18 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Reel sektör, bankalara fedâ edilmemeli

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bundan sonra rekabetçilik, üretim, istihdam ve liranın istikrarı için liranın değerlenmesi karşısında Merkez Bankasının hassas olmasını ve döviz rezervlerini güçlendirmesini beklediklerini bildirdi.

Büyükekşi, Merkez Bankası’nca düzenlenen ‘’Dış Ticarette Yapısal Dönüşüm: Küresel Dinamikler ve Türkiye Ekonomisi’’ konferansında yaptığı konuşmada, kriz süresince Merkez Bankası yönetimi ile yakın çalışma imkanı bulduklarını belirterek, bu süreçte hayata geçirilen tedbirler kapsamında ihracatçıların Eximbank kredilerinin 1 milyar 250 milyon dolarını bugüne kadar kullandıklarını kaydetti.

REEL SEKTÖR FEDA EDİLMEMELİ

TİM Başkanı Büyükekşi, üçüncü çeyrek bilançolarına bakıldığında banka karlarının yüzde 30-65 arasında arttığını, reel sektörün ise zarar ettiğini ya da karlarının düştüğünü ifade ederek, ‘’Reel sektörün bankaların karlılığına feda edilmemesi gerekir’’ dedi.

Dünyada ve Türkiye’de kriz sonrası gelişmeleri endişeyle izlediklerini kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu: ‘’Hiçbir şey değişmeden borsalar şişmeye, emtia fiyatları artmaya başladı. Oysa üretimde, ihracatta ve istihdamda aynı oranda gelişmeler görmüyoruz. Krizden ders almamız ve üretime yoğunlaşmamız gerekiyor. Türkiye’de bu zamana kadar para ve maliye politikası, mali disiplin ve enflasyona yönelik olarak uygulandı. Burada da başarılı olundu, enflasyon istenen seviyelere geriledi. Bundan sonra üretimi, ihracatı, istihdamı teşvik edecek mekanizmalar bulmamız lâzım. Türk üreticisini uluslar arası piyasalarda rekabetçi yapacak yeni politikalara ihtiyacımız var. Para ve maliye politikaları kullanılarak uzun vadeli rekabetçilik oluşmaz ancak kısa vadeli rekabetçilik oluşur.’’ Türkiye’nin rekabetçi üstünlük yakalamak zorunda olduğunu belirten Büyükekşi, bu hedefe yönelik olarak strateji haritası ve performans programı oluşturma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Büyükekşi, ‘’Yeni dönemde temel hedeflerimiz sattığımız ürünlerin katma değerini artırmak, hedef sektörlerde dünya liderliği ve üretim teknolojisine sahip olarak teknolojik dönüşümü tamamlamaktır’’ dedi.

18.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Tekstilde üretim arttı

  Sektöre taze kan geliyor!

  Reel sektör, bankalara fedâ edilmemeli

  Bayram sofraları Hisar rengi

  İlâç sektörü buluşacak

  Delta’dan özel kalem

  GDO’ya çözüm için ilk adım

  Bayram indirimlerinde "göz boyanıyor”

  IMF ile anlaşmamak daha iyi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.