"Gerçekten" haber verir 03 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

İhracat yüzde 35 düştü

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2009 yılı Şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 35’lik düşüşle 6 milyar 866 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şubat ayı ihracat rakamlarını, Bursa’da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin şubat ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 35’lik’lik düşüşle 6 milyar 866 milyon dolar oldu. İlk iki aydaki ihracat 13 milyar 908 milyon dolar, Şubat ayı itibarıyla geriye dönük bir yıllık ihracat ise yüzde 8,01’lik artışla 121 milyar 68 milyon doları geride bıraktı. Türkiye’nin şubat ayındaki toplam ihracatının yüzde 83,88’ini gerçekleştiren sanayi grubunda, yüzde 38,26 düşüş ile 5 milyar 759 milyon 99 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracatın yüzde 14,39’unu oluşturan tarım alanında yüzde 3,31’lik azalışla 987 milyon 780 bin dolarlık, yüzde 1,73’ünü oluşturan madencilikte ise yüzde 51,29 düşüşle 118 milyon 622 bin dolarlık ihracat rakamı elde edildi. Otomotiv sektörünün geçen ay 1 milyar 98 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, dış satımda sektörler arasında liderliğini sürdürdüğünü ve 1 milyar dolar ihracat yapan tek sektör olduğunu belirten Büyükekşi, otomotivi 984 milyon dolar ile demir - çelik ve 967 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin takip ettiğini kaydetti.

“Küresel kriz en çok Bursa’yı vurdu”

İHRACAT açısından çok önemli bir il olan Bursa’nın, 2008 yılında gerçekleştirdiği 11,5 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci ili konumunda bulunduğunu belirten Büyükekşi, Bursa’nın küresel rekabette dünya standartlarında bir sanayi merkezi olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Küresel kriz en çok Bursa’yı vurdu. Bunun nedeni açıktır. Küresel krizden en dramatik bir şekilde etkilenen endüstri, finanstan sonra otomotiv olmuştur. Otomotiv endüstrimizin ihracat hacmi ve dış pazarlara olan yüksek bağımlılığı nedeniyle en büyük zararı otomotiv ve yan sanayi ihracatçısı arkadaşlarımız gördüler. Ama biz burada otomotiv endüstrimize de kısa vadeli bakmıyoruz. Elbette ihracatımızda belirli dalgalanmalar yaşanacaktır. Ancak, bu krizde bir gün sona erecektir. Kriz sona erdikten sonra Bursa ilimiz de başta otomotiv sektörü olmak üzere tekstiliyle, konfeksiyonuyla, gıda ürünleriyle ve birçok sektörüyle ihracat potansiyelini arttıracaktır.” Bursa / aa

“Eskisi gibi, ihracat

rekorları kıramayacağız”

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, eskisi gibi ihracat rekorlarının kırılmayacağını kaydederek, ihracatın yüzde 35, ithalatın da yüzde 47 azaldığını ancak dış ticaret açığının da yüzde 75 daraldığına dikkat çekti. Dünya Türk Girişimciler Kurultayı tanıtım toplantısında açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Bakan Tüzmen, uzun vadeli ihracat hedeflerinde herhangi bir revizyon olmadığını belirterek, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, en az 1 trilyon dolar üzerinde de dış ticaret hacmi hedeflediklerini söyledi. Şu anda dış ticaret açığının yüzde 75 oranında daraldığının altını çizen Tüzmen, ihracatın yüzde 30 üzerinde, ithalattın da yüzde 47 azaldığını dile getirdi. İthalatın ihracatı karşılama oranının 81’lerin üzerine çıktığını vurgulayan Tüzmen, şöyle devam etti: “Küresel krizden bütün ülkeler etkileniyor. Uzun zamandan beri kur sıkıntısı var diye söylüyoruz. Kur yerine oturdu ama şu anda talep daralması yaşanıyor. Bunların hepsi bir araya gelmiyor. AB ülke-lerle yarışa bakıyoruz. Şu anda biz eskisi gibi ihracat rekorları kıramayacağız. Fakat diğer ülkelerin arasında ilk sıralara gelme mücadelesi vereceğiz.”

03.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  EN BÜYÜK KATKIYI SAİD NURSî YAPTI

  DOLAR TIRMANIYOR

  Eğlenceye kriz terbiyesi

  İhracat yüzde 35 düştü

  İntihar girişimi

  Kök hücre umut veriyor

  CHP, çarşaf açılımında samimî değil

  Erdoğan’dan, Baykal’a tazminat dâvâsı

  Unakıtan, 6 Mart’ta Türkiye’de olacak

  İşsizlik fonundan 87 milyon TL ödendi

  DP, Yalova'da iddialı

  Çin’den iddialı uzay programı

  “Beni çaldılar” diye bağıran laptop

  MAKSİFED’den örnek proje

  Sürekli krampa karşı magnezyum

  Kuzey Kutbu’ndaki erime gözlem altında

  Kendine iyi bak, genç kal

  Hayat tarzı mideyi etkiliyor

  Mektupla “baca’’ uyarısı

  Kara kış, yol vermiyor

  Aydın’ın YÖK üyeliği Resmî Gazete’de

  Her öğrenciye bir fidan

  Kızılay’dan yolda mahsur kalanlara yardım

  Sağlık İş’te Başoğlu yeniden başkan

  Bursa’da 40. yıl kutlaması

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır