22 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail yine kan döktü

Batı Şeria’nın Nablus şehrinde İsrail askerleri ile Filistinli gençler arasında çıkan çatışmada yaralanan ikinci Filistinli genç de vefat etti.

4 FİLİSTİNLİ GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ

BATI ŞERİA'DAKİ Filistin şehirlerinden Nablus’ta iki Filistinli genç daha vefat etti. Bu son ölümlerle birlikte son 24 saat içinde Nablus’ta ölen Filistinli gençlerin sayısı 4’e çıktı. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, son olay Nablus’un güneyinde, Itamar adlı Yahudi yerleşimi yakınlarında meydana geldi. Filistinli kaynaklar, İsrail ordusu yetkililerinin iki ölüm olduğunu bildirerek, Filistin Kızılayını cesetleri almaya çağırdığını söylediler. İsrail ordusu yetkilileri, iki gencin bir askeri bıçaklamaya çalıştığını, askerin de onları ateş açarak öldürdüğünü belirttiler. Görgü şahitle-rine göre, yerleşimin etrafında çok sayıda İsrail askeri konuşlanmış bulunuyor. Askerlerin, bir köyün girişini de kapatarak giriş-çıkışlara izin vermediği öne sürülüyor.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

22.03.2010


 

İsrail, işgal planını şimdilik erteledi

İSRAİL ile Filistinliler arasında dolaylı barış görüşmelerinin son anda iptaline sebep olan ve dünya ülkelerinin de tepkisini çeken, İsrail’in Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşimlerinden Ramat Şlomo’daki genişleme projesi “şimdilik” rafa kaldırıldı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, İçişleri Bakanı Eli Yişai, Ramat Şlomo’da 1600 konut inşaatını öngören projeyle ilgili adımların en azından Eylül ayına kadar ertelenmesi talimatını verdi. Bu, inşaat projesinin iptal edildiği anlamına gelmiyor; ancak projeyle ilgili bundan sonraki bürokratik işlemlerin, İsrail hükümetinin Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri için aldığı 10 aylık inşaat durdurma kararının sonu olan Eylül ayına kadar ele alınmamasını öngörüyor. Ertelemenin, ABD’ye hareket edecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ziyareti öncesine denk geldiğine dikkat çekiliyor. Netanyahu’nun geçen Perşembe gecesi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı telefon görüşmesinde, projenin tamamıyla iptal edilmesinin ve yanı sıra Doğu Kudüs’te inşaatların durdurulmasını kabul etmemiş, ancak İsrail’in Filistinlilerle dolaylı görüşmelerin yeniden başlatılmasına yönelik bazı iyi niyet jestleri yapılabileceğini belirtmişti.

“KUDÜS’TEKİ 42 YILLIK

POLİTİKAMIZ AYNEN SÜRECEK”

Netanyahu, İsrail’in Kudüs ile ilgili görüşünü olağan Bakanlar Kurulu toplantısının başlangıcında yaptığı konuşmada da tekrarladı. Netanyahu, ABD ziyareti sırasında İsrail’in bu konudaki mesajının açık ve net olacağını belirterek, “Kudüs’teki politikamız, geçen 42 yılda olduğu gibi aynen sürecektir” dedi. İsrail, Doğu Kudüs’ü, 1967’de 6 Gün Savaşı sırasında ilhak etmişti. Netanyahu, “Kudüs’te inşaat yapmanın Tel Aviv’de inşaat yapmaktan farkı yok. Bunu Amerikan tarafına da açıkça belirttik” diye konuştu.

“İYİ NİYET” JESTLERİ

Öte yandan, İsrail’in ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a söz verdiği “iyi niyet” jestleri çerçevesindeki tedbirler arasında, 2008 yılı sonundaki Dökme Kurşun operasyonundan bu yana ilk kez İsrail’in Gazze Şeridi üzerine uygulanan ablukayı hafifletme de yer alıyor. Buna göre, İsrail hükümetinin BM tarafının Gazze’ye kanalizasyon sistemi ile zarar gören bir un fabrikasının yeniden yapımı ve Han Yunus’ta 150 ev yapımı için inşaat malzemesinin gönderilmesine yeşil ışık yaktığı bildirildi.

22.03.2010


 

Darfur için yardımlar amacına ulaşabilmeli

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Darfur için toplanacak yardımların amacına ulaşması için projelerin büyük dikkatle uygulanmasının önemine işaret etti.

İKT tarafından Türkiye ve Mısır’ın eşbaşkanlığında Kahire’de düzenlenen Uluslararası Darfur Donörler Toplantısının açılışında konuşan İhsanoğlu, uluslar arası kamuoyunun Darfur’a gösterdiği ilgiden çok memnun olduğunu belirtti.

İhsanoğlu, sorunun başından beri Darfur ile yakından ilgilendiklerini ve bölgeye barışı getirmek için çaba harcadıklarını söyledi. Bölgeye barış ve istikrar gelmesi için bugüne kadar birçok kez Sudan hükümetiyle direkt bağlantı kurduklarını ve Darfur bölgesine sayısız ziyaretlerde bulunduklarını kaydeden İhsanoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Darfur sorunu hem bölgedeki insanlara, hem de çevreye büyük zarar vermiştir. Bölgede kalkınma durmuştur. Yerlerinden olan insanlar nedeniyle sosyal yaşam kesintiye uğramıştır. İKT olarak 2008 yılından bu yana bölgedeki sorunun çözümü için uluslar arası kuruluşlar aracılığıyla donörler toplantısı düzenlenmesi için büyük çaba harcıyoruz.”

İhsanoğlu, Katar’ın geçen aylarda Darfur sorununun çözümü için tarafları bir araya getirmesinin önemine dikkati çekti ve bu girişime destek verdi. Bu girişimin bölgede olumlu etkilerinin hemen görülmeye, yerlerinden olmuş insanların geriye dönmeye başladığını kaydeden İhsanoğlu, bu gelişmelerin bölgede reform, eğitim, sağlık ve su alanında gelişmelerin desteklenmediği sürece tam amacına erişemeyeceğini belirterek şunları söyledi: “Bölgedeki sorunun çözümü için İKT üyesi ülkelerin yanında, Müslüman ve Hristiyan ülkelerin, uluslar arası kuruluşların büyük desteği gerekmektedir. Donörlerin yapacağı yardımların amacına ulaşması için söz konusu projelerin gerçekleştirilmesi büyük dikkatle yapılmalıdır. İKT olarak yakında Sudan’da yeni bir ofis açacağız. Ayrıca yapılacak olan yardımların amacına ulaşması için oluşturulacak komisyona katılıp Sudan hükümetiyle işbirliği içinde olacağız. Yapılacak olan yardımların katılımcı ülkelerin istediği projeye istediği gibi katılmasına ve şeffaflık içinde yapılmasına dikkat edeceğiz. Hazırlık komitesi donör ülkelere projeleri hazırladı. Bunlar Darfur’un temel ihtiyaçları için gerekli olan projeler. Bu toplantıdan alınacak sonuç, bölgedeki sorunun çözümü için çok önemli önemli bir yardımda bulunacaktır.”

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da, toplantıda yaptığı konuşmada, Darfur’daki sorunun çözümü için yapılan donörler toplantısını desteklediklerini söyledi. Musa, toplantıdan sonra Darfur’daki sorunun kalıcı olarak çözümü için önemli bir adım atılacağını belirtti.

Darfur toplantısının açılış oturumundan sonra, katılımcı ülkeler yapacakları yardımlar hakkında açıklamalarda bulundular. İslâm Kalkınma Bankası Başkanı Muhammed Ali, önümüzdeki 5 yıl içinde banka olarak 350 milyon dolar katkıda bulunacaklarını söyledi. Uluslar arası Darfur Donörler Toplantısına katılan ülkelerden 2 milyar dolar proje bazlı yardım toplanması bekleniyor.

22.03.2010


 

Irak Seçim Komisyonu: Oylar tekrar sayılmayacak

IRAK Seçim Komisyonu Başkanı Farac El Haydari, Başbakan Nuri El Maliki’nin 7 Martta yapılan seçimin sonuçlarının ülke genelinde elle yeniden sayılması talebini reddetti. El Haydari, yaptığı açıklamada, oyların tamamının sayılmasının çok zaman alacağını belirterek, ‘’Oy verme merkezlerindeki sayım sonuçlarını içeren CD’leri, derinlemesine inceledikten sonra bütün siyasî oluşumlara verdik. Şüpheleri varsa ya da bir hata olduğunu düşünüyorlarsa belli merkezde yeniden sayım için bize başvursunlar, ama Irak geneli için değil’’ dedi. Rakibi İyad Allavi’nin gerisine düşen Maliki, ülke genelinde oyların yeniden elle sayılmasını istemiş, Allavi cephesinden de bunun açıkça Seçim Komisyonunu tehdit etmek olduğu açıklaması gelmişti.

22.03.2010


 

Afganistan’da intihar saldırısı: 10 ölü

AFGANİSTAN'IN güneyindeki Helmand vilayetinde düzenlenen intihar saldırısında 10 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı bildirildi. Yetkililer, bir Afgan askerî devriyesini hedef alan saldırının Leşker Gah’ın kuzeyindeki Geresk’te bir köprüde düzenlendiğini, ölenlerin çoğunun yol kenarındaki seyyar satıcılar olduğunu söylediler. Host vilayetinde sabah saatlerinde Nevruz kutlamaları sırasında yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucunda 2 sivil ölmüş, 4 kişi yaralanmıştı. Bu arada, Afganistan’ın güneyindeki bir askerî üsse düzenlenen saldırıda 6 Danimarka askerinin yaralandığı bildirildi. Danimarka ordusundan yapılan açıklamada, Helmand’daki üsse dün RPG ve silâhla düzenlenen saldırıda yaralanan askerlerden 4’ünün tedavi gördükten sonra taburcu edildikleri, hiçbirinin ölümcül yara almadığı belirtildi. Afganistan’da Danimarka’nın NATO bünyesinde görevli 700 civarında askeri bulunuyor.

22.03.2010


 

Fransa'da, bölge seçimlerinin ikinci turu yapılıyor

FRANSA'DA bölgesel seçimlerin ikinci turunda halk bugün sandık başına gidiyor. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de (TSİ 09.00) başladı. Sandıklar, büyük yerleşim merkezlerinde 20.00’de kapanacak ve bu saatten sonra resmî olmayan sonuçlar kamuoyuna duyurulabilecek. Fransa’da yaklaşık 44,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçimlerin geçen hafta yapılan ilk turunda, ana muhalefet Sosyalist Parti önemli başarı elde ederken, iktidar partisi yenilgiye uğramıştı. Son kamuoyu araştırması, sol partilerin listesinin ikinci turda da ezici üstünlük sağlayacağını ortaya koyuyor. CSA araştırma merkezinin anketine göre Sosyalist Parti, Yeşil ve sol birlik listesi oyların yüzde 56’sını alacak. Seçimlerde merkez sağın oyların yüzde 36’sını alması bekleniyor. Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin ise ikinci turda yüzde 7 oranında oy alacağı tahmin ediliyor. Seçimlerle 22’si Fransa’da, 4’ü deniz aşırı sömürgelerde toplam 26 bölgenin meclis üyeleri belirlenecek. Siyasî gözlemciler, bölgesel seçimlerin 2012 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin politikaları üzerinde bir “güven oylamasına” dönüşeceği görüşünde birleşiyor.

22.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl