20 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Emekli de açılım bekliyor

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Mâlî Sekreteri Ömer Kurnaz, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin yanı sıra, 'en şanslı emekli'' olarak bilinen memur emeklilerinin bile ''açlık ve sefaletle boğuştuğunu'' belirterek, “Artık bir 'emekli açılımı' yapmanın da zamanı gelmiş, hatta geçmektedir. Emekliler olarak biraz olsun saygı görmeyi bekliyoruz. Bizi bu durumdan kurtarın” dedi.

Türkiye’nin şanslı "üst düzey" emeklileri

Türkİye İşçi Emeklileri Derneğinin (TİED) yaptığı araştırmaya göre, sadece bir Bağ-Kur ve 25 işçi emeklisi Türk-İş’in belirlediği ‘’Yoksulluk sınırı’’ üzerinde aylık alıyor. TİED, emekli aylıklarının ‘’Açlık ve yoksulluk sınırıyla’’ karşılaştırıldığı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli aylık seviyeleri ile Türk-İş’in hesapladığı açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin Eylül ayı verileri dikkate alındı. Araştırmaya göre, işçi emeklilerinin 4 milyon 255 bin 352’si Eylül ayında 749,81 lira olarak belirlenen ‘’Açlık sınırı’’ altında aylık alıyor. Kayıtlı 5 milyon 202 bin 477 işçi emeklisinin yüzde 81,79’unun aylığı ‘’Açlık sınırı’’nın altında kalıyor. Bağ-Kur emeklilerinin durumu ise işçi emeklilerinden biraz daha olumsuzluk gösteriyor. Toplam 2 milyon 16 bin 806 Bağ-Kur emeklisinden ‘’Açlık sınırının’’ altında aylık alanların sayısı 1 milyon 999 bin 64’ü buluyor. Bağ-Kur emeklilerinde ‘’Açlık sınırı’’ altında aylık alanların oranı yüzde 99,12’ye karşılık geliyor. Memur emeklileri, emekli gruplarındaki en iyi kesimi oluşturuyor. ‘’Açlık sınırı’’ altında emekli aylığı alan memur emeklisi sayısı 538 bin 714 düzeyinde bulunuyor. Bu kişilerin tüm memur emeklileri arasındaki oranı yüzde 29,20’de kalıyor.

Araştırmaya göre, sadece bir Bağ-Kur ve 25 işçi emeklisinin ‘’Yoksulluk sınırı’’ olarak belirlenen 2 bin 442 liranın üzerinde emekli aylığı alıken, memur emeklisinde bu sayısı 29 bin 473’ü buluyor. TİED Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, işçi ve Bağ-Kur emeklileri ile ‘’En şanslı emekli’’ olarak bilinen memur emeklilerinin bile ‘’Açlık ve sefaletle boğuştuğunu’’ belirtti. ‘’Bu durumda bir mucizeyi gerçekleştirerek hayatta kalmayı başaran emekli, dul ve yetimlerimiz, ‘yılın en başarılı sosyal tabakası’ seçilmeli’’ diyen Kurnaz, “Artık bir ‘emekli açılımı’ yapmanın da zamanı gelmiş, hatta geçmektedir” dedi.

20.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Meslek liseleri teşvik edilsin

  Kamuya 133 engelli personel alınacak

  Alternatif birlik teklifi

  İşverenler kıdem tazminatının 15 güne çekilmesini istiyor

  Emekli de açılım bekliyor

  Albaraka Türk Genel Müdürü Büyükdeniz vefat etti

  TAV, HAVAŞ’ı 180 milyon avroya satın alıyor

  İhracatçıların krizi eğitimle aşacak

  Üç elektrik dağıtım şirketine son teklifler bugün alınacak

  Varyap’a iki ödül

  Biskrem’in lezzeti boyunu aştı: Biskrem Bi’stik

  Yazılım sektörü, krize rağmen büyüdü

  Korsan yazılım zarar veriyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.