20 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Meslek liseleri teşvik edilsin

Uzun yıllardır uygulanan yanlış politikalar sebebiyle meslek liselerinin cazibesini yitirdiğini, ancak son yapılan düzenlemenin olumlu bir adım olduğunu belirten Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, gelişen Türkiye’de meslek liselerinin cazip hâle getirilmesinin artık kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Nitelikli eleman sıkıntısı bitecek

Ünİversİteye girişte, meslek liselilerin önündeki ‘’en büyük engel’’ olarak adlandırılan katsayı uygulamasına son verilmesinin, ara eleman sıkıntısı çeken işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli personeli bulma konusunda, olumlu yansımaları olacağını belirten iş çevreleri, mesleki eğitimin yeniden cazip hale getirilmesi için bir takım tedbirler alınmasını istiyor. Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, gelişen Türkiye’de, meslek liselerinin cazip hale getirilmesinin artık kaçınılmaz olduğunu söyledi. Sanayici olarak uzun zamandır ‘’Türkiye’de usta ile mühendis arasında, teknik eleman eksikliğinin had safhada’’ olduğunu dile getirdiklerini belirten Özgümüş, şunları söyledi: ‘’Bunu söylemekteki kastımız, her şeyi azar azar bilen değil, az şeyi çok bilen elemana ihtiyaç olduğudur. Bunun için meslek liselerine yönlendirme gerekiyor. Meslek lisesinde kendi branşından, özellikle 2 yıllık MYO’larına geçişin cazip hale getirilmesi, buradan da yine 4 yıllık kendi bölümlerine dikey geçişin kolaylaştırılması gerek. Her meslek lisesinde okuyan kendi branşında yükselebilmeli.’’

Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça da ‘’Çoğu sektörde ara eleman sıkıntısı var. Burada yapacağımız şey ailelerin çocuklarını düz liselere değil, meslek liselerine göndermelerini sağlamak. Bunu da meslek lisesi mezunlarının askerliği kısa yapmalarının sağlanması, bu kişileri çalıştıran işverene sigorta primi desteği gibi düzenlemelerle sağlanabilir. Bu uygulamalar, meslek liselerine ilgiyi yeniden artırır. Bugün çoğu üniversite mezunu iş bulmakta zorluk çekerken, meslek lisesi mezunu çok daha kolay hem de yüksek ücretle işe girebiliyor.’’

‘’İHTİYACA GÖRE YENİ LİSELER AÇILMALI’’

Meslek lisesi mezunlarının sanayide önemli bir eksikliği giderdiğini ve lokomotif görev üstlendiklerini belirten Onatça, meslek liselerinin ise bölgenin ihtiyaçlarına göre açılması gerektiğini anlattı. Her bölgenin kendine has meslek kolları olduğunu ifade eden Onatça, en büyük personel sıkıntının ise boya, kaporta, motor, mobilya, torna tesviye, bilişim, yazılım, bilgisayar, kaynakçılık, su altı kaynakçılığı, otomotiv yan sanayisi alanlarında hissedildiğini kaydetti.

‘’EN ÜST VE EN ALT VAR, ARA ELEMAN YOK’’

Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) Başkanı Barış Rişvanoğlu da Türk sanayicisinin en büyük sıkıntısının ara elaman olduğunu belirtti. Rişvanoğlu, ‘’Türkiye’de ya en az vasıflı eleman, ya da en üst düzey yönetici yetiştirildiğini’’ ifade ederek, ‘’Ama ara eleman yetiştiren hiç bir akademik kurum yok. Akademik eleman yetiştiren kurum olmamasının sıkıntısını yıllardır bütün sanayiciler yaşıyor. Bu açığı meslek liseleriyle kapatmalıyız’’ dedi.

20.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Meslek liseleri teşvik edilsin

  Kamuya 133 engelli personel alınacak

  Alternatif birlik teklifi

  İşverenler kıdem tazminatının 15 güne çekilmesini istiyor

  Emekli de açılım bekliyor

  Albaraka Türk Genel Müdürü Büyükdeniz vefat etti

  TAV, HAVAŞ’ı 180 milyon avroya satın alıyor

  İhracatçıların krizi eğitimle aşacak

  Üç elektrik dağıtım şirketine son teklifler bugün alınacak

  Varyap’a iki ödül

  Biskrem’in lezzeti boyunu aştı: Biskrem Bi’stik

  Yazılım sektörü, krize rağmen büyüdü

  Korsan yazılım zarar veriyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.