22 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Depreme hazırlıklı olmalıyız

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Kazuhide Nagasawa, 1999 depreminden sonra Türkiye’nin, depreme hazırlık ve deprem sonrası için deprem zararlarını azaltma yönünde gerekli tedbirleri hızlandırdığını belirtirken, bu türden hazırlılıkların sürekli olmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Depreme hazırlılık konusunda, dünyanın en büyük teknik birikime sahip kurumlarından biri olan JICA Türkiye Ofisi Başkanı Kazuhide Nagasawa, Türkiye’nin depreme hazırlık konusundaki çalışmalarını ve JICA’nın bu konularda Türkiye’ye yaptığı yardım ve desteği değerlendirdi. Dünyanın depremler açısından oldukça hareketli bir periyot içinde bulunduğunu vurgulayan Nagasawa, volkanik faaliyetlerin hızlandığını, şiddetli yağış ve seller ile kıtlığın dönemler halinde birbirini takip ettiğini hatırlattı. Küresel iklim değişikliğinin, tabiî afetlerin bu denli artmasında etkili olabileceğini belirten Nagasawa, hızlı şehirleşme ile birlikte depremlerin yıkıcı etkilerinin de arttığını söyledi. Depremler konusunda tecrübeli olan Japonya’nın JICA kuruluşunun, Türkiye’ye, 1999 yılından buyana, deprem ve diğer tabiî afetleri önleme konusunda çeşitli destekler sağladığını belirten Nagasawa, JICA Türkiye Ofisi’nin, özellikle, deprem konusunda görevlendirilmiş merkezî ve yerel yetkililerin eğitilmesinde katkı sağladığını söyledi. Depreme hazırlık konusunda, öncelikle bir tedbir planı ve yasal sistemin kurulması gerektiğini anlatan Nagasawa, daha sonra merkezi ve yerel yetkililerin kapasitelerinin geliştirilmesi gerektiğini, depreme dayanıklı yapıların yapılmasının şart olduğunu ve bunun dışında halk temeline dayalı afet yönetimi sisteminin oluşturulmasının önemli olduğunu ifade etti. İmar ve iskân konularında güçlü bir bina denetim sisteminin önemine dikkat çeken Nagasawa, birçok yasadışı binanın bina standartlarını sağlayamadığını vurguladı. Afet önleme kurumlarına belirli bir bütçe ayrılması gerektiğini ifade eden Nagasawa, ayrıca buralarda görevli kişilerin eğitiminin önem taşıdığını anlattı. Bütün binaların sismik olarak güçlendirilmiş bina olmasının temel amaç olduğunu kaydeden Nagasawa, özellikle altyapıların, hastane ve okul gibi kamu binalarının mutlaka depreme dayanıklı şekilde inşa edilmeleri gerektiğini söyledi. Depremler konusunda herkesin eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Nagasawa, Japonya’daki depremde, yakın çevrelerini en iyi tanıyan kişiler olması dolayısıyla, sağ kalanların yüzde 75’inin komşuları tarafından kurtarıldığını anlattı. Nagasawa, JICA’nın, deprem konusunda okullara eğitim verilmesine öncülük ettiğini de dikkat çekti. Japonya’da 19, dünya genelinde 93 ofisi bulunan JICA, dünya genelinde sadece malî destek değil, teknik destek de sağlıyor.

Kentsel dönüşüm şart

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, komisyon çalışmalarında ‘’Kentsel Dönüşüm Yasasının’’ çıkması gerektiği yönünde ortak nokta oluştuğunu, ancak bu yasanın nasıl olacağı ve neyi içereceği konusunda net bir bilginin henüz oluşmadığını söyledi. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, çalışmalarında 2 aylık süreye yaklaşırken, 40’ın üzerinde kurum, kuruluş ve kişiyi dinledi. Komisyon çalışmalarını değerlendiren Başkan Güllüce, 1999 depreminin bilim çalışmaları açısından bir milât olduğunu ve ciddî gelişmelerin yaşandığını gördüklerini söyledi. 1999 depremi de Türkiye’ye bir ders olmuş’’ diyen Güllüce, şunları kaydetti: ‘’Çok şey yapılmış, ama yapılmamış olan; net olarak gördüğümüz konut stokundaki tehlikenin devam ettiği. Kişisel mülklerde, konut stoklarında sıkıntı var. İyileştirilmesine yönelik ciddî bir çalışma ortaya konulamamış. Şahıslara ait mülklerde yenileme ya da güçlendirme yapmak bu ülkenin en büyük handikapı.’’ Millî Eğitim binalarının yenilenme ve güçlendirme noktasında yeterli olmadığını ifade eden Güllüce, ‘’Devletin açmazı, büyük kaynak isteyen bir problemle karşı karşıyasınız ancak böyle bir kaynağa sahip değilsiniz. Kaynak yok, ama böylesine bir problemle muhatapsınız. Bunu en az risklere indirerek, öncelikleri çok iyi belirleyerek çözmemiz lâzım’’ dedi. Güllüce, komisyon çalışmalarında şimdiye kadar oluşan ortak noktanın ‘’Kentsel Dönüşüm Yasasının çıkması gerektiği’’ yönünde olduğunu, ancak yasanın nasıl olacağı ve neyi içereceği konusunda net bir bilgi oluşmadığını söyledi. Güllüce, köylere de en riskli bölgelerden başlayarak bir miktar da olsa iyileştirmelere başlanması gerektiğini kaydetti.

22.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Depreme hazırlıklı olmalıyız

  Diyabetin ‘ekonomiye’ yükü de büyük

  Kapıkule’deki tır kuyruğunun sebebi, Bulgaristan

  Trabzon’un en önemli önceliği demiryolu

  Günler ‘çeyreksiz’ kaldı

  30 bin TL’lik otomobilini bir çift güvercinle takas etti

  İş adamlarından Darfur’daki kadınlara 85 lira yardım

  Kocaeli’nin havası gözetlenecek

  Bursa, modanın ikinci adresi olacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl