26 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

İstanbul camilerine restorasyon

SÜLEYMANİYE Camisi’nde, restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, hali hazırda devam eden ve ihtişamıyla hayranlık uyandıran Süleymaniye, Fatih, Pertevniyal Valide Sultan Camilerinin, 2010’da kapılarını yeniden açmaya hazırlandığını belirtti.

“Yıllarca Türkiye’de kapsamlı restorasyon dediğimiz şey yapılmadı. Eserler restorasyon adı altında çok çeşitli yanlış müdahalelere maruz kaldı” diye konuşan Özekinci, Süleymaniye Camisi’ni “Yaşayan Tarih’’ olarak nitelendirerek, restorasyonda görev alan Prof. Dr. Ferudun Çılı ve ekibi tarafından, caminin simülasyonunun bilgisayar ekranına aktarıldığını ifade etti.

“Buraya 7-8 şiddetinde bir deprem uygulandığı zaman bunların mukavemeti nedir, bu ölçüldü. Ondan sonra restorasyon çalışmalarına devam edildi’’ diyen Özekinci, caminin kubbe bölümünde herhangi bir sorun olmadığını ve gerekli dolgular gibi basit işlemler yaparak buradaki işlemleri tamamlayacaklarını vurguladı.

TURŞU KÜPÜYLE GELEN AKUSTİK SİSTEM

Sesin bir noktadan çıkarak caminin her köşesine eşit şekilde dağılması için, Mimar Sinan’ın üzerinde çalıştığı akustik sistemin, Anadolu’da kullanılan turşu küplerinden içi boş 65 tanesinin ağızları aşağıya bakar vaziyette ana kubbenin etrafındaki duvarlara yerleştirilmesiyle oluştuğunu anlatan Özekinci şunları söyledi: “Bu sistemle aşağıda çalışma yapılırken, biz 53 metre yükseklikte bile en ufak sesi duyabiliyoruz. Mimar Sinan’ın caminin akustik yapısıyla ilgili olan efsanesi şöyledir: Rivayete göre Mimar Sinan’ın, akustiğin temini için camide nargile içtiğini öğrenen Kanunî Sultan Süleyman hışımla gelip, Mimar Sinan’a bunun sebebini sorar. “Sinan, ‘Sultanım bakınız bunun içerisinde tömbeki yoktur, sadece su vardır. Bu, çektiğim zaman fokurdayan suyun sesinin kubbeye nasıl ulaştığını ve caminin her noktasına eşit vaziyette nasıl dağıldığını temin için yaptığım bir çalışmadır’ diyerek Padişaha durumu özetledi’’

İZ ODASI, HATIRA ODASI GİBİ

“İZ ODASI, Mimar Sinan’ın teknolojik harikalarından biridir’’ diyen Özekinci, Süleymaniye Camisi’ni aydınlatan yüzlerce kandilin isinin bu odada toplandığını ve elde edilen isten, padişah tuğralarında da kullanılan mürekkebin yapıldığını ifade etti. Özekinci, yapımında bu kadar ince hesap ve ustalıkla düşünülen İs odası’nın şu anki halinin ise kötü olduğunu vurgulayarak, “Ancak bu oda restorasyon kapsamı dışında tutuldu. Tarihî dokusunu bozmadan bu odayı nasıl restore ederiz diye düşünmekteyiz’’ diye konuştu.

İHTİŞAMIN VE GÜCÜN

SİMGESİ TARİHî KAPILAR

CAMİDE yürütülen en büyük konservasyon işlemlerinden birinin de ahşap işleri olduğunu belirten Özekinci, “Üzerinde çalışılan ahşaplar, özellikle kapılar, yıllardır kendi haline bırakılmış, kurtlanmış ve terk edilmiş haldeydi’’ şeklinde konuştu. Özekinci, restorasyonları tamamlanan ahşap eserlerin tekrar camide kullanılacağını söyledi. Ahşap ustalarının el emeği göz nuru ile çok titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Özekinci, “Şu an işlem gören kapı tam 750 kilogram civarındadır. Avludan cami haremine girerken Cümle Kapısı’dır. En önemli özelliği içinde hiç metal malzeme olmamasıdır’’ diye konuştu.

26.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  SP’den temsilciliğimize ziyaret

  ORDUNUN YARGI SİSTEMİNDE HİÇBİR ROLÜ OLAMAZ

  AKPM’ye ilk Türk başkan

  Bakan Çelik, muhalefete bilgi verdi

  TEKEL işçilerine AP’den ziyaret

  Poyrazköy İddianamesi yarına kaldı

  "Free Shop’’lara polis baskını

  Diyanet'in kadın çalışmaları BM raporunda

  Başbuğ: İddiaları lânetliyorum

  “Balyoz” bir harp oyunu olamaz

  100 yıllık tartışma

  Türkiye nüfusu 72,5 milyon

  12 Eylül Utanç Müzesi kurulacak

  Eğitimde değişen bir şey yok

  Sözleşmeli öğretmenlere üvey evlat muamelesi

  TUNCA NEHRİ BUZ TUTTU

  Soğuklar lodosla gidecek

  Sigara yasağını uygulamayan kamu görevlilerine sıkı takip

  Kayıp çocukların görüntüsü bulundu

  Üç havaalanına Open-Sky

  40 yıllık kan dâvâsı barışla sonuçlandı

  TÜRKİYE KARA TESLİM

  Geceleyin sobayı söndürmeden yatan 21 kişi sızan gazdan zehirlendi

  İzmir 4 şiddetinde sallandı

  Alanya’da sitenin istinat duvarı çöktü

  İstanbul camilerine restorasyon

  22 bin 222 oyuncak arabası var!

  Rengârenk karnabahar

  Hastalara klasik müzik

  Antikaya ilgi artıyor

  Adana’da şalvar 1935’ten beri yasak

  Onlar için her gün yaz

  Müze gibi ev

  Son 10 yılın isimleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl