"Gerçekten" haber verir 08 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Piyasalarda endişe dinmiyor

AVUSTRALYA Merkez Bankası’nın sürpriz bir şekilde faiz indirimine gitmesiyle morallenen piyasalarda İngiltere’den gelen haberler ibreyi terse döndürdü.

Avrupa borsaları ve İMKB’de düşüş var. Dolar yeniden 1,37’yi aştı. Avustralya Merkez Bankası’nın yaptığı 100 baz puan faiz indiriminin diğer merkez bankalarına da yayılabileceği ve krize merkez bankalarının tarafından benzer indirimlerle uluslararası boyutta bir müdahale yapılabileceği beklentisiyle İMKB güne artışla başladı, kurda düşüş yaşandı. Ancak İngiltere’den gelen bir haber piyasalardaki olumlu havayı dağıttı. BBC, üç İngiliz bankasının, İngiltere hükümetinden hisse karşılığı sermaye istediğini duyurdu. BBC’nin haberine göre, hükümetten kaynak isteyen bankalar, RBS, Barclays ve Lloyds. Haberin ardından, söz konusu bankaların hisselerinde yüzde 30’a varan oranlarda düşüşler yaşandı. İngiltere Hazinesi, istikrarın korunması ve bankacılık sisteminin desteklenmesi için ne gerekiyorsa yapacağını açıkladı.

AVRUPA’DA İBRE TERSE DÖNDÜ

Bu haberler sonrasında sabah saatlerinde yükselişte olan borsalarda ibre terse döndü. Güne yüzde 2’den fazla yükselişle başlayan Avrupa borsaları, İngiliz bankalarına ilişkin endişelerle yüzde 1’i aşan düşüşler yaşadı. Önceki gün yüzde 9 düşen İMKB’de Avustralya’dan gelen faiz indirimiyle artıda açılış olmuştu. Ancak İngiltere’den gelen haber borsanın da düşüşe geçmesine neden oldu. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansı sadece 8 puanlık artışla 31 bin 582 puandan tamamladı. Uzmanlar doların seyrinde Euro/dolar paritesinin belirleyici olacağını belirtiyor. Avrupa ülkelerinin, bölgedeki bankacılık sistemini korumaya yönelik bir fon kurma konusunda anlaşamaması, Euro’ya duyulan güvenin zayıflamasına neden oldu.

AVUSTRALYA SÜRPRİZ FAİZ İNDİRİMİ

YAPTI

Avustralya Merkez Bankası, faiz oranlarını 100 baz puan düşürerek 16 yıldan bu yana en büyük faiz indirimini yaptı. Aylık politika toplantısını yapan banka, gösterge faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 6.0’ya indirdiğini açıkladı. Başkan Glenn Stevens, olağandışı büyüklükteki bu indirimi, küresel büyüme tahminlerindeki ciddi bozulma ve bankaların fonlama maliyetlerindeki hızlı artışın haklı gösterdiğini söyledi. Japonya Merkez Bankası ise faiz oranlarını değiştirmedi.

DOW JONES 4 YIL SONRA 10 BİNİN ALTINDA

ABD Wall Street Borsası’nın temel göstergesi olan Dow Jones Endeksi dün 29 Ekim 2004’ten bu yana ilk kez 10 bin puanın altında kapandı. Güne 800 puan düşüşle başlayan Dow Jones, gün içinde biraz toparlansa da 369 puan kayıpla kapanışı 9 bin 955 puandan yaptı.

İNGİLTERE RESESYONDA, FAİZ İNDİRİMİ

HAREKET GETİRİR

İngiltere Ticaret Odası’nın (BCC) 5 bin üyesi arasında yaptığı araştırmanın sonuçları, İngiliz iş adamlarının ülkelerinin şu anda, “resesyonda” (durgunluk) olduğuna inandıklarını ortaya koydu. BCC’nin yılın her çeyreği için üyeleri arasında gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları ayrıca, BCC üyelerinin hem üretim hem de hizmet sektöründe güvenin tümüyle çöktüğüne inandıklarını gösterdi. BCC üyeleri, hükümet ve İngiltere Merkez Bankasını acil tedbir almaya çağırdı. İşsizliğin gelecek yıl 350 bin kadar artarak toplam işsiz sayısını 2 milyonun üzerine çıkaracağına inandıklarını belirten BCC yöneticileri, İngiltere Merkez Bankası;nın faizleri düşürerek ekonomiye biraz olsun hareket getirebileceğine dikkat çekti.

BUSH: PLAN ZAMAN ALACAK, AMA BAŞARI OLACAK

ABD Başkanı George W. Bush, batık bankaları kurtarma planının uygulanması ve piyasaların yeniden itibar kazanmasının zaman alacağını ama sonunda başarılı olacağına inandığını belirtti. Bush, kuzeydeki Ohio eyaletindeki Cincinnati’de yaptığı açıklamada, ‘’planın zaman içinde işleyeceğini düşünüyorum. Uzun vadede ekonomimiz iyiye gidecek. Ekonomimiz dayanıklı, verimli bir ekonomi’’ ifadesini kullandı. Bu arada ABD Merkez Bankası (FED), yıl sonuna dek zor durumdaki bankalara 900 milyar dolara kadar nakit vereceğini açıkladı.

BATARKEN 23.2 MİLYON DOLAR TAZMİNAT

ÖDEMİŞ

ABD’de iflas eden yatırım bankası Lehman Brothers’ın, iflasından sadece 4 gün önce, görevden ayrılan 3 üst düzey yöneticisine 23,2 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul ettiği ortaya çıktı. ABD’de patlak veren finans krizinin nedenlerine ilişkin düzenlenen özel Kongre oturumlarının ilki, Temsilciler Meclisinin Denetim ve Hükümet Reform Komitesinde yapıldı ve Lehman Brothers’ın çöküşü ele alındı. Komitenin oturumunda tartışılan şirketin iç dokümanlarında, Lehman Brothers’ın, resmi iflas başvurusunu yaptığı 11 Eylülden 4 gün önce bile, görevlerine son verilen iki üst düzey yöneticiye toplam 18,2 milyon dolar, işten kendisi ayrılan bir başka yöneticiye de 5 milyon dolar ‘’özel ödeme’’ yapmayı kabul ettiği bildirildi.

Oturuma katılan Lehman Brothers’ın CEO’su Richard Fuld da, kendisine 2002-2007 arasında ödenen 350 milyon dolarlık primlerin, tamamen ‘’kurallara uygun’’ olduğunu savundu. Komitenin Demokrat başkanı Henry Waxman ise, Fuld’i, ‘’başkalarının parasıyla risklere girerken’’ bu astronomik paraları almakla eleştirdi.

08.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Bayramda 25 bin ton şeker ve çikolata satıldı

  Doğal gaz tüketiminde tasarruf dönemi

  Tüketicinin güveni azaldı

  29.4 milyar YTL yanacak

  AVM’ler Anadolu’ya yayılıyor

  TTK iş umudu oldu

  Silinebilir kâğıt

  DB: G-7 işe yaramıyor

  Piyasalarda endişe dinmiyor

  Çökerken de çarptılar

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır