03 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

RAHMET, GÖLLERİ VE NEHİRLERİ KENDİNE GETİRDİ

Ülke genelinde 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklık dolayısıyla büyük düşüşlerin yaşandığı göl, gölet ve barajlardaki su seviyeleri ile nehirlerin debilerinde, bu yılki yağışların etkisiyle büyük oranda artış görüldü.

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi haricindeki bölgelerinde geçen yıl yaşanan sıkıntılar, yağışlarla birlikte büyük oranda ortadan kalktı. Nitekim, İzmir’deki barajlar ve göletler, son bir yılda bölgeye düşen yağışlarla geçen yıla oranla ciddî doluluk oranlarına ulaştı. DSİ II. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Demirköprü Baraj gölünde geçen yıl 160 milyon metre küp olan su miktarı, bir yıl içinde 471 milyon metre küpe yükseldi. Geçen yıl kuraklık dolayısıyla Gölmarmara gölünde su seviyesi minimuma ulaştı. Bu yıl Demirköprü Barajı ve Kumçay ile takviye edilen gölde, 1 milyon 200 bin dekarlık tarım alanının sulanması için su bırakılmasına rağmen, şu an yüzde 50 doluluk oranı var. Geçtiğimiz yıl kuruma tehlikesiyle karşılaşan Uluabat ve İznik Gölü’nde su seviyesinin mevsim normallerinde olduğu, Manyas Gölü’nde ise fazla suyun tahliye edildiği bildirildi.

ISPARTA’DA, GÖLLER CANLANDI

Devlet Su İşleri Isparta 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, bu yılki yağışların etkisiyle göllerdeki su seviyesinin sevindirici boyutta olduğunu, önceki yıllarda kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan göllerin dahi bu yıl canlandığını ifade ederek, ‘’2007-2008 yıllarında doluluk oranında sıkıntı çeken göllerimiz, bu yıl canlanmaya başladı’’ diye konuştu. DSİ 18. Bölge Müdürlüğü olarak Beyşehir, Eğirdir, Burdur, Gölcük, Kovada, Afyonkarahisar’da Eber ve Karamık göllerinden sorumlu olduklarını belirten Özbal, Burdur ve Gölcük gölleri hariç, diğer bütün göllerde su seviyesinin geçen yıllara göre ciddî bir artış gösterdiğini söyledi.

DENİZLİ BARAJLARI, 2010

SONUNA KADAR YETECEK

Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Denizli’de geçen yıl kuraklık sebebiyle doluluk oranı yüzde sıfır olan baraj ve göllerin bu yıl aynı sorunla karşılaşmadığını ve 2010 yılına yetecek kadar su bulunduğunu söyledi. Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye’nin en büyük, dünyada inşa edilmiş barajlar arasında ise 6. sırada yer alan Atatürk Barajı, kuraklığın etkisini bu yıl hissetmeye başladı. Atatürk Barajı’nda yüzde 14 civarında olan aktif doluluk oranı, kış aylarında bölgeye yeterli yağışın düşmesine rağmen, geçen yıl ortaya çıkan aşırı su tüketimi ve hidroelektrik enerjisinin üretimi için harcanan suyun miktarı sebebiyle yüzde 10’a kadar geriledi. Geçen yılın Eylül ayında 39,2 milyar metre küp olarak ölçülen su hacmi ise bu yıl aynı dönem itibariyle 38,7 milyar metre küpe düştü. Aynı dönemde 528,38 metre olan su kodu ise 527,28 metre olarak tesbit edildi. Öte yandan, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklığın olumsuz etkileri, yağışların mevsim normallerinde ve üzerinde seyretmesi sonucunda büyük oranda ortadan kalktı.

03.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Oğlumu, darbeye zemin hazırlamak için kullandılar

  İŞSİZLİK SORUN OLMAYA DEVAM EDECEK

  Mahkemenin sorduğu JİTEM, maaş bordrosunda

  Mahkeme sordu, JİTEM bordrodan çıktı!

  TSK tasvip etmiyor, üzüntü duyuyor

  Mahkemeler mevcut kanunları uygular

  Erzurum valisi kendisinin merkeze alınmasını istedi

  Açılım Türkiye için bir şans

  AKP'nin 3. Olağan kongresi toplanıyor

  İtfaiye yangına gitti, 4 ceset buldu

  Bir korucu şehit düştü

  TMSF, Olay Medya’yı satışa çıkardı

  Öğrencisinin cenaze namazını kıldıran müdüre inceleme

  Sınav sorularını sızdıranlar bulunsun

  CHP’li Köktürk, KEY ödemelerini sordu

  Batmanlı çiftçiler, fıstık hasadına başladı

  Antalya’da organ ticareti iddiasında, 9 kişi gözaltında

  Hakkâri’de tabu yıkan kongre

  Mardin’de, Sabancı Müzesi açıldı

  Egeli öğrenciler, münazaraya çağırıyor

  RAHMET, GÖLLERİ VE NEHİRLERİ KENDİNE GETİRDİ

  Yazar Şûle Yüksel Şenler: Hidayete ulaştıran Allah'tır

  Turizmde, iki basamak çıktık

  Şofbenli cenaze aracı krizden kurtardı

  Kamyon kazaları tarihe karışıyor!

  10 parmakla çalışıyorlar!

  İstanbul’a ‘martı’ konacak

  Roma-Mekke barış hattı

  İsveç, ölülerini yakmak yerine donduracak

  Topraksız tarım yaygınlaşıyor

  Aya yarım kilo eşya taşımak, 1 milyon dolar

  Yeni doğanlar daha uzun yaşayabilir

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.