02 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

18 asırlık kapıyı koruma çabası

Anadolu’da 20 asırdır çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Adana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti’nin sembolü olan ve yıkılma tehlikesi altındaki ‘’Ala Kapı’’nın kurtarılması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesinden bir ekip tarafından önceki yıl Anavarza Antik Kenti’nde rölöve ve belgelendirme çalışmaları yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar’ın başkanlığındaki çalışmalar sonucunda, yıkılma tehlikesi bulunduğunu belirlenen Ala Kapı’nın kurtarılması için en kısa sürede kapsamlı bir restorasyonunun yapılması gerektiği belirlendi. Adana Valiliği ve İl Özel İdare Müdürlüğü, tesbiti dikkate alarak, 1948 yılında batı kemeri yıkılan, 1998 Ceyhan depreminde önemli bölümü hasar gören 18 asırlık Ala Kapı’nın restorasyonu başlayana kadar kalan kısmının yağmur ve rüzgâr gibi dış etkilerden etkilenmesini önlemek için demir askılarla güçlendirme yaparak kısmî tedbir alınmasını sağladı. İl Özel İdaresi, restorasyonu öngörülen kapının en azından şu anki haliyle korunabilmesi için geçen yılki çalışmalara ek olarak, bu yıl da yapı dondurma ve güçlendirme çalışması başlattı. Ala Kapı’nın onarımını üstlenen firmanın yetkilisi Zülfikar Tümer, mevcut yapının dondurulması ve güçlendirilmesinin sağlanması amacıyla İl Özel İdaresinin 170 bin lira ödenek ayırdığını, çalışmanın yaklaşık 6 ay süreceğini belirtti.

02.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KARAKOL KOMUTANI DA ŞEHİT OLDU

  TÜRK-İŞ BAŞKANINI KONUŞTURMADILAR

  “Kara siteler” asker işiymiş

  Baba ocaklarına ateş düştü

  Kutan: Anayasa’da değişiklikler yeterli değil

  Türker: AB’den hiçbir zaman vazgeçilmesin

  Otomobil Zap Suyu’na uçtu

  Trafik canavarıyla mücadelenin tek yolu, kurallara uymak

  Hastalıklar önceden tahmin edilebilecek

  Han Çadırı, Temmuz’da açılıyor

  Pirinç kabuğundan su geçirmez kumaş

  18 asırlık kapıyı koruma çabası

  Fatih Üniversitesi'nde 7 kıt'a 7 renk buluşuyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım