03 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Yanlış hayat tarzı kanseri tetikliyor

Ercİyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, dünyada her yıl yaklaşık 12 milyon insanın kansere yakalandığını belirterek, hayat tarzları ve çevre duyarlılığının değişmemesi halinde bu sayının 2030 yılında 27 milyonu aşmasının beklendiğini söyledi.

Prof. Dr. Özdemir, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, alınacak bazı tedbirlerle kanser vak'alarının 3’te 1 oranında önlenebileceğini kaydetti. İnsanların gelecekte kansere yakalanmamak için alınması gereken tedbirler konusunda uyarılması gerektiğini belirten Özdemir, şöyle konuştu: ‘’Öncelikle alkol, sigara ve benzeri bütün kötü alışkanlıklardan herkesin kaçınması gerekir. Vücudun zinde ve formda kalmasını amaçlayan aktif yaşam tarzı benimsenmeli ve mümkün olduğunca şişmanlamamaya çalışılmalıdır. Sağlıklı, yaşanabilir çevre bilinci yaygınlaşmalı, kanser yapıcı olduğu bilinen çevresel etkenlerin (bitkisel ve hayvansal zararlılarla mücadele amacıyla tarımda kullanılan kimyasal maddelerin) kullanımı en aza indirilmelidir. Sanayi tesislerinde insanların çalışma ortamında soludukları havanın toz, duman ve kimyasal maddelerden arınmış olması yada bunlara maruziyeti azaltıcı giysi ve maskeler kullanılması sağlanmalıdır. Yapay katkı maddeleri içermeyen, bol posalı gıdalarla beslenmeye gayret edilmelidir.’’ Prof. Dr. Özdemir, kanser vakalarının her geçen yıl arttığına dikkati çekerek, ‘’Dünyada her yıl yaklaşık 12 milyon insan kansere yakalanıyor. Yaşam tarzları ve çevre duyarlılığı değişmediği takdirde bu sayının 2030 yılında 27 milyonu aşması bekleniyor’’ dedi. Özdemir, kanserojen maddelere maruz kalınma süresinin uzunluğu ve yoğunluğunun da hastalığın oluşumunu kolaylaştırdığını, bu sebeple erişkinlerde kanser görülme ihtimalinin çocuklara göre 50 kat daha fazla olduğunu belirtti.

TEK SİGARADA 4 BİN ZEHİR

Son dönemde domuz kanı tartışmalarıyla yeniden gündeme gelen sigarada, yaklaşık 50 tanesi kansere yol açan 4 binin üzerinde zehirli kimyasal madde bulunuyor. Sigara akciğer kanseri, kalp hastalıkları, bronşit ve amfizem gibi pek çok ciddî ve ölümcül hastalığa yol açıyor. Sigara içmek, ayrıca birçok kansere, solunum hastalığına ve felce sebep oluyor, doğurganlığı etkileyebiliyor. Sigarada 4 binin üzerinde zehirli kimyasal madde bulunuyor. Bunların yaklaşık 50 tanesi ise kansere yol açıyor. Sigara dumanında bulunan zehirli bir gaz olan karbonmonoksit, kanda oksijenin yerini alarak, ciğerlerin gereği gibi çalışmasını engelliyor. Bunun sonucunda vücuttaki hücreler, ihtiyaç duydukları oksijenden mahrum kalıyor. Parmak ve dişlerin sararmasına yol açan yapışkan kahverengi madde katran da kansere neden oluyor ve akciğerleri tahrip ediyor. Ciğerden atılamayan katran, tüpleri daraltarak, enfeksiyonlara karşı direnci azaltıyor.

03.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Savcılık, tahliyelere itiraz etti

  TÜM ŞÜPHELİLER TUTUKLU DEĞİL

  ÇETİN DOĞAN TEDAVİ İÇİN GATA’DA

  YARGITAY, CİHANER’İN DOSYASINI İSTEDİ

  İHH Gazze’ye bu kez gemi konvoyuyla girecek

  Baykal’a Van’da taşlı yumurtalı saldırı

  15 dokunulmazlık dosyası daha Meclis’te

  1 Mayıs’ı ortak kutlama arayışı

  TEKEL işçilerine polisten müdahale

  Sabih Kanadoğlu yine sahnede

  Başbakan gidecek, büyükelçi dönecek

  Çorum’da orta şiddette deprem

  Şemdinli’de 4 asker tutuklandı

  Küçükali, yeniden Kızılay Genel Başkanı

  Yazgan: Akyıldız, sendikacılık yapamaz

  Ergin: Eleştirilerin dayanağı olsun

  TBMM Başkanı Şahin: Teklif, Komisyon’un gündeminde

  Taslak, 13 Nisan’da Genel Kurul’a geliyor

  Bilginin doğrusu kütüphanede

  İTÜ’ye ağaç kesme cezası

  TOKİ, KONUT TİPİNİ DEĞİŞTİRİYOR

  BALIKESİR YENİ ASYA’DAN EMNİYET MÜDÜRÜNE ZİYARET

  Çevre TIR’ları 81 ili gezecek

  Lisede dayak yargıya taşındı

  Yanlış hayat tarzı kanseri tetikliyor

  FİLTRELERDE DOMUZ KANI VAR İDDİASI

  İmamlar, Tasavvuf Müziği öğrenerek ezan okuyacak

  Nezleye iyi gelen zil

  Çin piramitlerinde ay-yıldız izleri

  TRT’de Arapça kanal yarın açılıyor

  Ani sıcaklık değişimleri arıları öldürebilir

  Erozyona karşı ‘koyun yumağı’

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl