28 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Bin yıl mı beklemek lâzım?


A+ | A-

28 Şubat 1997 tarihinde Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında açıklanan ve Türkiye’de siyasî, idarî, hukukî ve toplumsal alanda etkisi halen devam eden postmodern darbenin üzerinden 13 yıl geçti.

Bu süreçte, sekiz yıllık kesintisiz eğitimle imam hatiplerin orta kısımları kapatıldı. Kur’ân kurslarına yaş sınırlaması getirildi. Meslek liselerine katsayı adaletsizliği uygulaması başlatıldı. Batı Çalışma Grubu ile inanan kesimler fişlendi. Başörtüsü yasağı sert bir şekilde uygulandı. Binlerce memur işlerinden atıldı. Geçtiğimiz yıl bugünlerde Bem-Bir-Sen tarafından düzenlenen “28 Şubat’tan Ergenekon’a: Temiz toplum, Temiz Türkiye” konulu panelde konuşan eski cumhuriyet savcısı Gültekin Avcı, “Yarbay geliyor diye ceketini ilikleyen savcılar vardı. Savcılığımdan utandığım zamanlar oldu” demişti. Gelinen noktada yarbayı görünce önünü ilikleyen savcılardan, orgeneraller hakkında dâvâlar açabilen savcılar ortaya çıktı.

Ancak 28 Şubat’ın açtığı derin yaralar konusunda herhangi bir adım atılmadı. 13 yıl sonra bir taraftan bu yasakların kaldırılması için çaba gösterilmesi gerekirken, bir taraftan da yargıya müdahale sayılabilecek eylemlerden kaçınmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, “28 Şubat’ın etkisi 1000 yıl sürecek” demişti. Demokratik olmayan uygulamaların sona ermesi ve yasakların kalkması için bin yılın geçmesi mi bekleniyor?

KOMİK!

Duydunuz mu? Meğer 27 Nisan “muhtıra” değilmiş… Genelkurmay eski başkanı Yaşar Büyükanıt, 27 Nisan 2007 tarihinde internette bizzat kendisinin kaleme aldığını söylediği metnin muhtıra olmadığını, bildiri olduğunu söylemiş.

‘Balyoz darbe plânı’ operasyonuyla dönemin Genelkurmay Başkanları Yaşar Büyükanıt ve Hilmi Özkök’le beraber çalışan generallerin de ‘darbe planlamaktan’ gözaltına alınmasıyla gözler 27 Nisan’da e-muhtıra veren Büyükanıt’a çevrilmişti.

Tam da bugünlere denk gelen bir zamanda Ergenekon soruşturmasının baştan sona hukuk ihlâlleri ile dolu (!) olduğunu iddia eden Yargıtay eski Başsavcısı Vural Savaş’ın, “Darbe lâfı etmese bile ‘bir muhtıra verelim’ diyenler hakkında soruşturma kovuşturma açılıyor. Ama “Ben yazdım” diyen Büyükanıt Paşa hakkında işlem yapılmıyor. Göreceksiniz yapılmayacak. Hükümetle el sıkıştıkları için hiçbir şey yapmazlar. Bu bile ne kadar taraflı bir yargılama ve soruşturma yapıldığının en büyük delili (!)” sözlerinin internette yer alması e-muhtırayı gündeme getirmişti.

Büyükanıt “27 Nisan bir muhtıra değildir. Cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale değildir. 27 Nisan Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin laiklik konusundaki duyarlılığının dile getirilmesidir. Başka bir şey değildir” demiş. (Fikret Bilâ, Milliyet, 23.2.2009)

Muhtıra “Bir kişi, bir grup ya da kurumca, başka kişi, grup ya da kuruma uyarıda bulunma, bir şeyi hatırlatma amacıyla gönderilen yazı” olarak tanımlanıyor. Bunlar olmuş mudur? Olmuştur. Muhtıranın başka tanımı varsa o zaman Büyükanıt açıklasın da millet de öğrensin.Üç yıla yakındır e-muhtıra diye bildiğimiz yazı meğer muhtıra değilmiş! Zaten 28 Şubat da bir postmodern darbe değildi! Hatta biraz daha geriye gidersek 12 Eylül, 27 Mayıs da birer askerî darbe değildi!

Çok güldük çok. Ama acı acı…

EĞER BİR ÜLKEDE DEMOKRASİ VARSA…

Bir başka komik açıklama da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’dan geldi. Baykal, demokrasiye bakışını gösteren bir söz sarf etti ki evlere şenlik.

Partisinin grup toplantısında emekli kuvvet komutanlarının gözaltına alınmasını eleştirdikten sonra şöyle dedi Baykal: “Eğer sabah 4’te kapınız çaldığında ‘sütçüdür’ diyebiliyorsanız demokrasi vardır. Ama ‘eyvah geldiler’ diyorsanız, korku sizin ruhunuza işlemişse, işte o ülke demokratik bir ülke olmaktan çıkmış demektir…”

Demokrasiden bunu mu anlamak lâzım? Başka bir kriteri yok mu demokrasinin?

Bu zihniyetin demokrasi anlayışı bu oluyor demek ki…7

28.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (27.02.2010) - Yeni anayasa sıkıştıkçahatırlanıyor

  (26.02.2010) - Aklınızdan dahi geçirmeyin

  (21.02.2010) - Hakikatlerin istikrar çizgisi

  (20.02.2010) - Artık söz değil, eylem zamanı

  (19.02.2010) - Havalecilik ya da topu taca atmak

  (14.02.2010) - Yeni anayasa yapılmalı; lâkin…

  (13.02.2010) - Siyaset hiç bu kadar...

  (12.02.2010) - Magazinleştirmek...

  (07.02.2010) - Daha çok demokrasi için

  (06.02.2010) - Sadece GATA mı?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl