"Gerçekten" haber verir 12 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bir kültür projesi: Mevlânâ Sevgi Yolu

KARAMAN İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Karaman’dan Konya’ya uzanan Mevlânâ Sevgi Yolu Projesi’ni hayata geçirmeye çalışıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Abdullah Şahiner, yaptığı açıklamada, Mevlânâ’nın annesinin mezarının bulunduğu Karaman’daki Aktekke Camii ile Yunus Emre Camii ve Türbesi’nin, aynı zamanda Hristiyanlık dönemine ait önemli tarihî yapıların da bulunduğu Karaman’ın, turizmden hak ettiği payı alamadığını söyledi. Karaman’ı kültür ve tarih turizminde harekete geçirmek, daha fazla yerli ve yabancı turisti çekmek için çeşitli projeler hazırladıklarını ifade eden Şahiner, bunlar arasında en önemlisinin Mevlânâ Sevgi Yolu Projesi olduğunu söyledi.

Adından da anlaşılacağı gibi Karaman’dan Konya’ya uzanan özel bir Mevlânâ Sevgi Yolu oluşturacaklarını dile getiren Şahiner, şunları anlattı:

‘’Yeni hazırladığımız Karaman Turizmi Stratejik Planı kapsamında yapılması düşünülen bu yol konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de benzerinin bulunmaması, dünyanın bazı ülkelerinde yakın örneklerinin fazla ilgi görmesi sebebiyle proje bakanlığa çok cazip geldi. Proje, Mevlânâ’nın Karaman’dan Konya’ya gidişini temsil ediyor. Sevgi Yolu, asfalt yolun dışında toprak yoldan oluşacak. Geçmişi anlatması sebebiyle yolda at arabaları, bisikletle ve yaya olarak ulaşım sağlanacak. Mevlânâ Sevgi Yolu hayata geçirildiğinde eskisi gibi at arabalı, faytonlu yolculuklar tekrar cazip hâle gelecek.’’

Sevgi Yolu’nun Mevlânâ’nın annesinin mezarının bulunduğu Aktekke Camii’nden başlayacağını, Hristiyanlığın önemli merkezlerinden olan Derbe ile Binbir Kilise, tarihî Maden Şehri ve Çatalhöyük’ten geçerek Mevlânâ Müzesi’ne ulaşacağını anlatan Şahiner, toprak yolun toplam uzunluğunun 174 kilometre planlandığını bildirdi.

Yol üzerinde yöresel yemeklerin yenileceği, el san'atı ürünlerinin satılacağı yerlerin de olacağını belirten Şahiner, ‘’Turistlerin 174 kilometreyi at arabası, bisiklet ya da yaya olarak geçerken konaklayabileceği yerleri de düşündük. Turist, Karaman ve Konya’nın yöresel yemekleri olan börek, bazlama gibi yemeklerle karnını doyurabilecek. Küçük kilim, çanta gibi ürünlerden satın alabilecek’’ dedi.

Bu yolun bölgeyi inanç turizmi açısından tam merkez yapacağını ifade eden Şahiner, ‘’Turistler Mevlânâ Müzesi’ni de, kiliseleri de gezecek. Özellikle yabancı turistlerden daha fazla ilgi bekliyoruz. Sadece bu yolu gezerek geçmek, yöresel yemeklerden tatmak, at arabası ya da faytonun keyfini çıkarmak için bile binlerce turistin akın edeceğini düşünüyorum’’ diye konuştu.

12.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Bilge Kral Aliya İstanbul’daydı

  Beyoğlu Sahaf Festivali açıldı

  Bir kültür projesi: Mevlânâ Sevgi Yolu

  New York’ta Türk filmleri rüzgârı

  Kayıkların tarihi kitaplaştı

  Mütevazi “sıfır yıldızlı” otel

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır