02 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Pakistan sele teslim

Pakistan’ın kuzeybatısını vuran muson yağmurlarının neden olduğu sellerde can kaybı sayısının 1300’ü, selden etkilenenlerin sayısının da bir milyonu geçtiği bildirildi. Ulusal Afet Yönetim Kurumu, eyaletteki otobanların 90’dan fazla noktasında hasar meydana geldiğini ve 58 ana yolun ulaşıma kapandığını kaydetti.

Pakistan sele teslim Ulusal Afet Yönetim Kurumu (NDMA), farklı bölgelerden gelen yeni bilgilerle can kaybı sayısının 1300’ü aştığını, 100’den fazla kişinin de hâlâ kayıp olduğunu açıkladı. Açıklamada ayrıca, eyaletteki otobanların 90’dan fazla noktasında hasar meydana geldiği, 58 ana yolun ulaşıma kapandığı kaydedildi.

Bu arada, Hayber-Paktunva eyalet hükümeti, afet bölgelerinden bu yıl vergi alınmayacağını duyurdu. Muson yağmurlarının vurduğu Pencap ve Beluçistan eyaletlerinin hükümetleri de, çiftçilerin tarım kredi borçlarının erteleneceğini ve bazı borçların silineceğini bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) de, dün ülke genelinde etkili olan sellerde bir milyondan fazla kişinin etkilendiğini açıkladı. Meteoroloji yetkilileri, şiddetli yağmurların ülkenin diğer bölgelerinde etkili olmasının beklendiği uyarısında bulundu. ASYA’DA SON 20 YILIN SEL FELÂKETLERİ Pakistan’ın kuzeybatısını vuran muson yağmurlarının neden olduğu sellerde can kaybı sayısı 1300’ü, selden etkilenenlerin sayısı bir milyonu geçti. Asya’da son 20 yıldır meydana gelen sel felâketleri şöyle: 1991 Haziran-Eylül: Çin’in orta kesimlerinde ve doğusundaki sellerde 3 binden fazla kişi öldü. 1992 Eylül: Pakistan’ın kuzeyinde ve Pencab eyaletinde muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde 3 binden fazla kişi öldü. 1993 Temmuz: Muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde Hindistan’da ve Bangladeş’te bin, Nepal’de 2 binden fazla kişi öldü. 1993 Haziran-Eylül: Çin’de seller sebebiyle 3 binden fazla kişi öldü. 1994 Haziran-Temmuz: Çin’de çoğu güneyde olmak üzere 2 binden fazla kişi öldü. 1996 Temmuz-Ağustos: Çin’in orta kesimlerindeki 9 vilayette sellerde 3 bin kişi öldü. 1998 Mart: Pakistan’ın güneybatısında nehir sularının taşmasından yüz kadar köy etkilendi, 1500’den fazla kişi öldü. 1998 Mayıs-Ağustos: Çin’in güneyinde ve orta kesimlerde 4 binden fazla kişi sellerde öldü. 1998 Haziran-Eylül: Seller, Hindistan’ın kuzeyinde ve doğusunda 2 bin kadar kişi öldü. 1998 Temmuz-Eylül: Bangladeş’te ülkenin üçte ikisini sel bastı. Yaklaşık 2 bin kişi öldü, 30 milyondan fazla kişi evsiz kaldı. 2007 Haziran-Eylül: Bangladeş’te muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde binden fazla kişi öldü, yaklaşık 2,5 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. 2007 Ağustos: Kuzey Kore’de muson yağmurlarının yol açtığı sellerde en az 600 kişinin öldüğü ya da kaybolduğu bildirildi. Seller bir milyona yakın kişiyi evsiz bıraktı. 2009 Ağustos: Tayvan’da tayfunun neden olduğu sellerde 614 kişi öldü, 75 kişi kayboldu.

AB’DEN 30 MİLYON AVRO İNSANÎ YARDIM

Avrupa Birliği (AB) Pakistan’da iç çatışmalar sebebiyle yerlerinden edilmiş halk ve şiddetli muson yağmurlarından zarar görenler için 30 milyon avro insani yardım kararı aldı. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, en çok ihtiyaç duyan toplum kesimleri için serbest bırakılan yardımın barınak, battaniye, sağlık ve mutfak gereçleri, temel sağlık hizmetleri, içme suyu, gıda yardımı ve felâketlere hazırlık için kullanılacağı belirtildi. AB, BM ajansları, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç başta olmak üzere uluslar arası yardım kuruluşlarının eliyle kullandıracağı 30 milyon avroyla birlikte son 12 ayda Pakistan’a 100 milyon avronun üzerinde insani yardımda bulunduğunu bildirdi.

02.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin, Obama’ya barış planı sunmuş

  Pakistan sele teslim

  Irak’ta hükümet kurma çalışmaları çıkmazda

  Irak’ta bu ay 535 kişi öldü

  Japonya’daki dağda gazeteciler de öldü

  Özbekistan’da kopyaya karşı cep tedbiri

  İran, 3 ABD’liyi yargılamak istiyor

  Afganistan’da bomba: 6 ölü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.