21 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Askerî rejimin yargılanması engellenemez

Uruguay Yüksek Mahkemesi, askerî rejim döneminde işlenen insan hakları suçlarıyla ilgili olarak askerî yetkililerin soruşturulmasını engelleyen yasanın anayasaya aykırı olduğunu açıkladı.

Uruguay’da darbecilere darbe

Uruguay Yüksek Mahkemesi, askeri rejim döneminde işlenen insan hakları suçlarıyla ilgili olarak askerî yetkililerin soruşturulmasını engelleyen yasanın anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. Yüksek Mahkeme, askerî yetkililerin soruşturulamamasını sağlayan yasanın değiştirilmesi için yapılacak referandum öncesi açıkladığı bu kararı, 1974 yılında işkence sonrası yaşamını yitiren Nibia Sabalsagaray’ın ölümüyle ilgili soruşturmaya yönelik başvuru üzerine aldı. Savcı Mirtha Guianze, “Mahkeme bunun anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Mahkemenin tavrı çok net” açıklamasında bulundu. Guianze, referanduma da atıfta bulunarak, yasanın iptal edilmesi halinde alınan bu kararın çok anlamı olmayacağını, referandumda tersi bir sonuç çıkması halindeyse benzer dâvâlarda bu görüşün değerlendirilebileceğini söyledi. Uruguay’da Pazar günü yapılacak olan devlet başkanı seçimi sırasında, 1973-1985 yılları arasında ülkeyi yöneten askerî diktatörlük döneminde işlenen insan hakları ihlâlleriyle ilgili olarak askerî yetkililerin yargılanmalarını engelleyen yasanın iptal edilip edilmemesi konusunda referandum yapılacak. Referandumda halkın yüzde 50’sinin evet demesi halinde, 1989 yılında Uruguay meclisinde kabul edilen bu yasa kaldırılacak.

21.10.2009


 

Çin’de ikinci domuz gribi salgını

Çin’de ikinci bir domuz gribi salgının başladığı bildirildi. Çin Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin baş epidemiyoloji uzmanı Zeng Guan, son salgının öncekinden daha geniş alanı kapsadığını ve daha hızlı yayıldığını belirtti.

Zeng, China Daily gazetesine verdiği demeçte, mevsimin değişmesiyle birlikte A tipi H1N1 gribi salgınının kuzey yarımkürede, güneye göre daha hızlı yayıldığını söyleyerek, şu anda bir günde tespit edilen vak'a sayısının geçen ayın 10 günlük rakamına eşit olduğuna dikkati çekti. Çin’de şu ana kadar 26 bin 300’den fazla domuz gribi vakası tesbit edildi. Yetkililer bunların yüzde 86’sının iyileştiğini açıkladı. Sadece geçen Eylül ayında tesbit edilen vaka sayısı 17 bini aştı. Zeng, bu vak'aların genellikle ülkenin orta ve batı kesimindeki küçük ve orta büyüklükteki şehirlerde görüldüğüne işaret ederek, vak'aların artması durumunda bu şehirlerdeki hastanelerin yeterli olamayacağı uyarısında bulundu. Çinli yetkili domuz gribiyle mücadelede ağırlığın yurt dışından gelebilecek vakaların önlenmesi yerine, az gelişmiş yerlerdeki imkânların genişletilmesine kaydırılması gerektiğini savundu. Çin’de şu ana kadar 300 binden fazla kişiye domuz gribi aşısı yapıldı ve bunlardan 150’sinde kabartı, ateş, ağrı, kusma ve bitkinlik gibi tepkiler görüldü. Başşehir Pekin’de dünden itibaren bütün ilk ve ortaokul öğrencilerine ücretsiz aşı yapılmaya başlandı. Devlet Gıda ve İlâç İdaresi geçen cuma günü 17 milyon 600 bin doz aşının kullanıma girmesine izin verdi. Söz konusu birim tarafından yerel 8 firmaya aşı üretimi için lisans verildi. Çin’de domuz gribinden şu ana kadar biri 4 Ekimde Tibet’te 18 yaşında bir kadın, geçen cuma günü de Çinghay’da 43 yaşında bir kadın olmak üzere 2 kişi öldü.

21.10.2009


 

AMR MUSA, MISIR CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, 2011’de Mısır’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceğini açıkladı.

Eş Şuruk gazetesine mülâkat veren Musa, henüz bir karar almak için erken olduğunu belirtmekle birlikte aday olabileceğini söyledi ve ‘’Her bir vatandaş gibi ben de ulusal uzlaşı çerçevesinde çok ciddi biçimde Mısır’ın yeniden doğuşu projesine katkıda bulunmak istiyorum’’ ifadesini kullandı. Mısır’da blog yazarlarının kendisine aday olması çağrılarına ilişkin bir soru üzerine de Musa, birçok vatandaşın kendisine güven duymasından memnun olduğunu belirterek cevap verdi ve ‘’Bu güvenden onur duyuyorum, bunu bir mesaj olarak algılıyorum. Mesajı aldım’’ diye konuştu. Mısır’da 1991-2001 arasında Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Musa (73), daha sonra Arap Birliğinin Genel Sekreteri oldu. Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, altıncı kez aday olup olmayacağını henüz açıklamadı. Varisi olarak adı geçen oğlu Cemal de henüz bu konuda bir açıklamada bulunmadı.

21.10.2009


 

İsveç’te ırkçı partiye tepki

İsveç parlamentosunda yer alan bütün partilerin liderleri birer açıklama yaparak, ırkçı partinin bu çıkışını kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Sosyal Demokratlar Parti lideri Mona Sahlin, Jimmie Akesson’un sözlerini ‘derin yabancı düşmanlığı’ olarak tanımladı. Sahlin, ırkçı liderle yapılan mülâkatı yayınlayan Aftonbladet gazetesinin ‘İsveçli Demokratlar’ın normal bir parti olmadığını göstererek doğru bir iş yaptığını kaydetti. İktidardaki Sağ Koalisyon ortaklarından Hıristiyan Demokratlar Partisi lideri Göran Hagglund, ırkçı parti başkanının ifadelerini, “Benim insanlık bakış açımdan ışık yılı kadar uzakta.” sözleriyle değerlendirdi. Hagglund, “Burada çok korkunç bir şekilde insanları kategorize etmek var. Bazı insanlar, diğerlerinden daha değerli görülüyor; bazı insanları da nefretimizle korkutmuş olacağız. Hıristiyanları, Yahudileri bir tarafa çekemeyeceğimiz kadar, Müslümanlara da bunu yapamayız.” dedi.

Vänster (Sol) Parti lideri Lars Ohly, ‘sapık bir tarikatın başkanı’ olarak nitelendirdiği Akesson’un sözlerine ‘ırkçı safsata’ ifadeleriyle tepki gösterdi. Ohly, “Irkçı olduğundan hiçbir şüphe yok. Çünkü insanları bir araya toplamak, kategorize etmek, genelleme yapmak ve gizli gündemleri olduğunu, bütün Müslümanların aşağı yukarı aynı olduğunu söylemek ırkçı bir bakış açısı. Umut ediyorum ki, bu şekilde devam ederse meclise giremez.” şeklinde konuştu. İsveç Başbakanı ve Moderat (Muhafazakâr) Parti lideri Frerdik Reinfeld “Bu sözler; partinin çekirdeği, temelidir. Bunların tek bir düşüncesi var; insanları ayırmak. ‘Biz ve onlar’ düşüncesi ortaya koymak ve ‘onlar’ dediklerini teker teker göndermek için yollar bulmak.” yorumu yaptı. İktidar ortaklarından Merkez Parti ve Folk/liberal Parti liderleri de İsveçli Demokratlar isimli ırkçı partinin liderinin ifadelerini protesto etti. Yeşiller Parti eş başkanlarından Maria Wetterstrand, seçimlerin ardından hükümeti kurmak için desteğe ihtiyaçları olsa bile ırkçı partiyle işbirliğine gitmeyeceklerini vurguladı. IRKÇI PARTİNİN TEPKİ ÇEKEN SÖZLERİ Aftonbladet’e konuşan ırkçı parti Sveriges Demokrater (İsveçli Demokratlar) Partisinin lideri Jimmie Åkesson, Müslümanları ikinci dünya savaşı sonrası İsveç’in en büyük yabancı tehdidi olduğunu söylemişti. Åkesson, “Müslümanlar en büyük tehdidimiz. Önümüzdeki seçimlerde bu trendi durdurmak, onları buradan göndermek için elimden gelen her şeyi yapacağıma söz veriyorum.” ifadelerini kullanmıştı. Irkçı ve yabancı düşmanı partinin lideri; İsveç’te on kadar Müslüman terör örgütü olduğunu iddia etmişti. Müslümanlara hakarete devam eden ırkçı lider, İsveç’in Avrupa’da en çok tecavüzün yaşandığı ülke olduğunu ve bunların çoğunun Müslüman erkekler tarafından yapıldığını ileri sürmüştü. Irkçı liderin bu sözleri, Müslüman temsilcilerden ve İsveçli İslâmologlardan da büyük tepki görmüştü.

21.10.2009


 

Pakistan: İran saldırısı bir komplo

Pakİstan Dışişleri Bakanlığı, İran’da Pazar günü 41 kişinin öldüğü saldırının İran ile Pakistan arasındaki ilişkileri yıkmak amacında olduğunu açıkladı.

İran’ın Pakistan’ı bu saldırıyı düzenleyenleri barındırmakla suçlamasına atıfta bulunan bakanlık sözcüsü Abdül Basit, bu saldırıyı düzenleyen kişilerin iki ülkenin arasının açılmasını istediğini belirtti ve “İran ile ilişkilerimizi yıkmak isteyen güçler var, ama bizim bağlarımız bu tür dolaplar çevirenlere karşı koyacak kadar sağlamdır” dedi. İran’daki saldırı, Cündullah örgütü tarafından üstlenilmişti. Aşırılık yanlısı Sünnî Cündullah’ın Pakistan’da geri üsleri bulunuyor.

21.10.2009


 

Keşmir yönetimi yeni başkan seçecek

Pakİstan kontrolünde bulunan Özerk Keşmir Yönetimi, yarın yeni başbakanını seçecek.

Keşmir’in geçen hafta istifa eden Başbakanı Serdar Yakup Han, özerk bölgenin meclisinde bulunan dört partinin ortak adayı olarak yarışacak. Mecliste yarın yapılacağı açıklanan başbakanlık seçiminde Serdar Yakup Han’ın yeniden bu göreve seçilmesi bekleniyor. Yakup Han’ın karşısında Raja Faruk Haydar yarışacak. Özerk Keşmir bölgesinde 4 milyon kişi yaşıyor. 48 üyesi bulunan özerk mecliste Halk Partisi, İslam Birliği Partisi, Keşmir İslâm Topluluğu ve Muhacirler Hareketi temsil ediliyor.

21.10.2009


 

Endonezya’da ikinci Yudhoyno dönemi

DünyanIn en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya’da popüler ve rakipsiz Susilo Bambang Yudhoyno, ikinci 5 yıllık devlet başkanlığı görevine dün başladı.

Yudhoyono, 2014’e kadar sürecek görevine başlarken yaptığı açıklamada, yeni ekonomik ve uluslar arası hedeflerinden söz etti. Eski bir general olan 60 yaşındaki Devlet Başkanı, Temmuz ayında ilk turda parlak bir seçim galibiyetinden sonra halkın beklentilerine karşılık vermeye çalışacak. Yudhoyno, küresel malî krize rağmen bu yıl yüzde 4 ile 4,5 oranında büyüme beklentisiyle ülke ekonomisinin iyi durumda olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

21.10.2009


 

Necef’te, kadınlara özel banka

Irak’In Necef şehrinde sadece kadın çalışanların sadece kadın müşterilere hizmet vereceği ilk banka açıldı.

Babil Bankası’nın Necef’teki kadınlara özel şubesinin Pazar günkü açılışında konuşan grup başkanı Abdurrezzak Mansur yüzünde bir gülümsemeyle “Ben bile giremem” derken, şube müdürü Amerika İsa, bankanın Necef’te farklı sektörlerdeki iş kadınlarından gelen talep üzerine, kadınların ekonomik hayattaki bütün haklarını garanti almak amacıyla açıldığını kaydetti. Mansur da, müşterilere iyi bir ortam sunmak için bankanın bütün çalışanlarının kadınlar olduğunu belirterek, “Çalışanlar yoğun bir eğitim aldı” ifadesini kullandı. Şubede müdür dahil 25 kişi çalışıyor. Sadece kapıdaki 3-4 güvenlik görevlisi erkek. Mansur, ülke genelinde kadınlara özel başka şubeler açmak istediklerini sözlerine ekledi.

21.10.2009


 

Karzai, nihaî seçim sonuçlarını kabul edecek

Afganİstan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, 20 Ağustosta yapılan devlet başkanı seçiminin nihaî resmî sonucunu kabul edeceği bildirildi.

Karzai’nin sözcüsü Vahid Ömer, özel Tolo televizyonuna yaptığı açıklamada, bağımsız seçim komisyonunun nihai sonucu açıklamasını beklemek gerektiğini, sonuç açıklandığında yasalara göre bunu kabul etmekle yükümlü olduklarını belirtti. Afganistan’ın BM desteğindeki Seçim Şikâyet Komisyonu, devlet başkanı seçiminde usulsüzlük yapıldığına ilişkin hazırladığı raporu önceki gün açıklamıştı. Komisyon raporunda, seçimlerde “açık usulsüzlük” tesbit edildiği ve 210 seçim merkezindeki oyların geçersiz sayılacağı belirtilmişti. Raporda, nihai kararı verecek Bağımsız Seçim Komisyonundan her adayın belirli bir oy yüzdesini geçersiz sayması istenmişti.

21.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.