02 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Nisan’da ihracat yüzde 25 arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Nisan ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 25,44 artışla 9 milyar 436 milyon 676 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

TİM’in verilerine göre 2010 yılının ilk dört ayındaki ihracat da yüzde 23,09 artışla 35 milyar 97 milyon dolara ulaştı. Böylece son oniki aydaki ihracat 103 milyar 666 milyon dolar seviyesinde kaldı. Sektörel bazda liderliği sürdüren otomotiv, 1 milyar 414 milyon dolarlık ihracata imza attı. Hazır Giyim ve Konfeksiyon 1 milyar 202 milyon dolarla ikinci, Demir Çelik de 1 milyar 86 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörü Nisan ayında 1 milyar 184 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12,55 pay alırken, sanayinin payı 7 milyar 910 milyon dolar ihracat ile yüzde 83,82, madencilik ürünlerinin payı ise 342 milyon dolar ile yüzde 3,63 oldu. Nisan ayında en fazla ihracat artışını yüzde 101,28 ile Madencilik, yüzde 89,23 ile Fındık ve Mamulleri, yüzde 43,31 ile de Demir ve Demirdışı Metaller sektörü yakaladı. İlk 4 ayda 24 sektörün 21’inde artış yaşandığını belirtilerek, en fazla ihracat artışı yaşanan sektörleri madencilik, fındık ve mamulleri, kimyevi mamuller, demir ve demir dışı metaller ile otomotiv olarak sıralandı. En çok ihracat yapan 10 ilin ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Ankara, Gaziantep, Manisa, Denizli, Hatay ve Sakarya olduğunu bildirdi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat yapılan en büyük 30 pazarın 27’sinde artış kaydedildiğini ve Çin’e yapılan ihracatın da yüzde 137 arttığını söyledi.. Rakamları değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatta üst üste 5 aydır çift haneli büyüme yakalandığına işaret ederek, Merkez Bankasının elindeki bütün araçları kullanarak kur sepetinin rekabetçi seviyede tutunması için vereceği aktif desteği, yeniden ivme kazanan ihracatın devamı için son derece hayati gördüklerini bildirdi. Öte yandan Yunanistan’ın borç krizinin dünya gündemine oturmasıyla birlikte euro-dolar paritesinin düştüğünü ve bunun Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Büyükekşi, “Merkez Bankasının piyasalardan likidite çekerek döviz kur'unun düşmemesi için gösterdiği çabayı son derece olumlu buluyoruz. Bununla birlikte, Merkez Bankasının yıl boyunca faiz arttırımı yapmaması; üretim, yatırım ve ihracatı desteklemesi açısından son derece önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

02.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Tarlada ucuz markette pahalı

  200 milyar borcun 58,6 milyarını ödedik

  Uzel’in bininci traktörü piyasada

  Nisan’da ihracat yüzde 25 arttı

  2011, 'HAYVANCILIK YILI' İLÂN EDİLMELİ

  TOBB: Hayvancılık teşvikleri canlı tutulmalı

  10 numara vurgun

  Vergi oranında kredi verilirse 1 milyon kişi istihdam edilir

  Malûlen emeklilikte sıkıntı

  Tüketicinin güveni giderek artıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım