03 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Hak aramada dil engeli kalksın

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, mevzuata göre, komisyonlarına Türkçe dışındaki dillerde başvuru yapılmadığını ifade ederek, ‘’Hak aramayla ilgili başvurularda, insanlar istedikleri veya bildikleri dillerde başvuru yapabilmeli’’ dedi.

Akman, komisyon başkanlığına seçilmesinin ardından basınla sohbet toplantısı düzenledi.

Amaçlarının, vatandaşlara hak aramanın kutsallığını anlatabilmek ve daha fazla hak arama ortamı meydana getirebilmek olduğunu belirten Akman, komisyonlarının ombudsmanlık işlevi yürüttüğünü anlattı. Komisyonlarına; bazen şahsi, bazen kendilerini güldüren, bazen hüzünlendiren başvurular geldiğini ifade eden Akman, en çok başvurunun aş ve iş talebi konularında olduğunu kaydetti. Akman, her yaştan ve her eğitim seviyesinden komisyonlarına dilekçe geldiğini, hatta akli dengesi bozuk vatandaşların da başvuruda bulunduğunu söyledi. Komisyonlarına gelen ilginç dilekçelerden de örnek veren Akman, bir vatandaşın dilekçesinde, ‘’İktidar milletvekillerinden 100’er ye te le istiyorum’’ şeklinde talepte bulunduğunu anlattı. Akman, vatandaşların, kendilerini hak arama kapısı olarak gördüğünü ifade ederek, temel hedeflerinin vatandaşların derdine derman olmak olduğunu belirtti.

TBMM Dilekçe Komisyonuna, 23 Dönem 1. Yasama Yılında 270, 2. Dönem Yasama Yılında 1953, 3. Yasama Yılında 1638 ve 4. Yasama Yılında ise 151 dilekçe geldi. 23. dönemde komisyona, 598 kadın ve 3 bin 275 erkek başvurdu, 139 dilekçe de sivil toplum örgütleri, özel kuruluş ve diğerlerinden geldi.

OMBUDSMANLIK KONUSUNDA UZLAŞMA

OmbudsmanlIkla ilgili yasa ve anayasa değişikliği konusunda iktidar ve muhalefetin uzlaşı içinde olduğunu anımsatan Akman, ‘’Ama tek maddelik değişiklik mi gelsin, yoksa gelebilecek bir anayasa paketi içinde mi olsun konusunda henüz bir mutabakat sağlanamadı. Zannediyorum ki tek başına da olsa değişiklik bu dönem görüşülecek. AB’nin de bizden özellikle istediği bir yasa ve anayasa değişikliği. Bununla ilgili net bir takvim yok ama muhalefet partilerinin itirazının olmaması, desteklemesi nedeniyle bunun en kısa sürede çıkacağı konusunda umutluyum’’ dedi. Akman, profesyonel hak arayıcılarının da bulunduğunu ifade ederek, komisyonlarının tarafsız olduğunu ancak, zayıfın hakkını aradıklarını belirtti.

KÜRTÇE BAŞVURUYA İÇ TÜZÜK ENGELİ VAR

Dİlekçe Komisyonuna, Kürtçe dilekçe gelmesi halinde, bunu işleme alıp almayacağına ilişkin bir soru üzerine Yahya Akman, şu anki mevzuata göre bunun mümkün olmadığını anımsattı. Akman, başvuruların Türkçe yapılması gerektiğini dile getirerek, böyle bir tercüme mekanizmasının da bulunmadığını belirtti. Akman, TBMM İçtüzüğünün yürürlükte olduğuna işaret ederek, ‘’Bana sorarsanız, hak arama noktasıyla ilgili başvurularda insanlar istedikleri veya bildikleri dillerde başvuru yapabilmeli. Çünkü, hak arama başka bir şeydir. Polis merkezlerinde 155’te, Kürtçe bilen insanların olması buna bir örnektir. Sadece Kürtçe bilen birisi aramışsa, o anda kendisine cevap verebilecek birisinin olması önemli’’ diye konuştu.

03.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Avrupa Birliği fonlarından en fazla Kocaeli yararlanıyor

  AÇILIM, BÜTÜN KÜRTLERİ SAKİNLEŞTİRDİ

  Hükümet, vatandaşın cebinden elini çeksin

  Şehit polisin cenazesi memleketine gönderildi

  Başsavcı soruları cevapsız bıraktı

  Özdalga: TSK soruşturmaya yardımcı olmalı

  Avrupa köyü konseyi Kayseri'de toplanacak

  2010 bütçesi görüşülüyor

  Asgari ücrete yüzde 3 zam geliyor

  Hak aramada dil engeli kalksın

  Talat, Downer’i kabul etti

  Terörle Mücadele Kanununa açılım ayarı

  Memur “uyarı” grevine hazırlanıyor

  Sakarya Emniyet Müdürü cezaevinde

  Basın Kartları Komisyonu toplanacak

  Etik Kurulu: SGK Başkan Yardımcısı etik davranmadı

  Bakan Atalay, ‘Nefes’i izledi

  DOMUZ GRİBİ AŞILARI BAŞLADI

  Kömür yardımı yüzleri güldürdü

  SGK Başkanı etik davranmamış

  Deprem için gezici eğitim

  Kızılay kan bağışçısı arıyor

  Kış kendisini hissettiriyor

  Kurbanlıklar pazara indi

  Çiftçilere soğuk uyarısı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.