26 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Bediüzzaman 64 yıl sonra Kastamonu’da

SENE 1936... İlk baharın başlangıcında, bir Mart ayında Bediüzzaman Said Nursî, onlarca talebesiyle birlikte konulduğu Eskişehir Hapishanesi’nden tahliye edilerek, gözetim altında yaşamak üzere Kastamonu’ya sürgün edilir.

Bediüzzaman 64 yıl sonra Kastamonu’da yine “gözaltında” Burada ömrü boyunca kendisine zulmedenlerle başbaşa, zorlu ve yalnız geçen ve 8 yıla yakın süren bir hayata başlayacaktır. Ancak o zindanları Medrese-i Yusufiye’ye çevirdiği gibi Kastamonu sürgününü de bir hizmete ve fütuhata çevirir. Nitekim Risâle-i Nur hizmetinin güçlenip kuvvetlenmesi ve Anadolu’ya kök salması Kastamonu yıllarında oldu denilebilir. Burada talebeleriyle yaptığı ve hizmetin inceliklerini ele aldığı mektuplarından Kastamonu Lâhikası adlı eser vücuda gelir. Bediüzzaman 1936’dan 1943’e kadar Kastamonu’da adeta göz hapsinde yaşamıştır.

Sene 2010... Bu sefer bir son baharın başlangıcında, o 1936’daki “ilk baharda” ekilen tohumların meyvelerinin toplandığı günümüzde, Eylül ayının 24’ünde Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin dâvâsını ve eserlerini tanıtmak ve ilân etmek maksadıyla Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı Kastamonu’ya geldi... Önceki durak olan Karabük’ten yola çıkan tır, öğlen saatlerine doğru Kastamonu’ya vardı. Kastamonu’da il temsilcimiz İbrahim Vapur tarafından karşılanan Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı, şehrin merkezinde bulunan, yeni Belediye Binası ile Barutoğlu Alışveriş Merkezi’nin ortasında kalan avluya çekilerek bütün Kastamonuluların huzurunda bütün bir öğleden sonra sürecek olan tanıtım programına hazırlandı. Bediüzzaman Hazretleri’nin de Kastamonu hayatında önemli bir yer tutan mekânlardan biri olan Kastamonu’nun meşhur Nasrullah Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından, Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın programına başlandı.

Öncelikli olarak açılış konuşmasını yapan Hizmet Tırı’nın İkinci Bölge Koordinatörü Faik Altun, Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın Kastamonu gibi önemli “Nur menzillerinden” birine gelmiş olmasının memnuniyetini ve heyecanını yaşadığını ifade etti. Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın en önemli duraklarından biri olan Kastamonu’nun Bediüzzaman Said Nursî ve Risâle-i Nur açısından ehemmiyetli bir şehir olduğu ve Kastamonuluların sağlığında Bediüzzaman’ı misafir ettikleri gibi, şimdi de onun fikirlerini ve dâvâsını anlatmaya gelen talebelerini misafir ettiklerini hatırlattı.

Faik Altun’dan sonra sözü devralan Yeni Asya Neşriyat Risâle-i Nur Yayınları Birim Sorumlusu Malik Atom ise yaptığı konuşmada, Bediüzzaman’ın özellikle en önem verdiği konulardan birinin eğitim meselesi olduğuna vurgu yaptı. Malik Atom, Bediüzzaman Said Nursî’nin “Bizim düşmanımız; cehalet, zaruret, ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı san'at, marifet, ittifak silâhıyla cihad edeceğiz” sözünü aktararak, “İçimizdeki bu üç düşmanı mağlûp edecek bu üç silâhı elde etmenin yegâne yolu da iman ve İslâmiyet terbiyesi ile disipline edilmiş, müsbet fen ilimleriyle, din ilimlerini birleştirerek sunulduğu bir eğitim sistemidir” dedi.

Daha sonra ise Bediüzzaman’ın hürriyet ve meşveretin önemine yaptığı vurguları aktaran Malik Atom, “Bediüzzaman hem eğitimde, hem de idarede meşrûtiyeti yani demokrasiyi hakim kılmak istemiştir. Bediüzzaman meşrûtiyet yani demokrasinin yerleşmesi için bizzat mücadele etmiştir. O ömrünün her döneminde istibdada yani tek adam idaresine karşı amansız bir savaş vermiştir. Ferdî ve içtimaî her türlü fenalığın kaynağının istibdat olduğunu ifade eder. Ona göre istibdat tahakkümdür, keyfi muameledir, kuvvete dayanmakla zorlama yapmaktır. Bediüzzaman bunu zulmün temeli olarak görür. Dolayısıyla insanların Allah’a kul olduğunu unutmamak kaydıyla hür olması gerektiğini ifade eder” şeklinde konuştu.

Daha sonra sözü alan Yeni Asya Gazetesi Kastamonu Temsilcisi İbrahim Vapur ise Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın Kastamonu iline gelmesinden dolayı çok memnun olduklarını ve gurur duyduklarını belirtti. Yapılan konuşmaların ardından Risâle-i Nur Enstitüsü’nün hazırladığı Işık Doğudan Yükselir adlı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Kurulan Yeni Asya Neşriyat standında ise kitap satışı yapılırken, Hizmet Tırı’nı her ziyaret eden Kastamonuluya çeşitli kitap, broşür ve kasetlerin yanı sıra Yeni Asya Gazetesi’nin o günkü nüshası da hediye olarak takdim edildi.

UMUT YAVUZ

KASTAMONU

26.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  YÖK, kurumların sınav yapmasına soğuk

  Hastalığı, içindeki putları yıktı

  Kastamonu, Üstad’ın hatıraları ile dolu

  Ankara’da coşkulu karşılama

  Bediüzzaman 64 yıl sonra Kastamonu’da

  Kastamonu’daki metafizik sır

  Risâle-i Nur insanı ikna ediyor

  Bediüzzaman beni çok etkiledi

  Cevdet Yaylacıoğlu: Bediüzzaman bana “Helâl et” dedi

  Hizmet Tırı Üstad’ımızın da tasvip edeceği bir hizmet

  Kastamonulular Bediüzzaman’a sahip çıkmalıdır

  Risâle-i Nur bir hayat biçimi

  BEDİÜZZAMAN TIR'I NE GÜN, NEREDE?

  ‘Yurt çocuğu’ kavramı tarih oluyor

  Diyarbakır Cezaevi Türkiye’nin utancı

  Yüksekovalılar, görüşmeden memnun

  Erdoğan: Medya acı gerçekleri gösteren bir ayna olmalı

  Başörtüsü hâlâ yasak

  TÜSİAD: Huzurlu ortamda ekonomi de yeşeriyor

  ‘’Mavi Marmara’’, baskını film oluyor

  Yıldırım:İsrail’in gerçek yüzü ortaya çıktı

  Gazze Filistin toprağıdır

  12 İlâç toplatılacak

  Pakistan için 186 milyon 240 bin TL toplandı

  Kurtulmuş, Fatih Erbakan’a cevap verdi

  Türkiye, helâl ürünler sektöründe lider olsun

  ‘’Devrimci Karargâh"ta 13 tutuklama

  Havai fişek dükkânında patlama korkuttu

  Yıldırımlar, 5 ayrı noktada orman yangını çıkardı

  TİM, ihracat rakamlarını Muş'ta açıklayacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.