26 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Gazze Filistin toprağıdır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yayınlanan BM İnsan Hakları Konseyi raporunun, İsrail komandolarının Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıyla ilgili olarak “sağlam ve yasal bir çerçeve oluşturduğunu” belirtti. Öte yandan Gül, dünyanın en iyi üniversitelerinden olan Columbia Üniversitesinde bir öğrencinin sorusu üzerine, “İsrail’in işgal ettiği Gazze, Filistin toprağıdır” dedi.

Rapor sağlam çerçeve çizdi Cumhurbaşkani Abdullah Gül, yeni yayımlanan BM İnsan Hakları Konseyi raporunun, İsrail komandolarının Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıyla ilgili olarak “sağlam ve yasal bir çerçeve oluşturduğunu” belirtti. Gül, bu kapsamda BM Soruşturma Komisyonu’nun da çalışmalarını başarıyla tamamlamalarını beklediklerini söyledi.

Gül, New York’ta Dış İlişkiler Konseyi (Council on Foreign Relations) adlı düşünce kuruluşunda Türkiye-ABD ilişkileri kapsamında bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu, Irak ve Afganistan’daki sorunların çözümünde Türkiye ile ABD’nin işbirliğinin önemli olduğunu belirtti. Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanamamasının dünyanın başka bölgelerinde olumsuz sonuçlar doğurduğuna işaret eden Gül, Türkiye’nin bölgede kalıcı barışın sağlanmasını istediğini, bu kapsamda ABD Başkanı Barack Obama’nın çabalarını ve Filistin ile İsrail arasında başlayan doğrudan görüşmeleri memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine uluslar arası sularda yaptığı ve 9 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili olarak, Türkiye’nin istenmeyen bir hareketin olmasını önlemek için uğraştığını ve o dönemde İsrail ile temasta olduğunu belirtti. Gül, uluslar arası hukukun açıkça ihlali olan İsrail saldırısının kabul edilemez vurguladı. ‘’Türkiye olarak biz BM İnsan Hakları Konseyi’nin ve BM Soruşturma Komisyonu’nun çalışmasına büyük önem veriyoruz’’ diyen Gül, yeni yayımlanan BM İnsan Hakları Konseyi raporunun, olayla ilgili “sağlam ve yasal bir çerçeve oluşturduğunu” belirtti. Gül, bu kapsamda BM Soruşturma Komisyonu’nun da çalışmalarını başarıyla tamamlamalarını beklediklerini söyledi.

Türkiye ve İsrail’in dost olduklarını belirten Gül, iki toplumun arasında eskiye dayanan dostluğun bulunduğunu dile getirerek, ‘’Ancak geçen mayıs ayında hiçbir şey olmamış gibi davranamayız, İsrail’in gerekli adımları atmasını bekliyoruz’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, İran’ın nükleer programına ilişkin olarak da “Nükleer meseleyi biz hafife alan bir ülke değiliz ve kesinlikle bölgemizde nükleer silaha tahammülümüz yoktur, buna kesinlikle karşıyız, bunun öncelikle bilinmesini isterim” dedi.

"GAZZE, İSRAİL'İN İŞGAL

ETTİĞİ TOPRAKLAR"

Cumhurbaşkani Abdullah Gül, Columbia Üniversitesindeyaptığı konuşmada, ‘’Böyle bir yardım filosu (Mavi Marmara (Türkiye’deki) ayrılıkçı Kürtler’e doğru gitmeye çalışmış olsaydı Türkiye o zaman ne yapardı’’ sorusuna da şöyle cevap verdi: ‘’Burada doğru olmayan bir konu var, Kürtler bizim kendi vatandaşlarımız, bin yıldır beraberiz. Benim heyetimde kim Türk kim Kürt bilmiyorum. Bakanlar Kurulunda kim Türk, kim Kürt, ancak sorarsanız bilinir, hepimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit vatandaşlarıyız.’’Demokratik standartların noksanlığı yüzünden farklı şikâyetler olabileceğini belirten Gül, 1980’de askerî iktidar sırasında Kürtçe konuşmanın bile yasaklandığını, o dönemde demokratik standartların noksanlığından Kürt vatandaşlarla ilgili de sorunların yaşandığını belirtti. Gül, ‘’Ama İsrailliler ve Filistinliler aynı millet değil, aynı milletin parçaları değil. Gazze, İsrail’in işgal ettiği topraklar. Gazze, İsrail’in değil, Filistin toprakları İsrail’e ait değil’’ deyince bir anda salonda büyük bir alkış koptu. Gül, şöyle devam etti: ‘’Oradaki mücadeleyle buradaki mücadele birbirinin aynısı değil’’ dedi.

26.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  YÖK, kurumların sınav yapmasına soğuk

  Hastalığı, içindeki putları yıktı

  Kastamonu, Üstad’ın hatıraları ile dolu

  Ankara’da coşkulu karşılama

  Bediüzzaman 64 yıl sonra Kastamonu’da

  Kastamonu’daki metafizik sır

  Risâle-i Nur insanı ikna ediyor

  Bediüzzaman beni çok etkiledi

  Cevdet Yaylacıoğlu: Bediüzzaman bana “Helâl et” dedi

  Hizmet Tırı Üstad’ımızın da tasvip edeceği bir hizmet

  Kastamonulular Bediüzzaman’a sahip çıkmalıdır

  Risâle-i Nur bir hayat biçimi

  BEDİÜZZAMAN TIR'I NE GÜN, NEREDE?

  ‘Yurt çocuğu’ kavramı tarih oluyor

  Diyarbakır Cezaevi Türkiye’nin utancı

  Yüksekovalılar, görüşmeden memnun

  Erdoğan: Medya acı gerçekleri gösteren bir ayna olmalı

  Başörtüsü hâlâ yasak

  TÜSİAD: Huzurlu ortamda ekonomi de yeşeriyor

  ‘’Mavi Marmara’’, baskını film oluyor

  Yıldırım:İsrail’in gerçek yüzü ortaya çıktı

  Gazze Filistin toprağıdır

  12 İlâç toplatılacak

  Pakistan için 186 milyon 240 bin TL toplandı

  Kurtulmuş, Fatih Erbakan’a cevap verdi

  Türkiye, helâl ürünler sektöründe lider olsun

  ‘’Devrimci Karargâh"ta 13 tutuklama

  Havai fişek dükkânında patlama korkuttu

  Yıldırımlar, 5 ayrı noktada orman yangını çıkardı

  TİM, ihracat rakamlarını Muş'ta açıklayacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.