"Gerçekten" haber verir 10 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

‘ETKİLENMEYİZ’ DENİLEMEZ

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Kriz etkileyecek. Hakikaten bir ekonomik kriz. Bu artık bir finansal kriz değil. İş dünyası olarak çok tedirginiz. Dünyadaki bu sallantının Türkiye'yi etkilemeyeceğini söylemek olacak şey değil" diyerek, yönetimdekilerin işi çok daha fazla ciddîye alması gerektiğini söyledi.

DÜNYA DARALIYOR, BİZ DE...

Yalçındağ endişelerini şöyle dile getirdi: “Dünya bir daralmaya gidiyor. Dolayısıyla ihracatımıza gelen talep düşecek. Zaten iç tüketim düşüyor. Türk özel sektörü muazzam borçlu. 140 milyar dolar. Bu borcu nasıl döndürecek? Bütün bunlar bu daralmanın Türkiye'de de ciddiyetle yaşanacağını gösteriyor ve bu bizi hakikaten çok ciddî tedirgin ediyor.”

TOBB Başkanının ‘panik yaparsak krizi en ağır biz hissederiz’ sözüne karşılık TÜSİAD Başkanı Yalçındağ’dan piyasaları paniğe sevk edecek bir açıklama geldi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünya finans piyasalarını derinden etkileyen krizden çok tedirgin olduklarını ve ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin krizden en az etkilenecek ülkelerden biri olacağı inancında olduğunu belirterek, ‘’ama eğer panik yaparsak en çok etkilenen biz oluruz’’ demişti. Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ve beraberindeki hükümet yetkilileri, TÜSİAD Başkanı Yalçındağ ile Conrad Otel’de düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yalçındağ, küresel finansal krize değinerek, bugün bütün dünyada bir paradigma değişikliği olduğunu, yarın düzenleyecekleri konferansta bütün bunları çok daha geniş bir ortamda paylaşacaklarını ifade etti. Yalçındağ, “Ancak çok tedirginiz. Ekonomik krizin ciddiyetle ele alınması gerekiyor” dedi.

“İş dünyası olarak hakikatan tedirginiz.” diyen Yalçındağ, dünyadaki bu sallantının Türkiye’yi etkilemeyeceğini söylemenin mümkün olmadığını dile getirdi. Yalçındağ, “Dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz. Dünya ile entegre olmuşuz. Küreselleşme sürecindeyiz. Türkiye’yi etkilememesi mümkün değil” dedi.

TÜRK ÖZEL SEKTÖRÜ MUAZZAM BORÇLU TÜSİAD

Başkanı Yalçındağ, küresel malî krizin önümüzdeki süreçte Türkiye’ye etkisinin nasıl olacağına ilişkin bir soru üze-rine de, “Kriz etkileyecek. Hakikaten bir ekonomik kriz... Bu artık bir finansal kriz değil. İş dünyası olarak oldukça tedirginiz. Dünyadaki bu sallantının Türkiye’yi etkilemeyeceğini söylemek olacak şey değil” diye konuştu. Türkiye’de bankacılık sektörünün dünyadaki birçok ülkeye göre çok daha sağlam temeller üzerine oturduğunu, 2001 krizinden sonra yeni denetlemeler ve düzenlemeler geldiğini, çok daha kurallara bağlı olduğunu anlatan Yalçındağ, şunları kaydetti: “Bir çok türev enstrümanlar burada, bizim bankacılık, finans sektörümüzde henüz faaliyete geçmediği için bunun avantajını yaşamaktayız. Bankalarımızın sermaye rasyoları yüksek. Bunlar doğru... Ancak şu da doğru ki; dünya bir daralmaya gidiyor, küçülecek. Dolayısıyla ihracatımıza gelen talep düşecek. Türk özel sektörü muazzam borçlu. Bu borcu nasıl ödeyeceğiz. Bütün bunlar, bu daralmanın Türkiye’de de şiddetle yaşanacağını söylüyor. Ve bu hakikaten bizi çok tedirgin ediyor” TÜSİAD olarak, bugüne kadar son derece sorumlu, sağduyulu ve sakin davrandıklarını düşündüğünü, uzun süredir her türlü uyarıları büyük bir sorumluluk ve sağduyu ile yaptıklarını belirten Yalçındağ, bir endişeye, güven erozyonuna izin vermemek için sorumlu davrandıklarını ancak artık bugün yönetimdekilerin bu işi çok daha fazla ciddiye alması gerektiğini kaydetti.

BU İŞİN ÇOK CİDDİYETLE ELE ALINMASI

LÂZIMDI

Yalçındağ, şöyle devam etti: ”Çünkü bakın, ekonomik daralma demek, işsizlik demek, refah payımızın düşmesi demek. Türkiye 70 milyonuyla geçtiğimiz şu son birkaç yılda dünyadaki olumlu gidişattan, evet iyi etkilendi. Biraz başımızı kaldırdık ama bu kadar genç nüfusumuz var, işsizlik zaten Türkiye’de bir sorun... Özel sektör tasarruf tedbirlerini almaya başladı. Haklı... Nasıl bu borcu çevirecek? Zaten ciddî bir cari açığımız var. Evet, petrol fiyatları düşecek ama ihracatımız da düşecek. Bizim en büyük ihracatımız Avrupa’ya... Bakın orası da daralıyor. Bütün Güney Asya aynı şekilde bir sallantıdan geçiyor. Yani bu işin çok ciddiyetle ele alınması lâzım. Lâzımdı aslında... Yani bugün bunu açık kalplilikle söyleyebileceğimizi düşünüyorum. Dediğim gibi biz son derece sağduyulu ve sorumlu davrandık. Hiçbir zaman felaket tellâllığı yapmadık. Ama her zaman da söyledik; ‘Lütfen şu reformları yapalım, vakit kaybediyoruz. Daha kuvvetli, daha dirençli girelim’.” Bu arada, kahvaltılı toplantıda Yalçındağ’ın yanı sıra TÜSİAD heyetinden Pekin Baran, Ümit Boyner ve Cem Duna da yer aldı.

10.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Koç, IMF ile anlaşma istedi

  ‘ETKİLENMEYİZ’ DENİLEMEZ

  Bankalar, MB aracılığı ile yeniden borç alıp verebilecek

  Reel sektöre destek verilsin

  Petroldeki düşüş enerji faturasını düşürecek

  Maliye, lüks konutları mercek altına alıyor

  Narlar dalında alıcı buluyor

  Kredi kullanırken “Ayrıntıya dikkat”

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır