28 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

GULAG utancının 60. yıldönümü

SSCB’nin diktatör lideri Jozef Stalin tarafından kurulan ve ‘GULAG’ olarak adlandırılan işçi kamplarının kapanışının 60. yıldönümü gözyaşlarıyla anıldı. Kazakistan’ın Almatı kentinde düzenlenen etkinliğe, bu kamplarda zulüm görenler ve yakınları katıldı. SSCB döneminde birçok şehirde, özellikle Sibirya’da inşa edilen ve zulüm kampları denilen bu kamplarda tutulup madenlerde ve demiryolu inşaatlarında çalıştırılan ve zulüm gören yüz binlerce insanın on binlercesi hayatını kaybetmişti.

Stalin’in zulüm kampları kapanalı 60 yıl oldu

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)‘nin diktatör lideri Jozef Stalin tarafından kurulan ve ‘GULAG’ olarak adlandırılan işçi kamplarının kapanışının 60. yıl dönümü gözyaşlarıyla kutlandı. Kazakistan’ın Almatı şehrinde düzenlenen faaliyete, bu kamplarda zulüm görenler ve yakınları katıldı. SSCB döneminde birçok şehirde, özellikle Sibirya’da inşa edilen bu kamplara, zulüm kampları deniliyor. Stalin’in emriyle inşa edilen kamplarda 100 binlerce insan acımasızca zulüm gördü. Buralarda 10 binlerce insan ise öldü. Rusya’nın kuzey bölgelerinde yer alan Stalin kamplarında çok sayıda bilim adamı, doktor, siyasetçi, komutan ve sıradan vatandaşlar suçsuz yere mahkûm edildi. Kampların asıl amacı, tutuklu bulunan insanları zor şartlar altında madenlerde, demiryolu inşaatında işçi olarak çalıştırmaktı.

Faaliyete katılan tarih uzmanı Kajdar Aldacumanov, Stalin kamplarında birçok insana suçsuz yere zulmedildiğini söyledi. Aldacumanov, “1942 yılında Almanlara karşı savaşan ve esir düşen yaklaşık 100 bin kişi vatan haini ilân edilerek, bu kamplara sürgün edilmişti” ifadesini kullandı.

SSCB için savaştığını anlatan Fedor Osadçiy isimli vatandaş ise “Almanlara karşı savaştım, yaralandım ve esir düştüm. Geri geldiğimde vatan haini ilân edildim. Hatırlayınca gözlerim yaşarıyor” diye konuştu.

Stalin kamplarının en büyüğü Kazakistan’ın Karaganda şehrinde bulunuyor. Burada tutulan insanlar demiryolu inşaatlarında çalıştırıldı. 30 yıl boyunca varlığını sürdüren Stalin’in zulüm kamplarında yaklaşık 18 milyon insanın nasibini aldığı belirtiliyor. Bu rakamın büyük bir kısmı zulüm kamplarında hayatını kaybetti.

28.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İslâm âleminde artan rolünüz Rusya’nın çıkarına

  GULAG utancının 60. yıldönümü

  Almanya’da dinler akademisi

  Pakistan’a 6,5 milyar dolar

  Filistin'e de, İsrail’e de baskı

  Londra’da Blair alarmı

  Kıbrıs halkı barışa inanmıyor

  Haiti’de insanlık dibe vurdu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl