03 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AÇILIM, BÜTÜN KÜRTLERİ SAKİNLEŞTİRDİ

The Economist dergisi, Türkiye'nin dış politikasındaki hareketliliği değerlendirdiği son sayısında, bu gelişmeleri “AB üyeliği süreci, gücü tehditçi generallerden sivil kurumlara aktardı” tesbitine ve AB üyeliği sürecinde gerçekleşen demokratikleşme reformlarına bağladı. Dergi, demokratik açılım projesinin, Türkiye'nin yanı sıra Irak, Suriye ve İran'daki Kürtleri de sakinleştirdiği görüşüne yer verdi.

TEZKERENİN REDDİ, ARAPLARI DEĞİŞTİRDİ

“Türkiye'nin Arap dünyasında yer edinmesi 2003 yılında Amerikan askerlerine izin vermemesinden sonra oluştu" ifadesini de kullanan dergi, Irak savaşı öncesinde tezkerenin Mecliste reddiyle, Arap âleminin Türkiye'ye bakışının pozitif anlamda değiştiğini vurguladı. Dergi, “Bölgede artık Mısır ve Irak'ın etkisi yok. Irak savaşı fiyaskosundan sonra ABD'nin de etkinliği önemli derecede azaldı” diye yazdı.

Türkiye’nin önünü AB süreci açtı

The Economist dergisi, bu haftaki sayısında Türkiye’nin dış politikasındaki hareketlilik ve bunun sonucunda yaşanan pozitif gelişmelere geniş yer verdi. Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı adımlara dikkat çeken dergi, bu değişimle birlikte ülkedeki gücün tehditçi Generallerden sivil kurumlara geçtiği yorumunda bulundu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin önemine değinen The Economist dergisi, “Her ne kadar Davutoğlu hırslı ve hevesliyse de Türkiye’de yaşanan bu gelişmeler radikal kararlar alınmamış olsaydı gerçekleşmezdi. Bu reformların bazıları Türkiye’nin AB ile olan üyelik görüşmelerinden dolayı gerçekleşti. AB üyeliği süreci de Türkiye’deki gücü tehditçi generallerden sivil kurumlara aktardı”yorumunda bulundu. Dergi ayrıca yakın zaman önce başlatılan demokratik açılımı da ele aldı. Açılımla birlikte Türkiye’nin Kürtlere daha çok kültürel ve politik haklar vereceğini yazan dergi, bu hareketin sadece Türkiye’deki Kürtleri değil İran, Irak ve Suriye’deki Kürtleri sakinleştirdiğini aktardı.

TEZKERE’NİN REDDİ ORTADOĞU’DA

TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇTI

Türkiye’nin Ortadoğu’da artan ağırlığına dikkat çeken The Economist, şunları aktardı: “Bölgede artık Mısır ve Irak’ın etkisi yok. ABD’nin de Irak savaşı fiyaskosundan sonra etkinliği önemli derecede azaldı. Türkiye’nin Arap dünyasında yer edinmesi ise 2003 yılında Amerikan askerlerine izin vermemesinden sonra oluştu.”

Türkiye’nin komşuları ve Arap dünyasıyla aktif dış politika atağına kalkmasının farklı şekillerde yorumlandığını yazan The Economist, şöyle devam etti: “Bu gelişmelerle birlikte Türk diplomatlar bunun Türkiye’nin yüzünü batıdan doğuya çevirdiği manasına gelmediği görüşündeler. Türkiye’yi faydalı bir köprü, bölgesel barışta bir motor ve İslâm ile bir arada olabilecek demokrasiye örnek bir ülke gibi kullanmaya çalışıyorlar. Batılılar da genellikle Türkiye ile aynı görüşteler ve Türkiye’nin bu açılımına karşı çıkmadılar. Ama Türkiye’nin AB üyelik süreci başarısızlıkla sonuçlanırsa, ülkenin doğuya kaymasına yönelik kaygılar gerçekleşebilir.” Türkiye’nin geçmiş yedi yılda Ortadoğu ülkelerine olan ihracatının 7 kat artarak 31 milyar dolara çıktığını yazan The Economist, “Otomabilden mobilyaya, kuru incirden televizyon dizilerine kadar on yıl önce hiç bilinmeyen Türk ürünleri şimdi Cezayir’de Tahran’da biliniyor”yorumunu yaptı.

03.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Avrupa Birliği fonlarından en fazla Kocaeli yararlanıyor

  AÇILIM, BÜTÜN KÜRTLERİ SAKİNLEŞTİRDİ

  Hükümet, vatandaşın cebinden elini çeksin

  Şehit polisin cenazesi memleketine gönderildi

  Başsavcı soruları cevapsız bıraktı

  Özdalga: TSK soruşturmaya yardımcı olmalı

  Avrupa köyü konseyi Kayseri'de toplanacak

  2010 bütçesi görüşülüyor

  Asgari ücrete yüzde 3 zam geliyor

  Hak aramada dil engeli kalksın

  Talat, Downer’i kabul etti

  Terörle Mücadele Kanununa açılım ayarı

  Memur “uyarı” grevine hazırlanıyor

  Sakarya Emniyet Müdürü cezaevinde

  Basın Kartları Komisyonu toplanacak

  Etik Kurulu: SGK Başkan Yardımcısı etik davranmadı

  Bakan Atalay, ‘Nefes’i izledi

  DOMUZ GRİBİ AŞILARI BAŞLADI

  Kömür yardımı yüzleri güldürdü

  SGK Başkanı etik davranmamış

  Deprem için gezici eğitim

  Kızılay kan bağışçısı arıyor

  Kış kendisini hissettiriyor

  Kurbanlıklar pazara indi

  Çiftçilere soğuk uyarısı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.