03 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

İŞSİZLİK SORUN OLMAYA DEVAM EDECEK

İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ümit vermedi. Zoellick, Türkiye’nin orta vadeli planında, 2010 yılında bir büyümenin öngörüldüğünü ancak işsizliğin sorun olmaya devam edeceğini belirterek, ‘’Türkiye’de KOBİ’lerin ve girişimciliğin geliştirilmesi gerekiyor’’ dedi.

2009 KAYIP YIL, 2010’DA DURUM BELİRSİZ

Zoellick, küresel krizde bir rahatlama olduğunu belirterek, “Ancak tam bir başarıdan söz edemeyiz’’ dedi. 2009’un kayıp yıl olduğunu, 2010 yılının da zor geçeceğini söyleyen Zoellick, Dünya Bankası ve IMF’nin kaynakları sınırlı olduğunu, bu sınırlı kaynakların arttırılması yönünde çalışların devam ettiğini bildirdi.

2010 zor bir yıl olacak

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, küresel krizde bir rahatlama olduğunu belirterek, ‘’Ancak tam bir başarıdan söz edemeyiz’’ dedi. Robert Zoellick, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, küresel krizin hafiflemesine rağmen, bu yılın (2009) bütün ülkeler için zor bir yıl olmaya devam edeceğini söyledi. Zoellick, 2010 yılına ilişkin olarak ise krizde giderek artan ölçüde rahatlama görülmesine rağmen, gelecek yıl da bazı belirsizliklerin devam edeceğini belirterek, gelişmekte olan ülkelerin, ihracat, turizm gibi gelirlerinin bazı belirsizlikler taşıdığını vurguladı.

Küresel krizden çıkma yolunda G-20’de alınan kararların önemine dikkat çeken Zoellick, bu platformda alınan kararları uygulayacaklarını söyledi. Zoellick, bu çerçevede, Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın, yoksul ülkelere yardımda bulunacağını ifade etti. Küresel krizin, başta yoksul ülkeler ile az gelişmiş ve gelişmekte olan

ülke halklarını çok olumsuz etkilediğini kaydeden Zoellick, krizin en çok

etkilediği sağlık, eğitim, gıda ve buna benzer alanlarda daha çok harcama yardımı yapılması gerektiğini ifade etti.

Dünya Bankası Başkanı Zoellick, Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinde ise, şunları kaydetti: ‘’Orta vadeli planda 2010’da bir büyüme öngörülüyor ama işsizlik bir sorun olacaktır çünkü Türkiye’nin nüfusu gayet genç, bu da ekonomiyi dinamik kılıyor potansiyel olarak. Bu yüzden de Türkiye’ye yardımcı olmak için oluşturduğumuz destekler var. KOBİ’ler tabii önemli. Türkiye’de KOBİ’lerin ve girişimciliğin geliştirilmesi gerekiyor. Ama tabii, küresel olarak mevcut belirsizliklerin hepsi Türkiye için de geçerli olacaktır.’’ DÜNYA BANKASI VE IMF’NİN KAYNAKLARI SINIRLI Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Dünya Bankası’nın küresel finansal krize güçlü sermaye yapıyla girdiğini, beraber Dünya Bankası ve IMF’nin kaynakları sınırlı olduğunu, bu sınırlı kaynakların artırılması yönünde çalışların devam ettiğini bildirdi. Dünya Bankası’nın düşük ve orta gelirli ülkeleri için farklı finansman yöntemlerinin olduğunu belirten Zoellick, Dünya Bankası’nın mevcut sermaye yapısına ek olarak ilave sermaye kaynakları meydana getirmeye çalıştığını kaydetti. 30 Haziran 2009 tarihinde sona eren mali yılda Dünya Bankası’nın 33 milyar dolar kredi sağladığını ifade eden Zoellick, kredi tutarını, içinde bulundukları mal yılda 40 milyar dolar ve üzerine çıkarmayı planladıklarını söyledi. Dünya Bankası’nın kaynaklarının artırılması ve çeşitlendirilmesi konularında Bankanın donor ülkelerle görüşmelerde bulunduğunu anlatan Zoellick, küresel finansal krizin bütün ülkeleri olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle ülkeden ek kaynak istemenin mümkün olmadığını belirtti. Pittsburgh’da yapılan G-20 toplantısında IMF ve Dünya Bankası’nın kaynaklarının artırılması yönünde alınan kararları olumlu bulduğunu, bunun hayata geçirilmesinin önemi üzerinde duran Zoellick, tüm ülkelerin kaynaklarının artırılması konusunda zorluk yaşadığını bildirdi.

03.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Oğlumu, darbeye zemin hazırlamak için kullandılar

  İŞSİZLİK SORUN OLMAYA DEVAM EDECEK

  Mahkemenin sorduğu JİTEM, maaş bordrosunda

  Mahkeme sordu, JİTEM bordrodan çıktı!

  TSK tasvip etmiyor, üzüntü duyuyor

  Mahkemeler mevcut kanunları uygular

  Erzurum valisi kendisinin merkeze alınmasını istedi

  Açılım Türkiye için bir şans

  AKP'nin 3. Olağan kongresi toplanıyor

  İtfaiye yangına gitti, 4 ceset buldu

  Bir korucu şehit düştü

  TMSF, Olay Medya’yı satışa çıkardı

  Öğrencisinin cenaze namazını kıldıran müdüre inceleme

  Sınav sorularını sızdıranlar bulunsun

  CHP’li Köktürk, KEY ödemelerini sordu

  Batmanlı çiftçiler, fıstık hasadına başladı

  Antalya’da organ ticareti iddiasında, 9 kişi gözaltında

  Hakkâri’de tabu yıkan kongre

  Mardin’de, Sabancı Müzesi açıldı

  Egeli öğrenciler, münazaraya çağırıyor

  RAHMET, GÖLLERİ VE NEHİRLERİ KENDİNE GETİRDİ

  Yazar Şûle Yüksel Şenler: Hidayete ulaştıran Allah'tır

  Turizmde, iki basamak çıktık

  Şofbenli cenaze aracı krizden kurtardı

  Kamyon kazaları tarihe karışıyor!

  10 parmakla çalışıyorlar!

  İstanbul’a ‘martı’ konacak

  Roma-Mekke barış hattı

  İsveç, ölülerini yakmak yerine donduracak

  Topraksız tarım yaygınlaşıyor

  Aya yarım kilo eşya taşımak, 1 milyon dolar

  Yeni doğanlar daha uzun yaşayabilir

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.