02 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

TÜRK-İŞ BAŞKANINI KONUŞTURMADILAR

Kutlamalarda Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'ya yönelik protesto gösterisinin ardından itiş-kakış oldu. Kumlu kürsüye çıktığında bir grup protesto gösterisinde bulundu. Bunun üzerine çıkan gerginliğin sürmesi üzerine Kumlu, konuşmasına başlayamadan kürsüden inerek AKM binasına götürüldü.

BAZI SENDİKALAR MEYDANI TERK ETTİ

Atılan taşlar ve izdiham sonucu AKM'nin bazı camlarının kırıldığı görüldü. Gerginliğin devam ettiği 45 dakika boyunca kürsüde konuşma yapılamadı. Bazı sendikalar tören alanını terk etti. Mitingde bazı grupların slogan atarak ortamı gerginleştirmeye çalışmaları da dikkat çekti.

Taksim’de 1 Mayıs

1 MayIs Emek ve Dayanışma Günü, 32 yıl sonra Taksim Meydanı’nda kutlandı.

Türk-İş, DİSK, KESK ile Hak-İş ve Memur-Sen önderliğindeki kortejler sabah saatlerinde alandaki yerlerini almaya başladı. Dolmabahçe’de, İnönü Stadı önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanan, davul zurna eşliğinde, halaylar çekip, şarkı söyleyerek bekleyişini tamamladıktan sonra, Gümüşsuyu yönünden Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen Hak-İş, Memur-Sen ve TKP’nin oluşturduğu grup da Alman konsolosluğu önünde oluşturulan polis güvenlik noktasından geçti. TKP ile KKTC’den Kamsu-Sen üyeleriyle, KardemirKarabükspor futbolcularının da katıldığı kortej Taksim Meydanı’na ulaştı.

Türk-İş’in kortejinde yer alan gruplar, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürülüğü önünde oluşturulan 12 ayrı giriş noktasından kutlama alanına geçti. Arama noktalarında polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Yürüyüş güzergahına yalnızca Türk-İş’in minibüsü alındı ve bu araç da polis tarafından arandı. Korteje bu noktada, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de katıldı.

Konfederasyonların kortejlerinin alana girmesinin ardından Atatürk Kültür Merkezi önüne kurulan platformda sanatçı Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu, 1 Mayıs Marşı’nı seslendirdi. Kutlamalara katılanlar da koroya eşlik etti. Alanı dolduran gruplar, davul-zurna eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs coşkusunu yaşadı. Programda, konfederasyon başkanları beşer dakikakılım konuşma yaptı. ‘’1 Mayıs Bildirisi’’, Türk-İş ve DİSK’in belirlediği birer işçi tarafından okundu.

YOĞUN GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINDI

Taksim Meydanı’nda alınan tedbirler kapsamında, özel eğitimli polis köpeklerinin de katılımıyla genel güvenlik taraması gerçekleştirildi. Meydana bakan yüksek binaların çatılarına da polisler yerleştirildi. Alana girişler için 3 ayrı yerde güvenlik noktası oluşturuldu. Bu noktalarda ve alanda polislerce üst aramaları yapıldı. Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi de bariyerlerle kapatılırken, buradaki bayrak direğinin tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandığı dikkat çekti. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 1 Mayıs dolayısıyla alınan güvenlik tedbirleri konusunda, ‘’Bu sıkı güvenliğin hepsi, işçilerimizin bu 1 Mayıs’ı barış ve kardeşlik içinde kutlamalarına dönük’’ dedi. 1 MAYIS ANITINA KARANFİL BIRAKILDI Türk-İş’in de aralarında bulunduğu 6 memur ve işçi konfederas- yonunun başkanları, Taksim’de 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda ölenleri, Kazancı Yokuşu’nun başındaki 1 Mayıs anıtına karanfiller bırakarak andı. Konfederasyon başkanları adına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, şunları kaydetti: ‘’Bugün 1 Mayıs, dünya emekçilerinin meydanlarda kol kola girdiği, ekmek, barış, özgürlük taleplerini dayanışma içinde dile getirdiği, coşkulu kutlamanın günü. Bugün yıllardan beri 1 Mayıs’larda yaptığımız gibi yine Taksim’deyiz, yine Kazancı Yokuşu’na karanfiller bıraktık. Yine 1977’de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularımızla anıyoruz, ama bu anmanın geçmiş 33 yıldaki anmalardan çok büyük farkı var. Biz bugün emekçilere Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamaları için açılmasının sevincini ve onurunu yaşıyoruz. Bu yolda mücadele eden herkese, kaybettiğimiz canlara bir borcumuz daha vardır ki o da 1977’de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir.’ Kumlu ve diğer konfederasyon başkanları ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’nin de aralarında bulunduğu bazı AKP İstanbul milletvekilleri de Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Karanfil bırakanlar arasında, eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit’in eşi, DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit de yer aldı. MEYDANA ÇIKAN YOLLAR KAPATILDI Geniş bir şekilde bariyerlerle çevrilen meydana çıkan bütün yollar, araç trafiğine kapatıldı. Alandaki gruplar da Taksim’den Şişli istikametine, Tarlabaşı üzerinden Aksaray yönüne, Mete Caddesi’nden de Beşiktaş yönüne doğru dağıldı Bu üç noktanın dışında diğer bütün güzergâhlar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. UÇAKLA TAKVİYE POLİS KUVVETİ 1 Mayıs sebebiyle artırılan güvenlik tedbirleri çerçevesinde İstanbul polisine destek vermek amacıyla Adana, Adıyaman, Antalya, Erzurum, Malatya’nın da aralarında bulunduğu bazı şehirlerden uçakla takviye polis kuvveti getirtildi. Atatürk Havalimanına inen polis kuvvetleri, Devlet Konukevi yakınındaki çıkıştan otobüslere alınarak görev yapacakları yerlere dağıtıldı.

KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet, jandarma, MİT, belediye, sağlık ve ilgili diğer kuruluşlardan yetkililer yer aldı. Merkezde, kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı’na çıkan yollar ve güzergâhlar ile diğer bazı bölgelerdeki katılım noktaları ‘’MOBESE’’ ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kamera görüntüleri izlendi. Ayrıca, uçuş yapan bir polis helikopteri de elde ettiği bilgileri bu merkeze iletti.

KUMLU, PROTESTO EDİLDİ

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığında, kalabalığın arasındaki TEKEL, İSKİ ve itfaiye işçilerinden oluşan bir grup protesto gösterisinde bulundu. Bu sırada arbede yaşandı. Gerginliğin sürmesi üzerine Kumlu, konuşmasına başlayamadan kürsüden inerek, beraberindekiler tarafından AKM binasına götürüldü. Atılan taşlar sebebiyle AKM'nin bazı camlarının kırıldığı görüldü. Kumlu, AKM binasında tutulurken, kürsüde bir süre an konuşma yapılamadı.

SENDİKA BAŞKANININ KOLU KIRILDI

Platform çevresindeki gerginliğin arbedeye dönüşmesi sonucu Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar’ın kolu kırıldı.

YUMRUKLAR KONUŞTU

DİSK ve KESK kortejinin ilerleyişini sürdürdüğü Şişli ile Taksim Meydanı arasındaki korteje katılmak için Mecidiyeköy’den Şişli’ye doğru ilerleyen ve kendilerini ‘’Halk Cephesi’’ olarak nitelendiren grup arasında yaşanan tartışma, daha sonra yumruklaşmaya dönüştü. Olay, aynı grupta bulunan bazı kişilerin araya girmesiyle büyümeden yatıştı.

ANKARA'DA MİTİNG 45 DAKİKA GEÇ BAŞLADI

Ankara'dakİ 1 Mayıs mitingi katılımcıların Sıhhiye Meydanı'nda yerini almasıyla planlanandan 45 dakika geç başladı. İşçi ve memur konfederasyonlarının çağrısıyla Ankara Garı'nda toplanan katılımcılar, taleplerini içeren dövizler taşıyıp sloganlar atarak Sıhhiye Meydanı'na ulaştı. Katılımcılar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi önünde oluşturulan polis noktasında üzerleri aranarak meydana alındı. Bütün grupların alana girmesiyle miting planlanandan 45 dakika gecikmeyle başladı. Mitingin açılışı hep bir ağızdan söylenen 1 Mayıs Marşı'yla yapıldı.

02.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KARAKOL KOMUTANI DA ŞEHİT OLDU

  TÜRK-İŞ BAŞKANINI KONUŞTURMADILAR

  “Kara siteler” asker işiymiş

  Baba ocaklarına ateş düştü

  Kutan: Anayasa’da değişiklikler yeterli değil

  Türker: AB’den hiçbir zaman vazgeçilmesin

  Otomobil Zap Suyu’na uçtu

  Trafik canavarıyla mücadelenin tek yolu, kurallara uymak

  Hastalıklar önceden tahmin edilebilecek

  Han Çadırı, Temmuz’da açılıyor

  Pirinç kabuğundan su geçirmez kumaş

  18 asırlık kapıyı koruma çabası

  Fatih Üniversitesi'nde 7 kıt'a 7 renk buluşuyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım