"Gerçekten" haber verir 10 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Petroldeki düşüş enerji faturasını düşürecek

ENERJİ uzmanları, ham petrol fiyatlarındaki düşüşün, kalıcı olması halinde petrolde ve doğal gazda büyük oranda ithalatçı konumda olan Türkiye’nin enerji faturasını biraz düşüreceğini belirtiyorlar.

Yaz aylarında 147 dolara kadar çıkarak tüm dünyayı tedirgin eden, bazı uzmanların da ‘’200 doları bulur’’ dediği petrol fiyatları, bu hafta yılın en düşük düzeyi olan 84 dolara kadar geriledi. Petrol fiyatlarındaki düşüş, ithalatçı konumunda olan Türkiye için olumlu karşılanırken, konuyu takip eden uzmanların ve kurumların tahminleri de altüst oldu.

Konuya ilişkin sorularını cevaplayan Türkiye’nin en büyük petrol ithalatçı şirketi TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, şirketin geçen yıl 23,5 milyon ton ham petrol, 2,3 milyon ton da petrol ürünü ithal ettiğini, bu yılın 9 ayında ise 17,7 milyon ton ham petrol, 2,3 milyon ton da petrol ürünü ithal ettiğini bildirdi. 2007 yılında TÜPRAŞ’ın petrole ödediği bedelin 12,7 milyar doları bulduğunu kaydeden Erkut, 2008 yılının 9 ayında ise bunun, 14,8 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

TÜPRAŞ için kârlılık açısından önemli olan kriterin, ham petrol fiyatının mutlak değerinden daha çok, ham petrol fiyatları ile ürün fiyatları arasındaki fark olduğunu kaydeden Erkut, ‘’Bu fark ‘rafineri marjı’ olarak adlandırılır ve ham petrol fiyatından bağımsız olarak artıp azalabilir. Ancak, önemle belirtmek isterim ki ham petrol fiyatlarındaki gerileme, şirketimizin işletme sermayesi yükünü azaltmaktadır’’ dedi.

10.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Koç, IMF ile anlaşma istedi

  ‘ETKİLENMEYİZ’ DENİLEMEZ

  Bankalar, MB aracılığı ile yeniden borç alıp verebilecek

  Reel sektöre destek verilsin

  Petroldeki düşüş enerji faturasını düşürecek

  Maliye, lüks konutları mercek altına alıyor

  Narlar dalında alıcı buluyor

  Kredi kullanırken “Ayrıntıya dikkat”

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır