28 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Türkiye ile Avrupa, birbirlerini anlamıyor

AVRUPA Parlamentosu (AP) eski Başkanı Pat Cox, Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmak isteyen Türkiye ile Avrupa’yı birbirinden ayıran tek şeyin, “birbirlerini anlamayışları” olduğunu söyledi. Cox, Osmanlı’dan miras bir kültürel DNA olduğunu ve bu DNA’nın Avrupa’da da bulunduğunu vurguladı.

AB Genel Sekreterliği tarafından Antalya Dedeman Otel’de düzenlenen “Medya Mensupları İçin AB Semineri” sona erdi. 50’den fazla medya mensubunu bir araya getiren faaliyette konuşan AP’nin İrlanda asıllı eski Başkanı Pat Cox, Avrupa ile Türkiye’yi birbirinden ayıran tek şeyin “birbirlerini anlamayışları” olduğunu söyledi. Cox, “Bu etkinliği Avrupa’da yapıyor olsaydınız bir fark olmazdı. Burada kendimi herhangi bir Avrupa ülkesinde gibi hissediyorum. Görüyorum ki günlük hayatımız hakkında bile birbirimizi tanımıyoruz” diye konuştu. Pat Cox, Osmanlı’nın miras olarak bir kültürel DNA’sı olduğunu belirterek, “Bu DNA, Avrupa’da da var. Osmanlı Avrupa’da hafızalarda var. Türkiye ile ilgili, bazıları olumsuz olsa da hatıralar var. Dilde kalmış izleri var” diye konuştu. AP eski Başkanı, AB’nin Çin’e ya da ABD’ye karşı bir süper güç olmayacağını söyledi. AB’nin ikisi arasında kalıcı bir yere sahip olduğunun altını çizen Cox, bu yüzden AB’ye “BM ve IMF gibi kurumlar ile ABD gibi sistemler arasında kalmış bir sistem” diyebileceklerini ifade etti. AP eski Başkanı, “ABD’ye benzetirseniz abartırsınız, BM’ye benzetiyorsanız hafife alıyorsunuzdur” diye konuştu. İrlandalı siyasetçi, AB’nin şahsına münhasır egemen devletlerin bir araya gelip kendi mekanizmalarının bir kısmını bir karar mekanizmasında bir araya getirdikleri bi sistem ve bir barış projesi” olduğunu kaydetti.

“AB, BİR ERİME POTASI DEĞİLDİR”

SEMİNERDE gündeme gelen AB’ye üye olmanın bir kimlik değişimine sebep olacağı yönündeki korkuları yersiz bulduğunu ifade eden Avrupa Hareketi Başkanı Pat Cox, AB Anayasası’ndaki “çeşitlilikte birleşmek” ifadesine dikkat çekti. Bu açıdan ABD ile AB arasında bir kıyaslama yapan Cox, “ABD’deki sistem bir erime potasıdır. Avrupa ise çeşitlilik içeren kültürel bir mozaiktir. Bir erime potası, herkesin homojenleştiği bir yer değildir” dedi.

“KİMLİĞİNİZDEN VAZGEÇMEK ZORUNDA

DEĞİLSİNİZ”

İRLANDA AB üyesi olunca kendisini daha az İrlandalı hissetmediğini aktaran Pat Cox, şunları kaydetti: “Bu kimliğinizi kaybetmek ile ilgili değil. Ötekine saygı duymanız kendinize az saygı duymak haline gelmez. Kimliğin ne kadar güçlüyse ötekine de o kadar saygı duyarsın. Siz Türklüğünüzden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Bu birinin kazanıp birinin kaybedeceği birşey değil. Her iki tarafın da aynı anda kazanacağı uyumlu bir oyun.”

28.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İran, İsrail ve PKK’yı konuştular

  SİYASET, TOPLUMUN TALEPLERİNE DUYARSIZ KALAMAZ

  Güler Sabancı: Şiddet hiçbir şeyin çözümü değil

  DP Ankara İl Başkanlığına Mesut Kobal getirildi

  Karakolunu koruyamayan demokrasiyi de koruyamaz

  Sloganda öncelik değişti

  Türkiye ile Avrupa, birbirlerini anlamıyor

  Halkalı saldırısında şehit sayısı 6’ya çıktı

  Polis lojmanlarına roket atar ile saldırı

  TSK uçakları, yiyecek paketleriyle uçacak

  Kayseri’ye Gül Üniversitesi kurulacak

  Kılıçdaroğlu: Gediktepe’ye gitmek istiyorum

  Pakdil: Varlıklarını terörle besleyenler var

  Teröre desteğe sıkı takip

  Okullar tatile girdi, tadilatlar hız kazandı

  Kur’ân kursu öğreticileri kadro istiyor

  Fabrika gibi cezaevi

  Cep telefonlarında risk grubu uyarısı

  Sınav sistemi dershanelere yarıyor

  Ateş savaşçılarına yükselme eğitimi

  Hırsızlar 35 dairenin elektrik kablolarını çaldı

  Hayır sahiplerinden Kur'ân-ı Kerim kampanyası

  Fıkraları aratmayan tüketici şikâyetleri

  Halk otobüslerinde ‘tıka basa’ dönemi bitiyor

  Barış için dünyanın en uzun resmini yaptılar

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.