26 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Spor

Riijkard'a akıl verenler..

G.Saray'da yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönemin her zaman olduğu gibi basınımızda karşılanış şekli ve biçimi çeşitli ikazlar ve öneriler içeriyor. Yeni patron Frank Rijkaard'a ne yapması gerektiğiyle ilgili akıllar veriliyor.

İkazların en önemlisi de G.Saray'ın hangi sistemle oynayacağıyla alâkalı. Barceleno'da uygulayıp tüm kupaları kazandığı 4-3-3 sisteminin G.Saray'a uymayacağı yönünde uyarılar. Biz tuhaf bir milletiz. Doktordan çok doktorluk, ustadan çok ustalık, teknik adamdan çok teknik adamlık hakkında ahkâm kesmeye bayılıyoruz. Birine akıl vermek için o konuda en az onun kadar bilgi sahibi olmalıyız. Adam o kadar kariyer sahibi ama biz ona akıl yağdırıyoruz. Dün bir bugün iki. Yok o öyle bu böyle. Bekleyip neler yapacağını görmek yerine, Nasrettin Hocanın testi hikayesini Rijkaard üstünde deniyoruz. Bu adam akılsız biri olsaydı, onu 5 sezon Barcelona'nın teknik adamı olarak tutmazlardı. Kariyerini G.Saray'da feda etmek için de İstanbul'a gelmediğine göre benim meslektaşlarıma tavsiyem;

Rijkaard'ı bir müddet takip edip izlemeleri yönünde olacak. Rijkaard' ın şu ana kadar neler yaptığına bakacak olursak, önemli ilk icraatının G.Saray alt yapısındaki yeni yapılanma olduğunun tespitini yapmak lazım. Uzun yıllar Ali Yavaş ve ekibi burada görev yapıyordu. Son olarak Fatih İbradı'nın görevine son verildi. Şimdi burada Hollandalı bir ekip görev yapacak. Umarım bu sistemi G.Saray kulübü oturtturur. Ajax modeli olan bu sistemin çok değişik uygulamaları var. Mesela Ajax'ın alt yapısında 177 oyuncu bulunuyor. Bu oyuncuların okul ve çalışma programlarını kulüp yürütüyor. Yani oyuncuları hem okutuyor hemde antrenman yaptırıp barındırıyor. Her sezon iyi olmayan 33 oyuncu gönderilip yerlerine yenileri alınıyor. Alt yapıdan gönderilmemek için, oyuncular canlarını dişlerine takıp üst düzeyde disiplinli oluyorlar.

Tahmin ediyorum Rijkaard hazırlık döneminde çalıştığı ve tanıdığı ve ilk Tobol maçında gördüğü genç oyuncuların yetersizliğini alt yapıdaki çalışma yetersizliğine bağlamış olacak ki; bu hamleyi yaptı. 19 yaşına gelmiş bir oyuncunun yeteneklerine katacağı çok fazla bir şey olmaz. Sadece tecrübe ve fiziksel olarak kazanımlar elde edebilir. Avrupa'da bu böyle. Bu yaştaki oyuncuları Barcelona, Ajax, Mancester United gibi takımlarda görmek mümkün. Şimdi yeni Arda'lar için altyapı Rijkaard'ın emrine devredildi.

Bu arada İstanbulda'ki Tobol maçında Serdar Eyilik diye bir oyuncuyu seyrettik. G.Saray bu yetenekteki bir oyuncuyu transfer etmek istese 5 milyon euro ödemesi gerekir. Çok kaliteli bir oyuncu. Yakın gelecekte G.Saray ve Milli Takımın değişmez oyuncusu olacaktır. Alt yapıdan gelen bu oyuncu için, emeği geçenleri kutlamak gerekir. Ancak sıkıntı bu tipteki oyuncuların G.Saray altyapısından çok az çıkması. Bazı oyunculara bakıyorsunuz, 40 yıl orada dursa mesafe katedemeyecek. Kulübe bir sürü külfet ve zaman kaybı. Bunların tespitini erken yapıp yenilerin önünü açmak lâzım. İşte Rijkaard'ın uygulayacağı Ajax sisteminde bunlar giderilecek. İyi olmayanlar gidecek. İyi olanların önü açılacak.

26.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  56 ÖZERK FEDERASYON BİR ‘RONALDO’ ETMİYOR

  Süper Kupa oynanacak mı?

  Robben yalanlaması

  Riijkard'a akıl verenler..

  En uzun boylu kaleci Eskişehir'de

  BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NDE MASA TENİSİ GÖSTERİSİ

  HİDAYET KENDİ OKULUNUN AÇILIŞINI YAPTI

  YILDIZ VOLEYBOLCULAR AVRUPA'DA ŞAMPİYON OLDU

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.