21 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Tandırımın dumanı astım yapıyormuş

KONYA’DA kırsal kesimde ekmek pişirmek için kullanılan geleneksel tandırların dumanı dolayısıyla köylü kadınlarda astım ve bronşit gibi rahatsızlıkların görülmesi üzerine bölgedeki 30 yaş üstü 2 bin kadına solunum fonksiyon testi yapılacağı bildirildi.

Başkent Üniversitesi Konya Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Ruşina Doğan, hastanelerine astım ve bronşit rahatsızlığı dolayısıyla başvuran hastaların önemli bölümünün köylerde yaşayan kadınlardan oluşmasının dikkatlerini çektiğini söyledi. Hastalarla yaptıkları görüşmeler sonunda bu rahatsızlığa kırsal kesimde yaygın olarak kullanılan ekmek tandırlarının sebep olduğu düşüncesine vardıklarını ifade eden Doğan, ‘’Kapalı ortamlardaki bu tandırlarda daha çok hayvan dışkısından yapılan tezekler yakılıyor. Köylü kadınların ortaya çıkan zararlı gaz ve dumandan etkilendiklerini düşünüyoruz’’ dedi.

Doğan, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle merkez Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerine bağlı köy ve beldelerde 30 yaş üstü kadınlarda solunum fonksiyon testi yapmaya karar verdiklerini ve çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Sağlık taramasının iki ay boyunca sürdürüleceğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti: ‘’Kadınların çoğu zamanında doktora gidemiyor. Bu süreçte 2 bin kadın kontrolden geçirilecek. Kadınlarımız bazen etkisi sigaradan bile fazla olabilen tandır dumanının zararlarının pek farkında değil. Tandır dumanındaki zararlı gazlardan ekmek pişiren kadın direkt etkileniyor. Yaptığımız taramada, kadınların belirli şikâyetlerini dinleyeceğiz. Astım ya da bronşit olduğunu tesbit ettiğimiz kadınları tedavi sürecinde yönlendireceğiz. Çalışma öncesinde tandır kullanan kadınlarda bu tezimizi güçlendiren bazı bulgulara rastladık.’’

21.10.2009


 

Sivaslılar Vakfında sıla geceleri başladı

SİVASLILAR Vakfında, her yıl Ekim ayında başlayan ve Mayıs ayında ara verilen sıla geceleri tekrar başladı.

1950 yıllarında rahmetli Muzaffer Sarısözen tarafından başlatılan Sivas’ta “sıra gezmeleri”, İstanbul’da ise 15 yıldır “sıla gecesi” ismiyle devam ettiriliyor. Sıla gecesinde konuşan Sivaslılar Vakfı Başkanı Muhsin Kaya, “15 günde bir icra edilen gecelere Sivas kültürünün yanı sıra edebiyattan, şiirden, irfandan, sohbetlerden eksik olmuyor” dedi. İlk konuğu Kültür Bakanlığı THM sanatçısı Rahmi İbicek olan gecede, Sivas’tan ve yurttan türküler icra edildi. Fıkralar söylendi, şiirler okundu. Rahmi İbicek, “Sivaslılar Vakfı bir mektep hüviyetinde. Buradan san'atçılar yetişti. Şiire, edebiyata meraklı gençler çok istifade etti. Kısaca burası bir kültür merkezi” şeklinde konuştu. Geceye; İstanbul Kartal Devlet hastanesi Başhekimi Hayrettin Yekeler, E.Albay Şadi Polat, Uğur Sarısözen’in yanı sıra edebiyatçılar, siyasîler ve Sivas dernekleri katıldı.

AHMET TURAN SÖYLER

21.10.2009


 

XII. Kur’ân Sempozyumu Ankara’da yapılacak

“DÜNYA, İktisat ve İslâm” konulu, XII. Kur’an Sempozyumu 24-25 Ekim 2009 tarihleri arasında Ankara Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camii Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.

Sempozyuma çok sayıda bilim adamı katılacak. Prof. Dr. Sabri Orman’ın takdimiyle başlayacak sempozyumda, Cumartesi günü “Kur’ân ve Sünnette Temel İktisadî Kavramlar”, “Tarihî Bir Gerçek Olarak İslâm İktisadı” başlıkları müzakere edilecek. Pazar günkü oturmuda ise, “Günümüz Temel İktisat Paradigmaları ve İslâm”, “İslâm ve Dünyanın İktisadi Geleceği” başlıkları ele alınacak. Sempozyum, oturum başkanlarının değerlendirmesi ile Pazar akşamı sona erecek.

21.10.2009


 

Eflani’nin çember bezleri, internetten satılıyor

KARABÜK’TE, geçmişte mahallî baş örtüsü olarak kullanılan çember bezleri, Eflani ilçesinde kadınlar tarafından atölyelerde işlenerek internet üzerinden masa ve sehpa örtüsü olarak dünyaya satılıyor.

Yöresel özellikler gösteren dokumacılığın uzun yıllardır yapıldığı ilçede dokunan yöresel işlemeli çember bezlerine ilgi arttı. Eflani Kaymakamlığının açtığı kurslara katılarak el san'atı ürününün kaybolmamasına katkı sağlayan kadınlar, ürettikleri desenli masa örtüleri ve sehpa takımları ile değişik amaçlarla kullanılabilecek parçaları, internet üzerinden satıyorlar. Eflani Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı El Sanatları ve Çember Bezi Dokuma İktisadi İşletmesi Müdürü Osman Ulaş, yöresel el san'atını yaşatmak için çaba harcadıklarını söyledi.

21.10.2009


 

Ve Diğer Şeyler Sadabad sahnesinde

VE Diğer Şeyler Topluluğu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) ortaklığında düzenlediği ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesi; ödüllü yazar Hüseyin Alp Tahmaz’ın “Kasaba” isimli oyunun okuma tiyatrosunu 26 Ekim 2009, Pazartesi günü saat 19:00’da İBBŞT Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşturuyor.

İlk kez kurum dışından özel bir tiyatro ile el ele vererek bir projeye ortak olan İBBŞT ile Ve Diğer Şeyler Topluluğu ortaklığında düzenlenen çalışmalar oyun yazarlarının geleceği açısından büyük önem taşıyor. Okuma tiyatrosu ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Katılımın 140 kişiyle sınırlı olması sebebiyle, Kâğıthane Sadabad Sahnesi’ne rezervasyon yaptırılması gerekiyor.

21.10.2009


 

‘’Sultan III. Selim” müzayedeye çıkıyor

ANKARA Antikacılık tarafından düzenlenen müzayedede, aralarında Sultan III. Selim’in portresinin de yer aldığı 277 nadide antika eser ile klâsik, modern ve çağdaş Türk resmine ait eserler görücüye çıkıyor.

Ankara Antikacılık Genel Müdürü Muhsin Önder, başşehirde 2009 yılının son müzayedesinin, 8 Kasım Pazar günü, Swissotel Ankara’da düzenleneceğini bildirdi. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de san'at eserleri ve antikalara ilginin son yıllarda anlamlı biçimde arttığını ve buna paralel olarak genç ve bilinçli koleksiyonerlerin yetiştiğini ifade eden Önder, bu olumlu gelişmeleri görmenin mutluluk verici olduğunu kaydetti. Önder, müzayedede antika ve klâsik, modern ve çağdaş Türk resmine ait 277 eserin satışa sunulacağını belirtti. Önder şöyle konuştu: ‘’Müzayede de yer alan en önemli eserlerden biri İtalyan bir san'atçıya ait olduğu düşünülen ve 1700’lü yılların sonuna tarihlenen Sultan III. Selim portresi. Son derece nadir rastlanan padişah portrelerinin bir örneği olan bu eser ile Osmanlı gümüş işçiliğinin benzersiz bir örneği, müzelik değerde bir eser olarak nitelenen mineli Sakal-ı Şerif mahfazasının satış sonucu merakla bekleniyor.’’

21.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.