28 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Soğuk Savaşın bitmesi ne ise, AB üyeliğiniz de o

“Türkiye’nin AB’ye üyeliği, Soğuk Savaşın sona ermesi veya Almanya-Fransa rekabetinin sona ermesiyle aynı öneme sahip” diyen Hollanda AB İşleri Devlet Sekreteri Frans Timmermans: “Türkiye'nin üyeliği, Müslüman nüfusa sahip olmakla hukukun üstünlüğüne inanma ve insan haklarına saygıda karşıtlık olmadığını gösterecek.”

Türkiye’nin AB’ye üyeliği çok önemli

Hollanda AB İşleri Devlet Sekreteri Frans Timmermans, “Türkiye’nin AB’ye üyeliği, Soğuk Savaşın sona ermesi veya Almanya-Fransa rekabetinin sona ermesiyle aynı öneme sahiptir” dedi. Hollanda’nın Ankara’daki Büyükelçilik rezidansında basın mensuplarıyla kahvaltıda biraraya gelen Timmermans, “Türkiye’nin üyeliği, hem bütün Avrupa’ya hem de bütün dünyaya, yüzde yüze yakın bir Müslüman nüfusa sahip olmakla aynı zamanda Avrupa’nın temel değerlerini taşıma, hukukun üstünlüğüne inanma ve insan haklarına saygıda bir karşıtlık olmadığını gösterecektir. Bu Avrupa’da ve dünyada gelişmeye katkı sağlayacaktır. Türkiye’nin üyeliği, Soğuk Savaşın sona ermesi ve Almanya-Fransa rekabetinin sona ermesiyle aynı öneme sahiptir” dedi. Timmermans, Türk hükümetinin AB’ye katılım konusunda gösterdiği kararlılığı gördüklerini belirterek, Türkiye’nin üyeliğinin AB’ye yeni bir boyut kazandıracağını söyledi. “Türkiye’nin üyeliği gerçekleşecek mi?” diye soran Timmermans, “Sanırım Türkiye üye olacaktır, ancak bu tamamen Türkiye’ye bağlıdır. Bu süreçte Türkiye için mükâfat AB üyeliği değil, Türkiye’nin kendi kendini değiştirmesi olacaktır. Türkiye eğer AB üyeliği için gereken reformları gerçekleştirirse, AB’ye girme veya girmeme konusunda kararı yine kendisi verecektir. Umarım Türkiye AB’ye üye olur, ama bu tamamen Türklere bağlı bir durum” diye konuştu. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Türkiye’deki diğer yetkililerle Türkiye’nin AB üyeliği, bölgesel sorunlar, anayasa değişikliği konusunu görüştüklerini belirten Timmermans, ayrıca hem Türkiye hem de Hollanda’nın aktif üyesi oldukları G20 ve küresel ekonomik kriz gibi iki ülkeyi ilgilendiren alanlarda görüş alış verişinde bulunduklarını bildirdi.

AVRUPA’DA “İSLÂM FOBİSİ”

Hollanda’da ve Avrupa’da yaşandığı ileri sürülen “İslâm fobisi” konusuna da değinen Timmermans, Hollanda’da daha önce Protestanlarla Katoliklerin evlenmediğini, hatta birbirlerinden alış veriş bile yapmadıklarını anlatarak, Hollanda’nın o günlerden bugünkü çok kültürlü toplum yapısına kavuştuğunu belirtti. 1970’li yıllarda gelen Türk ve Faslılara “sadece birkaç yıl çalışıp geri dönecekler” gözüyle bakıldığını kaydeden Timmermans, yine de toplumda ciddi bir ayrışma olmadığını, ancak 11 Eylül olaylarının hemen ardından bütün Hollanda toplumunda Türkler, Faslılar ve Somalililer gibi azınlıkların aniden Müslüman olarak algılanmaya başlandığını ifade etti. “Biz daha önce bu toplulukları hiç Müslüman diye çağırmıyorduk. Onlar bir gecede Müslüman oldular” diyen Timmermans, şu anda bazı Hollandalılar tarafından İslâm’ın onlar için bir tehdit gibi algılanmaya başladığını kaydetti. Türklerin Hollanda’da diğer Avrupa ülkelerine göre daha başarılı olduklarını ifade eden Timmermans, bu toplumların daha iyi entegre olması ve daha başarılı olmaları için açık bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Hollanda toplumunda yaşanan radikal İslâm tartışmalarının, burada yaşayan Türk toplumunun ortaya koyduğu büyük başarıları örttüğünü ifade eden Timmermans, asimilasyon tartışmaları konusunda da “asimilasyon ile entegrasyon arasında çok büyük farklar var, asimilasyonun anlamı entegrasyona hayırdır” diye konuştu. Hollandalı Bakan, 2012 yılında Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişki kurulmasının 400. yılının kutlanacağını ve buna özel programlar yapmak istediklerini bildirdi.

28.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  8 balyozcu general hâlâ görev başında

  LAİKLİĞİ KORUYUP KOLLAMA

  ‘Balyoz Darbe’ Planına STK’lardan ortak tepki

  Askere sivil yargı kararı Resmî Gazetede

  Arınç: BAE’den vizeyi kaldırma sözü aldık

  Tartışılan protokol valilerin gündeminde

  Demokratik bir Anayasa özlemi inşallah giderilecek

  Meclis AYM’yi aşamıyor

  Soğuk Savaşın bitmesi ne ise, AB üyeliğiniz de o

  TBMM Başkanı Şahin, Uganda’ya gidecek

  BDP’li Geylani: Çözümün anahtarı demokratik anayasa

  Adalet Bakanı Ergin: Yeni üyeleri seçerken zorlandık

  Avrupa Konseyi’nden İmralı’ya inceleme

  Terör örgütü infaz timi kurdu

  Sigortalı çocuk işçiler beşikte yakalandı

  Kaldırımları işgal edenlerden işgaliye parası alınacak

  Sefa haberi üzerine soruşturma açıldı

  Başıboş eşek trafiği alt üst etti

  Bacadan çıkan yangında 2 ev kül oldu

  TÜBİTAK: Bilgiye yatırım yapın

  Konak Belediyesi ‘Evlilik Okulu’ açıyor

  TÜRKİYE BUZ TUTTUTÜRKİYE BUZ TUTTU

  Son yılların en sıcak ve soğuk ayı Ocak ayı

  Toprak kayması sebebiyle 20 ev tahliye edildi

  Çanakkale Boğazı’ndan 49 bin 453 gemi geçti

  Balıkesir’de hafif şiddette deprem

  Sağlık Bakanlığı’ndan soğuk uyarısı

  Sağlık Bakanlığı’ndan soğuk uyarısı

  Mogan ve Eymir Gölleri buz tuttu

  İzmir’de soğuktan hayvanlar telef oldu

  Dindarlık Alzheimer’i önlüyor

  Keçiboynuzu 5 bin yıldır şifa

  Kremlin’de profesyonel kameraya izin çıkıyor

  II. Jean Paul istifası cebinde yaşamış

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl