25 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Hangisi daha ciddî?


A+ | A-

Türkiye’nin karşı karşıya olduğu meselelerin ‘şaka’ya alınacak yönü yoktur. Aksine tamamı ‘ciddî’ meselelerdir. Bu ciddî meselerin biri de siyaset-ordu ilişkisidir.

Tabiî ki bu konuda geçmişten günümüze kadar çeşitli badireler atlatıldığı için problemleri bir günde sona erdirmek mümkün değil. “Tek parti” devrini bir yana bıraksak bile, çok partili hayatımızın ortalama her 10 yılda bir ‘askerî darbe’lerle kesintiye uğradığı malûm. Kimi kanlı, kimi de kansız olmak üzere darbe ve muhtıralara maruz kalan Türkiye’de son aylarda alışık olunmayan hadiseler yaşanıyor. Meselâ, Susurluk kazası sonrası TBMM araştırma komisyonunca ifade vermeye çağrılan bazı generallar bu dâvete icabet etmemiş, sergiledikleri tavırlarıyla da bununla adeta övünmüşlerdi. Şimdi ise sorguya alınabiliyor, suçu sabit olanlar da tutuklanabiliyor.

Her defasında tekrarlamak gerek: “Adalet” her zaman ve herkes için gerekli. Kimse kimseyi keyfî olarak suçlayamamalı, keyfî olarak mahkûm edememeli. Başka türlü ‘mülkün temeli’ni sağlam tutmak mümkün değil. Bu işleri; ‘Sen ettin, ben ettim’ anlayışıyla sürdürmek mümkün değil.

Son dalgada yüksek rütbeli subaylar gözaltına alınıp bazıları da tutuklanınca itiraz edenler oldu. Geçmişte de bazı profesörler tutuklanınca benzer itirazlar dile getirilmiş ve “Her gün hastalarını ameliyat edip onları ‘kurtaran’ cerrahlar nasıl tutuklanır?” diye soranlar olmuştu. Sanki profesörler ya da yüksek rütbeli kişiler suç işlemezmiş gibi... Herkes bilir ki her ‘insan’ın suç işlemesi ‘teknik’ anlamda mümkündür. Meselâ, iki gün önce çok üzücü bir hadise meydana geldi. Emekli bir yarbay, iki kızı ve eşini öldürüp intihar etmiş. (Star, 24 Şubat 2010) Normal şartlarda böyle bir hadise olabilir mi? Olmaması lâzım, ama maalesef olmuş. (Şu ana kadar aksi bir bilgi açıklanmadığına göre bu bilgiyi ‘doğru’ kabul edersek) Yarbayın ölmediğini, yaralı olarak kurtulduğunu varsayın. “Olmaz, bir yarbay böyle cinayet işlemiş olamaz” mı denilecekti? Keşke böyle yanlışlar yapılmasa, ama maalesef kamuoyu, böyle cinayetlerin işlendiğine şahit oluyor.

Yüksek rütbeli subayların “Balyoz darbe planı” çerçevesinde gözaltına alındığı açıklanınca, TSK komuta kademesi ve orgeneral/oramiral düzeyindeki subaylar Genelkurmay’da toplanmış. Çeşitli yorumlara da sebep olan bu toplantı sonrasında (BN-19/10 nolu “Bilgi Notu” başlıklı) kısa bir açıklama yapıldı ve şöyle denildi: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddî durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 23 Şubat 2010, Saat: 18:55”

Ortada ‘ciddî’ bir durum var, ama ciddî durum bazı emekli ve muvazzaf generallerin gözaltına alınması mı, yoksa seçimle işbaşına gelen bir hükümetin ‘darbe’ ile devre dışı bırakılması çalışmaları mıdır? “Kimse kimseyi devre dışı bırakmıyor, kimse darbe planı yapmıyor” diyenler olabilir. Yalnış şunu hepimiz biliyoruz ki, Türkiye’de sadece ‘plan’a değil, fiilî darbelere imza atılmıştır. Ve hâlen geçmişte darbe yapanlar ellerini kollarını sallayarak gezmeye devam ediyorlar. Hem de yaptıkları darbeyi savunmaya devam ederek...

“Darbe” yapmak yürürlükteki “ihtilâl anayasası”na göre bile suç ise, bu nasıl mümkün oluyor? Asıl “ciddî durum” bu değil midir?




Gündemin nabzını tutmak için

tıklayın!
www.sentezhaber.com

25.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (24.02.2010) - Eyvah, ‘Kur’ân oku’ dedi!

  (23.02.2010) - Saraylar yerine, adalet yükselse...

  (22.02.2010) - Saç beyazlatan haksızlık

  (21.02.2010) - 21 Şubat 2010

  (20.02.2010) - Açık konuşmakta fayda var

  (19.02.2010) - Sağlam temel

  (18.02.2010) - Nasıl yani?

  (17.02.2010) - Millet bunları bilmeli

  (16.02.2010) - “Tuzak”ların farkına varmak için bir asır mı geçmeli?

  (15.02.2010) - Muktedir olmak için

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl