03 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Hakkâri’de tabu yıkan kongre

Hakkâri Valisi Muammer Türker, ‘’Türkiye’nin geçtiği süreci dikkate aldığımızda kongrenin adı ‘Kürt Kadını’ olunca bunun bir ifade tarzı olarak çok iddialı olduğunu ifade etmemiz lâzım’’ dedi.

Vali Türker, Hakkâri Üniversitence düzenlenen ‘’Kürt Kadını Kongresi’’nin açılışında, henüz kuruluşunu bile tamamlamamış bir üniversitenin böyle iddialı bir konuda şehre katkı sunmasının takdire şayan olduğunu söyledi. Üniversitenin Hakkâri için büyük bir nimet olduğuna ve ilde yaşayan herkesin üniversiteden çok şey beklediğine dikkati çeken Türker, şöyle konuştu:

‘’Türkiye’nin geçtiği süreci dikkate aldığımızda kongrenin adı ‘Kürt Kadını’ olunca bunun bir ifade tarzı olarak çok iddialı olduğunu ifade etmemiz lâzım. 5-10 yıl öncesine kadar böyle bir kongrenin düzenlenmesinin Türkiye’nin hazmetme kapasitesi açısından ne kadar sıkıntılı olduğunu dikkatlerinize sunmak isterim. Bugün geldiğimiz noktada birçok tabu gerçekten yıkıldı. Türkiye bir toplumun çok kısa sürede yaşayabileceği dönüşümleri, fazlasıyla yaşadı. O yüzden yıkılmış olan her tabunun aslında memleketin sorun hanesinden düştüğünü, artık sorun olmaktan çıktığını ifade edersek, üniversitemizin bu cesaretini ve bu tabu yıkma iradesini takdirle karşılamamız lâzım.’’

Kongrede Kürt kadını tartışılırken gerek bölgedeki, gerekse ülkenin tamamındaki kadınlarla ilgili ciddî ip uçlarının da ortaya çıkacağını ifade eden Vali Türker, şunları kaydetti: ‘’Hakkâri’yi ele aldığımızda nüfus istatistiklerine göre, nüfusunun yüzde 50’si 19 yaş ve altı bireylerden oluşuyor. Daha dar çerçevede bakarsak nüfusun yüzde 40’ı 14 yaş altından oluşuyor. Bu, özellikle çocuğa bakma yükümlülüğünün daha çok kadının omuzlarında olduğu bir yapı demek. Burada kadına düşen rol, çocuklarını geleceğe hazırlama, eğitimleriyle, ihtiyaçlarıyla ilgilenme sorumluluğunun ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor. Diğer taraftan ekonomik sıkıntılarla boğuşan bir kentte kadının daha çok kazan kaynatma sorumluluğunu taşıyan bir cins olarak ne kadar ağır bir yükle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Bu yüzden bu kongre gerek bölge kadınına gerekse ülke kadınına yönelik ciddî katkı sunacak.’’

SORUNLARDAN,

İLLEGAL GÜÇLER

İSTİFADE ETTİ

Aynı coğrafyada yaşayan insanların kardeş ve aynı milletin parçası olduğunu vurgulayan Vali Türker, konuşmasına şöyle devam etti: ’’Biz toplum içi dinamiklerle çözebileceğimiz birçok konuyu sorun haline getirdik ve bunlardan da maalesef illegal güçler istifade etti. Madem burada etnik kökeni ne olursa olsun hepimiz aynı coğrafyanın unsurlarıyız, kardeşiz, aynı milletin parçalarıyız. Geleceğe dönük olarak da birlikte yaşama iradesini ortaya koyuyoruz, o halde bazı sorunları kendi içimizde çözmemiz lâzım. Başkalarının bunlara müdahale etmesine hiç gerek yok. Ayrıca toplumsal bazı meseleleri de güvenlik sorunu olarak algılamamıza gerek yok. Ümit ediyorum bundan sonra barış, kardeşlik ve diyalog içerisinde sorunlarını anlaşarak ve konuşarak çözmeye hazır kesimler olarak bir irade ortaya koyarız.’’

Hakkâri Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ise Kürt kadını dendiği zaman cefakâr ve vefakâr bir karakterle karşılaşıldığını söyledi.

Kongrenin açılışının sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, kongrede Kürtçe konuşmasının ‘’demokratik açılımla’’ ilgisi bulunmadığını, bölge insanına duyduğu sevgi ve saygıdan kaynaklandığını, insanlarla iletişim ve empati kurmaya çalıştığını ifade etti.

Kongrenin bundan sonra her yıl yapılacağına belirten Belenli, bunun gerek bilim gerekse Hakkâri açısından büyük fayda sağlayacağını söyledi. Atatürk Kültür Merkezindeki kongre 5 Ekime kadar devam edecek.

03.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Oğlumu, darbeye zemin hazırlamak için kullandılar

  İŞSİZLİK SORUN OLMAYA DEVAM EDECEK

  Mahkemenin sorduğu JİTEM, maaş bordrosunda

  Mahkeme sordu, JİTEM bordrodan çıktı!

  TSK tasvip etmiyor, üzüntü duyuyor

  Mahkemeler mevcut kanunları uygular

  Erzurum valisi kendisinin merkeze alınmasını istedi

  Açılım Türkiye için bir şans

  AKP'nin 3. Olağan kongresi toplanıyor

  İtfaiye yangına gitti, 4 ceset buldu

  Bir korucu şehit düştü

  TMSF, Olay Medya’yı satışa çıkardı

  Öğrencisinin cenaze namazını kıldıran müdüre inceleme

  Sınav sorularını sızdıranlar bulunsun

  CHP’li Köktürk, KEY ödemelerini sordu

  Batmanlı çiftçiler, fıstık hasadına başladı

  Antalya’da organ ticareti iddiasında, 9 kişi gözaltında

  Hakkâri’de tabu yıkan kongre

  Mardin’de, Sabancı Müzesi açıldı

  Egeli öğrenciler, münazaraya çağırıyor

  RAHMET, GÖLLERİ VE NEHİRLERİ KENDİNE GETİRDİ

  Yazar Şûle Yüksel Şenler: Hidayete ulaştıran Allah'tır

  Turizmde, iki basamak çıktık

  Şofbenli cenaze aracı krizden kurtardı

  Kamyon kazaları tarihe karışıyor!

  10 parmakla çalışıyorlar!

  İstanbul’a ‘martı’ konacak

  Roma-Mekke barış hattı

  İsveç, ölülerini yakmak yerine donduracak

  Topraksız tarım yaygınlaşıyor

  Aya yarım kilo eşya taşımak, 1 milyon dolar

  Yeni doğanlar daha uzun yaşayabilir

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.