27 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Altmışıncı yıldönümünde Kore Savaşı


A+ | A-

Önceki gün Kore Savaşı’nın başlamasının 60. yıldönümü dolayısıyla yapılan bir anma toplantısına katıldım. Eski Kore Başbakanı dahil kalabalık bir Koreli heyetle, Kore gazileri ve Türk katılımcılar vardı. Bu vesile ile düzenlenen forumda gazeteci-yazar Yazgülü Aldoğan’ın anlattıkları çok dokunaklı idi. O yedi aylıkken, subay olan babası Kore’de şehit olmuştu. Bir yıl boyunca şehidin cenazesi bulunamadığı için kayıp sayılmıştı. Babasının nasıl şehit olduğunu ise yıllar sonra onları arayıp bulan bir silâh arkadaşı anlatıyordu. Kunuri Savaşında geri çekilmeye başlayan Amerikan birliklerini koruma görevi Türk askerine düşmüştü. Süngü takıp direnen Türk askerinin 3. Tabur 9. bölüğü tamamen imha edildi. Aldoğan’ın babası ise üç askeri ile birlikte cephaneliğe dönüştürülmüş bir okul binasında bütün gece direnmiş, aldığı ağır yaralar yüzünden hayata gözlerini yumarken, askerlerine ailesine olanları anlatmalarını vasiyet etmişti.

Kore Savaşı’na gönderilen askerler arasında amcam da vardı. Ancak o geç gönderilen birliklerdendi. Haftalarca süren ve fırtınalarla iyice uzayan deniz yolculuğu yüzünden, onlar Kore’ye ulaştıklarında savaş bitmişti. Hiç deniz görmemiş bir Anadolu çocuğunun haftalarca süren maceralı deniz yolculuğu rahmetli Amcamı savaş kadar etkilemişti. Kore Eski Başbakanının amcamın da bir Kore gazisi olduğunu öğrendiğinde, duygulu gözlerle teşekkür edişi görülmeye değerdi.

Türkiye, NATO’ya dahil olma umuduyla, bir tugayla bu savaşa katıldı. Toplam 721 şehit, 2147 yaralı ve 175 kaybın yanı sıra 234 de esir verildi bu savaşta. Ülkesinden kilometrelerce uzaktaki bu topraklarda yalnızca savaşmadı Mehmetçik. İnsanlık ve merhamet dersi de verdi. Karavanasını paylaştı aç çocuklarla. Hastasını tedavi etti, çocuklarına okul açtı. Asıl bu insanlık dersi Korelileri Türklere ebediyen dost kıldı.

Dünyanın hiçbir yerinde bir savaş iki milleti böylesine dost ve birbirine sevgi duyar hale getirmemiştir. Her Koreli, karşılaştığının Türk olduğunu öğrendiğinde bir anda değişir. Halen Pusan’daki Türk Şehitliğinde, her şehidin öldüğü tarihte kabrinin başına Türk Bayrağı dikilir.

Peki savaşın sonucunda ne oldu?

Fiilen üç yıl süren, ancak resmen 2007’deki barış antlaşmasına kadar devam eden bu savaşın sonunda Kore ikiye ayrılmaktan kurtulamadı. Bugün bütün dünyaya kapılarını kapatmış bir Komünist Kuzey Kore ile, bu yıkımdan altmış yıl sonra dünyanın en güçlü ekonomiye sahip ülkeleri arasında yer alan, yalnızca bir şirketinin yıllık ihracatı bütün Türkiye ihracatına bedel olan bir Güney Kore ortaya çıktı.

Bu savaşta yine en çok zararlı çıkan Koreliler oldu. Tamamen harap olan ülkede 3 milyon insan bu savaşta vefat etti. Kamuoyuna açılan CIA belgelerine göre, bu kayıpların önemli bir sebebi, Amerikan istihbaratının Çinlilerin saldıracağını öngörememiş olmasıydı. Saldırıdan iki hafta öncesi CIA raporunda “Çin’in böyle bir hareket yapması ihtimali çok az” denilmişti. Bunun bedelini ise 50 bin Amerikan askeri ve bin kadar Türk şehidi ödemişti.

Türkiye’nin ödülü ise NATO’ya kabul edilmek oldu. Ama en önemli ödül; Kore halkının kalbine girmek oldu. Bütün Kore Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

27.02.2010

E-Posta: [email protected]

27.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (26.02.2010) - Çıkmaza giren iki dış açılım

  (25.02.2010) - Avrupa’da yeni bir güvenlik yapısı mı kuruluyor?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl