22 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Divriği Ulu Camii kurtarılacak

BİRLEŞMİŞ Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilâtı UNESCO’nun ‘’Dünya Kültür Mirası’’ listesinde yer alan Sivas’ın Divriği ilçesindeki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın doğu cephesinde, binaya baskı yapan toprak eğiminin kaldırılması için kurtarma kazısı yapılacak.

Sivas Müze Müdürü Yüksek Sanat Tarihçisi Yusuf Altın, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın doğu cephesinde bir kurtarma kazısı yapılacağını söyledi. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan kararda Müze Müdürlüğü denetiminde Divriği Ulu Camii’nin doğu cephesinde baskı yapan toprağın kaldırılmasının gündeme geldiğini ifade eden Altın, ‘’Bunun üzerine Müdürlüğümüz yaklaşık maliyet çalışmalarını tamamlayarak, ödenek kısımlarını Bakanlığımıza arz etti. Ödenek aktarımını müteakip, Mayıs ayı içerisinde kazı çalışmaları başlayacak’’ diye konuştu.

DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI

ANADOLU beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde, hükümdar Süleyman Şah’ın oğlu Ahmed Şah tarafından 1228’de yaptırılan Divriği Ulu Camii ve caminin bitişiğine Behram Şah’ın kızı Melike Turan Melek tarafından aynı yıl yaptırılan darüşşifa, inanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser olarak gösteriliyor. UNESCO’nun ‘’Dünya Kültür Mirası’’ listesinde, Türkiye’den 9 tabiî ve kültürel varlık arasında ilk 3’te yer alan, ‘’Görmeden Ölmeyin’’ sloganıyla tanıtımı yapılan Ulu Camii ve Darüşşifası, özgün mimarisi, estetik, kültürel ve evrensel değeriyle 13. yüzyılda kadın-erkek eşitliğini de simgeleyen anıt olarak nitelendiriliyor. Avrupalı bilim adamlarınca ‘’Anadolu’nun El-Hamrası’’ olarak görülen tarihî yapı, mimarî yapısıyla başta san'at tarihçileri olmak üzere mimar ve mühendisleri büyülüyor.

22.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Divriği Ulu Camii kurtarılacak

  Rize’de, sepetçilikle uğraşan kişi kalmadı

  Yeni Asya, 4. Ankara Kitap Fuarı'nda

  Çanakkale’ye Avustralyalı bir bakış

  Okuma Tiyatrosu seyircisi ile buluşuyor

  ‘Sokrates’in son gecesi’ Ankara’da

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl