05 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

GÜNAY: İBADETE İZİN YOK, MÜZE OLARAK DEVAM EDECEK

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Ayasofya ile ilgili talihsiz sözleri inananları üzdü. Bakan Günay, Sümela Manastırı ve Akdamar Kilisesinde ayin izni verilmesi üzerine yoğunlaşan, Ayasofya Camiinin de ibadete açılması isteklerine olumsuz cevap verdi. Bakan Günay “Ayasofya’nın özel statüsüyle durmasından yanayız. Ayasofya için sadece bir tek dinin değil, birçok dinin talebi olabilir. Hepsine birer gün verdiğimiz zaman müze olma vasfını büyük ölçüde yitirir. Orası çok özel bir mekândır. Onun için özel statüsüyle durmasından yanayım” dedi.

BEDİÜZZAMAN'DAN DEMOKRATLARA:

AYASOFYA'YI AÇIN

Bilindiği gibi, İstanbul'un fethiyle birlikte camiye çevrilen ve ‘feth-i mübin’in sembolü olan Ayasofya, 1934 yılında ‘müze’ yapılmıştı. Fatih'in bir vasiyetnameyle lânetlediği bu değişikliğe, mütedeyyin ke-simler baştan beri karşı çıktı. Ayasofya'nın yeniden cami yapılması için yapılan mücadeleler ve kısmî açılma girişimleri ise darbeci zihniyet tarafından engellendi. Bediüzzaman, Demokratlara ezanı aslına çevirdikleri gibi Ayasofya'yı da beş yüz sene devam eden "vaziyet-i kudsiyesi"ne çevirmeleri tavsiyesinde bulunmuştu.

AYASOFYA AYIBI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, fethin sembolü Ayasofya’nın ibadete açılamayacağını savunması tepki çekti. Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2009 yılı yayınlarının tanıtımının yapıldığı program öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Günay, bir gazetecinin “Akdamar’ın ardından 16 müze ve ören yerinin ibadete açılmasına ilişkin çalışma yaptığınız belirtilmişti. Böyle bir çalışma var mı?” sorusu üzerine şöyle dedi:

“Elimizde böyle bir sayı yok. Sadece Akdamar ve Sümela’nın ibadet izni var. 365 günün içinde yarım gün, birkaç saat insanlar gelseler ve farklı bir dille bizi yaradan o yüce varlığa teşekkür etseler, bundan kimin ne zararı olabilir. Ama bizim ibadete açık bulundurduğumuz mekânlarda veya dünyada çeşitli gösterilerin özgürce yapıldığı mekânlarda eğer savaş veya şiddet kışkırtıcılığı yapılırsa, asıl tehlike olan bu.” Bakan Günay, Akdamar Kilisesi ve Sümela Manastırı’nın ardından Ayasofya’nın da ibadete açılabileceği iddiaları ile ilgili olarak da şunları söyledi: ‘’Hiç zannetmiyorum. Ayasofya dünyanın çok eski yapıtlarından birisi. 500 yıllarında yapılmış bir mabet ama o şu anda büyük bir ziyaretçi kitlesi olan bir anıt müze olarak değerlendiriliyor. İçinde zaten sürekli olarak restorasyon çalışmaları var. İskeleyi mekândan mekâna gezdiriyoruz. Orayı bırakalım, o şekilde insanlar değerlendirsinler. Ayasofya için sadece bir tek dinin değil, bir çok dinin talebi olabilir. O zaman hepsine birer gün verdiğimiz zaman müze olma vasfını büyük ölçüde yitirir. Orası çok özel bir mekândır. Onun için özel statüsüyle durmasından yanayım.’’

FATİH SULTAN MEHMET VAKFİYESİNDE LÂNETTE BULUNMUŞTU

Fatİh Sultan Mehmed, 1453’te İstanbul’u fethettikten sonra fethin sembolü olarak camiye dönüştürülen Ayasofya üzerinde titremiş ve bu mabed için vakfiyesinde şöyle vasiyet etmişti: “İşte bu benim Ayasofya Vakfiyem, dolayısıyla kim bu Ayasofya’yı camiye dönüştüren vakfiyemi değiştirirse, bir maddesini tebdil ederse onu iptal veya tadile koşarsa, fasit veya fasık bir teville veya herhangi bir dalâvereyle Ayasofya Camii’nin vakıf hükmünü yürürlükten kaldırmaya kastederlerse, aslını değiştirir, füruuna itiraz eder ve bunları yapanlara yol gösterirlerse ve hatta yardım ederlerse ve kanunsuz olarak onda tasarruf yapmaya kalkarlar, camilikten çıkarırlar ve sahte evrak düzenleyerek, mütevellilik hakkı gibi şeyler ister yahut onu kendi batıl defterlerine kaydederler veya yalandan kendi hesaplarına geçirirlerse ifade ediyorum ki huzurunuzda, en büyük haram işlemiş ve günahları kazanmış olurlar.

Bu sebeple, bu vakfiyeyi kim değiştirirse;

Allâh’ın, Peygamber’in, meleklerin, bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen lâneti onun ve onların üzerine olsun, azapları ha-fiflemesin onların, haşr gününde yüzlerine bakılmasın.

Kim bunları işittikten sonra hâlâ bu değiştirme işine devam ederse, günahı onu değiştirene ait olacaktır.

Allâh’ın azabı onlaradır.

Allâh işitendir, bilendir.

(Fatih Sultan Mehmed Han / 1 Haziran 1453-Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde Bulunan Ayasofya İle İlgili Arapça Vakfiyenin Tercümesi)


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  AYASOFYA, KUR’ÂN VE EZAN SESİNE HASRET

  GÜNAY: İBADETE İZİN YOK, MÜZE OLARAK DEVAM EDECEK

  İzmit Körfezi’nde iki gemi çatıştı

  THY uçağının tekerine araç çarptı

  Türkiye-Suriye İlişikileri Merkezi kuruldu

  Basın Yayın’a Karakaya atandı

  Mecliste ‘Anayasa Paketi’ mesaisi

  Bilim odası olsun, ikna odası olmasın

  Anayasa Mahkemesi yetki gaspı yapıyor

  Sivil anayasa için sivil zihniyet gerekli

  2009 yılı Merkezî Bütçe Kunununa kısmî iptal

  Magandaya ağır ceza geliyor

  AB üyeliğine gönülden destek

  Jandarma: Samast’ın ifadesini biz almadık

  Okul öncesi de "mecburi" oluyor

  Türkiye ‘’Avrupa Siber Suç Sözleşmesi”ne taraf olacak

  KPSS “Başvuru Koşulları”na iptal

  Açtıkları kuyular ile Pakistan’a “Cansuyu” oldular

  Kara kıt’anIn can damarı: Nil-i Mübarek

  Cep kullanımı interneti solladı

  Fast Food yiyeceklere 18 yaş sınırı getirilsin

  15 koltukta bir başkan

  Turkcell’den çocukların yerini gösteren saat

  Nisan yağmurları hububata yarıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl