"Gerçekten" haber verir 09 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Kapatma dâvâsı bitti, reformlar yine başlamadı

AKP’nin kapatılması dâvâsına giden süreçte hükümetin zamanını reformlardan çok dâvâyla ilgili gelişmelere ve dâvâya ayırdığı görüşünü savunan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk “Ancak kapatma dâvâsının sonuçlandığı Ağustos 2008’den sonra da reformlar hızlanmadı, reform sürecindeki yavaşlama sürdü” diye konuştu.

KAPATMA DÂVÂSI BİTTİ, REFORMLAR HIZLANMADI

Joost Lagendijk, Türkiye’nin reform çalışmalarını öncelikle kendi halkının daha iyi standartlarda yaşaması anlamında çok önemli olduğunu belirterek, AKP hükümetinin 2005’ten 2008’e kadar reform çalışmalarını yavaşlattığından yakındı. AKP’nin de bu yıllardan itibaren AB üyeliği yönünde yeni reformlar yapamadığını görüşünü dile getireh Lagendijk, bu durumun 2006 yılından itibaren Türkiye’nin AB’ye girmesini savunan AB çevrelerinde Türkiye’de hükümetin gerçekten AB sürecine bağlı olup olmadığıyla ilgili ciddî şüphe oluşturduğunu söyledi. AKP’nin kapatılması dâvâsına giden süreçte de hükümetin zamanını reformlardan çok davayla ilgili gelişmelere ve dâvâya ayırdığı görüşünü ifade eden Lagendijk, ‘’Ancak kapatılma dâvâsının sonuçlandığı Ağustos 2008’den sonra da reformlar hızlanmadı, reform sürecindeki yavaşlama sürdü’’ diye konuştu. Lagendijk, yerel seçimlerden sonra Türkiye’de reform çalışmalarının hızlanacağını umut ettiğini kaydetti.

ANAYASA İÇİN İŞBİRLİĞİ ŞART

Prof. Dr. Ergun Özbudun ise Anayasa’yı değiştirmenin yalnızca AKP tarafından yapılmasının mümkün olmadığı ve CHP ile işbirliğinin gerekli olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Özbudun, “Eğer Anayasa yalnızca AK Parti tarafından değiştirilirse bu Türkiye’nin birliğine olumlu katkı yapmaz” dedi. Özbudun, ayrıca yeni Anayasa çalışmalarının önündeki engeli de Kemalizm taraftarları olarak gösterirken, “halkçılık ve milliyetçilik” anlayışının bunda etkili olduğunu söyledi.

“MAKYAJLI DEĞİL, YENİ ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR”

New School Öğreim Üyesi Andrew Arato da, Türkiye’nin makyajsal anayasa değişikliğine değil, yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Askerî darbe hükümeti tarafından yapılan anayasanın Türkiye’yi 21. yüzyıla taşıyamayacağı gerçeğine işaret eden Arato, “AK Parti’nin anayasa değişikliğini başörtüsüne dayandırarak yapmaya çalışması da stratejik bir hatasıydı” diye konuştu.

“ASKERİN, SİYASİLERE KARŞI

SİSTEMATİK BİR SORUNU VAR”

KonferansIn sabahki oturumunda konuşan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Cizre de, askerî darbe dönemlerinin bittiğini, ancak toplum üzerindeki etkilerinin devam ettiğini kaydetti. Aynı oturumun bir diğer konuşmacısı olan Columbia Üniversitesi “Demokrasi, Tolerans ve Din Çalışmaları Merkezi” Direktör Yardımcısı Ahmet Kuru ise, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin (TSK) Ergenekon dâvâsıyla yüzleşmesinin bu kurum için fayda sağlayacağını dile getirdi. Yıllardır Türkiye’de askerlerin yalnızca Adnan Menderes çizgisinde olan politikacılarla değil Bülent Ecevit ile de karşı karşıya geldiğine dikkat çeken Kuru, “Türkiye’de askerin sivil politikacılarla sistematik bir sorunu var” diye konuştu.

09.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni anayasayı Kemalistler engelliyor

  Kapatma dâvâsı bitti, reformlar yine başlamadı

  Irak’ta intihar saldırısı: 28 ölü, 57 yaralı

  İran askerleri 2 Türk çocuğu vurdu

  İstanbul'da 15 araç kundaklandı

  Toprak ev çöktü: 4 kardeş öldü

  ‘Tarihin en büyük lideri Hz. Muhammed’

  Ahlâklı siyaset, ahlâklı ekonomi

  Emeklilerin 3/4’ü borçlu

  Elektrik tüketimindeki düşüş sürüyor

  Krize karşı ortak mücadele

  Diyarbakır’da Kürtçe mevlit okutuldu

  Şehit pilotlar için Ankara’da cenaze töreni

  Şahıslara değil, sisteme bağlıyız

  Eğitimde umut ışığı

  Başörtüsü de kadın hakkı

  Özgürce uçuyorlar

  Cep telefonları beynimizi pişiriyor

  Hipertansiyonlu sayısı artıyor

  Kalp hastalarına bahar rahatlığı

  Ağrı kesicilerde ülser tehlikesi

  Çocuklar arka koltuğa

  Tilki ve karacalar Uzungöl’ü sevdi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla