02 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Filistin, Obama’ya barış planı sunmuş

Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Filistin yönetiminin ABD Başkanı Barack Obama hükümetine, bütün önemli konuları içeren geniş kapsamlı bir barış planı sunduğunu söyledi.

Erekat, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Filistin yönetiminin tüm detayları içeren teklifinin, İsrail ile çatışmayı sonlandıracak ve aynı zamanda tüm Filistin taleplerini çözebilecek bugüne kadarki en iyi teklif olduğunu ifade etti. Saib Erekat, “Bu planı iki ay kadar önce Obama’nın Ortadoğu temsilcisi George Mitchell’e sunduk. O da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya iletecekti, ama henüz bu konuda herhangi bir cevap almış değiliz” dedi.

Erekat, Mitchell’e sınırlar, Kudüs, mülteciler, su ve güvenlik gibi iki taraf arasında nihai çözüm bekleyen önemli konularda Filistin tarafının konumunu net bir şekilde belirten haritalar ve belgeler de verdiklerini söyledi. Filistinli Başmüzakereci, sundukları planın, eski Başbakan Ehud Olmert döneminde sunulanlarla benzerliği olup olmadığı konusundaki bir soruya karşılık, “Ne sunulduğu konusunda fazla detaya giremem, ama bu plan o dönemde sunulanlardan da fazlasını önermektedir. Ebu Mazen (Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas), bu belgelerde geçmişte Olmert’e verdiklerinden daha fazlasını sunmaktadır. Ebu Mazen, barışa ulaşma konusunda daha büyük adımlar atmıştır” cevabını verdi.

Bu yılın başlarında Erekat, Avrupalı diplomatlara bir belge dağıtmıştı. Bu belgede, Filistin yönetiminin o dönemde Olmert’e, İsrail’in halihazırda Batı Şeria’daki toprakların yüzde 1,9’unu bünyesine katmasına imkan verecek bir takas önerdiği belirtiliyordu. Söz konusu belgelerde, Filistin yönetiminin 10 yıl süreyle, her yıl 15 bin Filistinli mültecinin dönmesine izin verilmesi yolundaki İsrail önerisini de kabule niyetli olduğu kaydediliyordu. Daha sonra yayımlanan bazı haberlerde, Filistin yönetiminin yüzde 2,3 ila yüzde 3,8 oranlarında toprak takaslarına razı olduğu öne sürülmüştü.

DOĞRUDAN GÖRÜŞMELER AĞUSTOS

ORTASINDA BAŞLAYABİLİR

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu haftalık olağan kabine toplantısının açılışındaki konuşmasında, Filistin tarafı ile doğrudan görüşmelerin bu ayın ortalarında başlayabileceğini söyledi. Netanyahu, Arap Birliği’nin İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan görüşmelere destek çıkmasının ardından, Filistinliler ile doğrudan görüşmelerin başlatılması için ortamın çok uygun olduğunu vurgulayarak, “Güvenlik düzenlemelerini en temel koşul olarak muhafaza ederken, Ebu Mazen’i doğrudan görüşmeleri başlatmaya ve uluslararası toplumun çağrısını kabul etmeye çağırıyorum” dedi. Binyamin Netanyahu, Filistin yönetiminin sunduğu barış planına atıfta bulunarak da, “Filistin tarafından herhangi bir plan almadığını” belirtti. İsrail Başbakanı Netanyahu, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde süresi Eylül ayının sonuna doğru biten inşaat yasağı konusundaysa “henüz bir değişikliğin söz konusu olmadığını” dile getirdi.

02.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin, Obama’ya barış planı sunmuş

  Pakistan sele teslim

  Irak’ta hükümet kurma çalışmaları çıkmazda

  Irak’ta bu ay 535 kişi öldü

  Japonya’daki dağda gazeteciler de öldü

  Özbekistan’da kopyaya karşı cep tedbiri

  İran, 3 ABD’liyi yargılamak istiyor

  Afganistan’da bomba: 6 ölü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.