TÜRKİYE nar üretiminde söz sahibi olan Çukurova’da yetişen, Adana’nın ilçelerinden Kozan’ın ‘Kuytucak’’ ve Ceyhan’ın ‘’İsalı’’ ile Osmaniye’nin Sumbas ilçesine özgü ‘’Mehmetli’’ narları, farklı aromalarıyla dalında alıcı buluyor.
Belirlemelere göre, yörede sofralık olarak yetiştirilen, ‘’tatlı’’ ve ‘’ekşi’’ olmak üzere iki çeşidi bulunan nar, son yılların en çok tüketilen meyveleri arasına girdi. Sağlık açısından faydası ile dikkati çeken nar, sofralık tüketimdeki artışın yanında tatlısından meyve suyu, ekşisinden de nar ekşisi üretimi ile aynı zamanda önemli bir endüstriyel meyve konumuna geldi. Çok su istemeyen, bakımı kolay nar üretiminde Çukurova, her geçen yıl artan üretimle Türkiye’nin yanında dünyanın da üretim üslerinden biri oldu. Narın yüksek getirisi ile narenciyenin tahtına oturmaya başladığı Çukurova’da 3 merkez, yöreye özgü aroması ile öne çıkıyor. Adana’nın Kozan ilçesinde ‘’Kuytucak’’, Ceyhan ilçesinde ‘’İsalı’’, Osmaniye’nin ise Sumbas ilçesinde ‘’Mehmetli’’ narları dalında alıcı buluyor.
|