği likiditeyi toplamaya çalıştığını söyleyen Roubini, bu likiditenin de bankalar ve büyük aracı kuruluşlara gittiğini, gölge bankacılık sistemi (Shadow Banking System) bu likiditeye erişemediği için kredi mekanizmalarının bloke olduğunu kaydetti.

Dev yatırım bankaları JP Morgan ve Goldman Sachs’ın da çok zor durumda olduğunu savunan Roubini, bu bankalara mevduat toplama izni verilmesinin bir çözüm olmadığını, her ikisinin de en kısa zamanda güçlü yabancı kuruluşlarla birleşmesi gerektiğini vurguladı.

08.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Bayramda 25 bin ton şeker ve çikolata satıldı

  Doğal gaz tüketiminde tasarruf dönemi

  Tüketicinin güveni azaldı

  29.4 milyar YTL yanacak

  AVM’ler Anadolu’ya yayılıyor

  TTK iş umudu oldu

  Silinebilir kâğıt

  DB: G-7 işe yaramıyor

  Piyasalarda endişe dinmiyor

  Çökerken de çarptılar

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır