"Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

İhracatta kriz uyarısı

TÜRKİYE Dış Ticaret Derneği (TURKTRADE), küresel krizin ihracatçılara çok ciddî olumsuz yansımalarının olmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, mevcut krizin devam etmesi halinde, gelecek 12 ayda, ihracatta dolar bazında yüzde 20’leri aşan düşüşler yaşa-nabileceği konusunda uyarıda bulundu.

TURKTRADE’den yapılan açıklamada, ‘’kriz nedeniyle sadece ihracat artış oranında düşme beklendiği’’ yönündeki değerlendirmelerin gerçekçi olmadığı vurgulanırken, ‘’ilk teşhislerin aksine, TURKTRADE olarak analizlerimizde, mevcut krizin devam etmesi durumunda, önümüzdeki 12 ayda ihracatta dolar bazında yüzde 20’lere varan, hatta bunu aşan reel düşüşler yaşanacağını öngörüyoruz’’ görüşüne yer verildi.

Kur artışlarının ihracatçıya ek rekabet gücü katmasına rağmen, geçmişte yaşanan krizlerden farklı olarak, bu kez aynı olgunun çok sayıda ülke ve şirket açısından geçerli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, birçok sektörün kendisini küresel kriz sebebiyle daralan pazarlarda daha da keskinleşen bir rekabet ortamında bulacağına işaret edildi.

Avrupa pazarlarında avro/dolar kurundaki hızlı değişmenin bu bölgeye yönelik ihracatı dolar bazında aşağı çekeceği, ‘’mevcut trendin devam etmesi halinde sadece parite değişmesinden kaynaklanacak düşüşün gelecek 12 aylık dönemde 8-10 milyar dolar civarında olacağı’’ anlatılan açıklamada, dünyada emtia, enerji ve ara malı fiyatlarında yaşanan çok keskin düşüşlerin birim fiyatlara yansımasının da önemli bir risk olduğu kaydedildi.

CARİ AÇIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

‘’İhracatta yaşanacak düşüşün cari açık üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağı’’ görüşü belirtilen açıklamada, ihracattaki azalmanın, cari açığı oluşturan 3 ana kalem olan enerji, yatırım malı ve ara malı ithalatında birim fiyatlardaki keskin düşüşler tarafından fazlasıyla telâfi edilebileceği kaydedildi.

Ayrıca, yükselen dolar kuru ithalatı pahalı hale getireceğinden, küresel ekonominin bu olumsuz şartlarında yatırım malı ithalatında da gerileme öngörüldüğüne de dikkat çekildi.

TURKTRADE’in ekonomiden sorumlu bakanlara ihracatta yaşanacak sıkıntıların giderilmesine yönelik teklif ve taleplerini yazılı olarak ilettiği de belirtilen açıklamada, acil bazı tedbirlerin alınması durumunda, bu zorlu sürecin mümkün olan en az hasarla atlatılabileceği kaydedildi.

24.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  2009 zorlu geçecek

  İhracatta kriz uyarısı

  Sabancı, Balıkesir’de elektrik üretecek

  Behamo, 17. şubesini hizmete açtı

  Gübre lüks oldu

  Kararlar, küresel piyasalara göre şekillenecek

  12. MÜSİAD Fuarı açıldı

  BM'den açlık tehlikesi uyarısı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır