05 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Mecliste ‘Anayasa Paketi’ mesaisi

Anayasa Komisyonu, AKP milletvekilleri tarafından verilen anayasa değişikliği teklifini, 7 Nisan Çarşamba günü görüşmeye başlayacak. Komisyon, 3 geçici madde ile birlikte 29 maddelik teklifin görüşmeleri bitinceye kadar çalışacak. Teklif, anayasanın 10, 20, 23, 41, 51, 53, 54, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156, 159. ve 166. maddelerinde değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Anayasa maratonu başlıyor

ANAYASA Komisyonu, AKP milletvekilleri tarafından verilen Anayasa değişikliği teklifini, 7 Nisan Çarşamba günü görüşmeye başlayacak. Komisyon, 3 geçici madde ile birlikte 29 maddelik teklifin görüşmeleri bitinceye kadar çalışacak. Teklif, Anayasa’nın 10, 20, 23, 41, 51, 53, 54, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156, 159. ve 166. maddelerinde değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklife göre, Cumhurbaşkanı, Askerî Yargıtay’dan da Anayasa Mahkemesine üye seçecek. Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı 17’ye çıkarılıyor. Anayasa Mahkemesi, Genel Kurul ve 2 bölüm halinde çalışacak. Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanacak. Askeri mahkemeler, asker kişilerin sadece askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri askeri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait dâvâlar, her durumda adliye mahkemelerinde görülecek. Siviller, savaş hali dışında askerî yargıda yargılanamayacak. Siyasî partilerin malî denetimi Sayıştay tarafından yapılacak. Siyasî partiler hakkında kapatma dâvâsı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine, TBMM’de grubu bulunan her siyasî partinin 5’er üye ile temsil edildiği ve Meclis Başkanı’nın Başkanlığında oluşturulacak komisyonun üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dâvâ sonucunda Anayasa Mahkemesince karara bağlanacak. Anayasa Mahkemesi, kapatma kararı yerine, fiilin ağırlığına göre partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek. Milletvekilliğinin düşürülmesi uygulaması da kaldırılıyor. Yüksek Askerî Şûrâ kararlarına yargı denetimi getiriliyor. ‘’Ekonomik ve Sosyal Konsey’’, Anayasa kapsamına alınırken, genel grev yasağı kaldırılıyor. Geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılmasını öngören değişiklik teklifinin yürürlük maddesinde, halkoyuna gidilmesi durumunda teklifin tümüyle oylanması öngörülüyor. TBMM’deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşmek üzere toplanacak.

YEREL DİLDE PROPAGANDA GENEL KURUL’DA

TBMM Genel Kurulu, yarın sözlü soruların ardından, geçen hafta tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan AKP Ankara MilLetvekili Haluk İpek’in ‘’Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’’ ile ‘’Milletvekili Seçimi Kanunu’’nda değişiklik yapılmasını öngören teklifi, ‘’temel kanun’’ olarak iki bölüm halinde görüşecek. Teklifle, siyasî partiler ve adaylar; seçim döneminde, Türk vatandaşlarının günlük hayatlarında geleneksel olarak kullandıkları yerel dil ve lehçelerde de sözlü propaganda yapabilmesine imkân tanıyor. Bu teklifin yasalaşmasının ardından yeni vakıf üniversiteleri kurulmasına ilişkin yasa tasarıları ele alınacak.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  AYASOFYA, KUR’ÂN VE EZAN SESİNE HASRET

  GÜNAY: İBADETE İZİN YOK, MÜZE OLARAK DEVAM EDECEK

  İzmit Körfezi’nde iki gemi çatıştı

  THY uçağının tekerine araç çarptı

  Türkiye-Suriye İlişikileri Merkezi kuruldu

  Basın Yayın’a Karakaya atandı

  Mecliste ‘Anayasa Paketi’ mesaisi

  Bilim odası olsun, ikna odası olmasın

  Anayasa Mahkemesi yetki gaspı yapıyor

  Sivil anayasa için sivil zihniyet gerekli

  2009 yılı Merkezî Bütçe Kunununa kısmî iptal

  Magandaya ağır ceza geliyor

  AB üyeliğine gönülden destek

  Jandarma: Samast’ın ifadesini biz almadık

  Okul öncesi de "mecburi" oluyor

  Türkiye ‘’Avrupa Siber Suç Sözleşmesi”ne taraf olacak

  KPSS “Başvuru Koşulları”na iptal

  Açtıkları kuyular ile Pakistan’a “Cansuyu” oldular

  Kara kıt’anIn can damarı: Nil-i Mübarek

  Cep kullanımı interneti solladı

  Fast Food yiyeceklere 18 yaş sınırı getirilsin

  15 koltukta bir başkan

  Turkcell’den çocukların yerini gösteren saat

  Nisan yağmurları hububata yarıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl