28 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

SİYASET, TOPLUMUN TALEPLERİNE DUYARSIZ KALAMAZ

“Türkiye'nin iç dinamikleri ve toplumsal talebi silâhların bıraktırılmasını ve barış şartlarının oluşturulmasını zorunlu kılıyor. Ve toplum yarının Türkiye'sinde mutlu olmak istiyor. Bu talepler karşısında siyaset uzak duramaz. Duraksamalar olabilir. Ama toplumsal talepler bu yöndedir. Bunu Türkiye dinamikleri çözecektir.”

DEMOKRATİK AÇILIM PROJESİ MUTLAKA DEVAM ETMELİ

“Kürt sorununu çözüp PKK'yı dağdan indirecek demokratik açılım mutlaka devam etmeli. Bu konuda herkesin günlük siyasî hesapları bir kenara bırakarak aklıselim ile düşünmesi gerekiyor. Açılım fırsatı kaçmış değil. Bu mesele demokratik standartların derinleştirilmesi ve kurumsallaştırılması ile ortadan kalkacaktır."

BELLİ BİR KİTLE ÜZERİNDEKİ PKK VESAYETİ DE KALKMALI

“Fiilî bir durum olarak karşımızda 4-5 bin silâhlı gücü elinde bulunduran bir örgüt var. Bu örgütün etkileyebildiği bir taban da var. Bu kitle üzerinde siyaset yapan bir parti var. Bunun üzerindeki PKK vesayetini de kaldırmak gerekiyor. Örgütün dağdan inmesi için özel bir projeye ihtiyaç var.”

Toplum, barış ve çözüm istiyor

MıllÎ İstihbarat Teşkilâtı (MİT) eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, terör sorununun Türkiye insanının hayatı ve geleceği ile bağlantı olduğunu belirterek, “Bunu çözmek durumundayız. Bu konuda çok umutluyum. Türkiye’nin iç dinamikleri ve toplumsal talebi silâhların bıraktırılması barış şartlarının oluşturulmasını zorunlu kılıyor” dedi.

41 yıl boyunca MİT’in bütün birimlerinde ve en üst görevlerde çalışan Öneş, PKK’nın eylemlerini arttırmasını geniş bir perspektiften değerlendirmek gerektiğini dile getirdi. Öneş, PKK da dahil demokratik süreçten rahatsız olan içeride ve dışarıda bazı odakların olduğunu kaydetti. Hükümetin bu sürece karşı çıkanları teşhir etmesini isteyen Öneş, PKK’nın geçmişe göre daha zor durumda olduğuna dikkat çekti. Bugün yapılan saldırıların gerçekçi sebeplere dayanmadığını dile getiren Cevat Öneş, son dönemlerde atılan demokratikleşme çabalarının PKK’yı endişelendirdiğini ifade etti. Bununla birlikte onu besleyen iç ve dış dinamiklerin de rahatsız olduğuna işaret eden Öneş, şunları kaydetti:

“PKK’yı bugün objektif olarak değerlendirmek gerekiyor. Ortada fili bir durum var. PKK, 26 senedir dağda. Kendine ait bir dünya oluşturmuş ve bu dünyayı silâhın namlusunda gören bir anlayışa sahip. Bu anlayış, çağ dışı kalmış Türkiye ve dünya şartları ile uyumlu değil. Ama fiilî bir durum olarak karşımızda 4-5 bin silâhlı gücü elinde bulunduruyor. Bunun dışında etkileyebildiği bir taban da var. Bu zihniyetin artık demokratik kanalları açılması gerekir. Bu kitle üzerinde siyaset yapan bir parti var. Bunun üzerindeki vesayeti kaldırmak gerekir. PKK Kürt siyasetini de etkiliyor. PKK’nın etkilediği kitleler üzerinde bir manevî gücü olduğunu söyledi. 30 seneye yaklaşan PKK’nın ülkeler ve ilişki kurduğu ülkeler ve yabancı servislerin etkisi var, bağlantıları var. Onun için bu eylemleri bu çerçevede görmek lâzım. Bunun dağdan inmesi için özel bir projeye ihtiyaç var. Bu da bugün iç siyasette istismar konusu yapılan hatta çözüm adımlarının atılmasında risk görülüğü için duraksamalara sebep oluyor. Böylesine bir sürecin Türkler ve Kürtler açısından getireceği değerleri görmemiz lâzım. Bu günümüzün en acil meselesidir.”

“TÜRKLER İLE KÜRTLER BUGÜN

BİRBİRLERİNE DAHA YAKIN”

Öneş, Kürt sorununda fırsatın kaçtığı yönündeki değerlendirmelere katılmadığını dile getirdi. Öneş, ülkenin iç dinamiklerinin iki halkı birbirine daha da kenetlediğini ifade etti. Bu konuda yapılan kötümser tablolara asla katılmadığını kaydeden Öneş, “Bu bir Türkiye’nin sorunudur. Türkiye insanlarının yaşamsal ve geleceği ile bağlantı bir sorun. Bunu çözmek durumundayız. Bu konuda çok umutluyum. Türkiye’nin iç dinamikleri ve toplumsal talebi silâhların bıraktırılması barış şartlarının oluşturulmasını zorunlu kılıyor. Ve yarının Türkiye’sinde mutu olmak istiyor. Bu talepler karşısında siyaset uzak duramaz. Duraksamalar olabilir. Ama toplumsal talepler bu yöndedir. Bunu zaten Türkiye dinamikleri çözecektir” diye konuştu.

“DEMOKRATİK AÇILIM DURMADI”

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Öneş, Kürt sorunu çözüp PKK’yı dağdan indirecek demokratik açılımın ise mutlaka devam etmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda herkesin günlük siyasî hesapları bir kenara bırakarak aklı selim ile düşünmesi gerektiğinin altını çizen Öneş, ‘Demokratik açılım durdu mu?’ sorusuna şu cevabı verdi: “Gelişen iç konjonktürel şartlarda durmuş gibi görünüyor, ama durmamıştır. Bunu şahsen çok önemsiyorum. Demokratik açılımın siyasi iktidar tarafından üstelik kendisini riske ederek böyle bir çözüm iradesini ortaya koyması ve bunun ortaya çıkardığı tartışma ortamını hazırlaması çok önemli. Bu fırsat kaçmış değil. Burada olabilirlikler Türkiye’nin demokratik standartları ile ilgilidir. Bu standartların derinleştirilmesi ve kurumsallaştırılması ile bu meselenin ortadan kalkacaktır.”

“OHAL TALEPLERİ GERÇEKÇİ DEĞİL”

Öneş, son saldırının ardından dillendirilen OHAL taleplerini ise yanlış bulduğunu kaydetti. Bunun sorunu çözmek yerine derinleştireceğinin altını çizen Öneş şu görüşleri dile getirdi: “Çünkü Kürt sorunun çözümünde en önemli unsurlardan biri bu bölgenin psikolojik yapısıdır. Bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Kürt meselesinin tarihî süreç içinde ortaya çıkan travmatik yapısını ve insanlarımızın algılamalarını, çözüm arayan siyasiler çok iyi değerlendirmelidir.”

28.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İran, İsrail ve PKK’yı konuştular

  SİYASET, TOPLUMUN TALEPLERİNE DUYARSIZ KALAMAZ

  Güler Sabancı: Şiddet hiçbir şeyin çözümü değil

  DP Ankara İl Başkanlığına Mesut Kobal getirildi

  Karakolunu koruyamayan demokrasiyi de koruyamaz

  Sloganda öncelik değişti

  Türkiye ile Avrupa, birbirlerini anlamıyor

  Halkalı saldırısında şehit sayısı 6’ya çıktı

  Polis lojmanlarına roket atar ile saldırı

  TSK uçakları, yiyecek paketleriyle uçacak

  Kayseri’ye Gül Üniversitesi kurulacak

  Kılıçdaroğlu: Gediktepe’ye gitmek istiyorum

  Pakdil: Varlıklarını terörle besleyenler var

  Teröre desteğe sıkı takip

  Okullar tatile girdi, tadilatlar hız kazandı

  Kur’ân kursu öğreticileri kadro istiyor

  Fabrika gibi cezaevi

  Cep telefonlarında risk grubu uyarısı

  Sınav sistemi dershanelere yarıyor

  Ateş savaşçılarına yükselme eğitimi

  Hırsızlar 35 dairenin elektrik kablolarını çaldı

  Hayır sahiplerinden Kur'ân-ı Kerim kampanyası

  Fıkraları aratmayan tüketici şikâyetleri

  Halk otobüslerinde ‘tıka basa’ dönemi bitiyor

  Barış için dünyanın en uzun resmini yaptılar

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.