02 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Pirinç kabuğundan su geçirmez kumaş

skerİ hava lisesi öğrencileri, pirinç kabuğunda saklı ‘’prolamin’’ adlı maddeyi kullanarak su geçirmez kumaş üretti. Burak Aslan ve Mehmet Çiçek adlı öğrencilerin ürettiği kumaş, askerî üniformalarda ya da cerrahlar tarafından ameliyathanelerde kullanılabilecek.

TÜBİTAK tarafından ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen araştırma projeleri final sergisi, birbirinden ilginç projelere ev sahipliği yapıyor. Sergide yer alan ve Işıklar Askerî Hava Lisesi öğrencileri Burak Aslan ile Mehmet Çiçek’in Hava Öğretmen Yüzbaşı Mustafa Şevik ile Hava Öğretmen Teğmen Çetin Akca gözetiminde hazırladığı proje, dikkatleri üzerinde topluyor. Öğrenciler, ‘’Su hayattır, su yok, mikroorganizma yok’’ anlayışı ile ürettikleri anti bakteriyel kumaşı çok uzun ömürlü hale getirmek için yola çıktıklarını söyledi. ‘’Oryza Sativa’’ bitkisinin pirinç taneleri sayesinde nesillerini devam ettirdiğini aktaran öğrenciler, bitkinin kısmen suyun içinde olduğu için yaşamasının amacı olan tohumlarını çimlenme büyüklüğüne erişene kadar su ve nem olmak üzere her türlü kötü şarttan koruduğunu ifade etti. Öğrenciler, ‘’Pirinç tohumları çürümediğine göre bunu kabuğuna borçludur diye düşünerek yola çıktık. Bu maddeyi araştırdıkça aradığımız özelliklere sahip olduğunu gördük ve yurtdışı kökenli kimyasal maddelerle prolaminin, değişik kumaşlarda oluşturduğu su geçirmez-tutmazlık performansını karşılaştırdık’’ ifadelerini kullandı.

02.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KARAKOL KOMUTANI DA ŞEHİT OLDU

  TÜRK-İŞ BAŞKANINI KONUŞTURMADILAR

  “Kara siteler” asker işiymiş

  Baba ocaklarına ateş düştü

  Kutan: Anayasa’da değişiklikler yeterli değil

  Türker: AB’den hiçbir zaman vazgeçilmesin

  Otomobil Zap Suyu’na uçtu

  Trafik canavarıyla mücadelenin tek yolu, kurallara uymak

  Hastalıklar önceden tahmin edilebilecek

  Han Çadırı, Temmuz’da açılıyor

  Pirinç kabuğundan su geçirmez kumaş

  18 asırlık kapıyı koruma çabası

  Fatih Üniversitesi'nde 7 kıt'a 7 renk buluşuyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım