18 Aralık 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Sokakta sabahlayacaklar

LK sokakta kalma eylemini 2000 yılında gerçekleştirdiklerini belirten Bulan, ikinci eylemi de bugün saat 23.00’den gün doğumuna kadar Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde ve Türkiye’nin muhtelif yerlerinde sokakta yaşayan evsizler için “Bir Kış Gecesi Sokakta Yaşama” etkinliği düzenleyeceklerini, etkinliğin herkese açık olduğunu kaydetti. Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu, Şefkat Kapısı’dan yapılan açıklamada, “Sosyal devlet olmak, bu insanlara sahip çıkmayı gerektirirken, bu insanlar sokaklarda sürünüyor.

Mevlânâ sevgisi

bir araya getiriyor

ÖLÜMÜ sevgiliye (Allah’a) kavuşmak olarak gören Mevlana’nın hayata gözlerini yumduğu 17 Aralık, ‘’Şeb-i Arus’’, yani ‘’Düğün Gecesi’’ olarak adlandırılıyor.Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin yüz yıllar öncesinden yaptığı ‘’Gel ne olursan ol yine gel’’ çağrısı, günümüzde de etkisini sürdürüyor. Bugün kitapları ve hakkında yazılan eserleri birçok dile çevrilen, verdiği mesajları ile farklı dine mensup insanları bir araya getiren Mevlana, her yıl Aralık ayında düzenlenen anma törenlerinde dünyanın dört bir tarafından gelen farklı din, dil, ırk ve mezhepteki insanlar tarafından anılıyor. Türk ve İslam aleminin yetiştirdiği en büyük mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin Rumi, 737. ölüm yıl dönümünde şiir, sema ve müzikle harmanlanmış ‘’Şeb-i Arus’’ töreninde, insanları bir araya getirmeye devam ediyor. Bugün farklı dillere çevrilmiş birçok eseri bulunan Mevlana, her yıl Aralık ayında düzenlenen programlarda, çeşitli etkinliklerle anılıyor. Etkinliklerin en önemli unsurunu ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu semazenlerinin sunduğu sema gösterileri oluşturuyor. Bu yıl düzenlenen Mevlana’nın 737. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında dün erçekleştirildi. Şeb-i Arus töreni de devletin zirvesini Konya’da buluştu. Törenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çok sayıda Bakan ve Büyükelçi katıldı. Konya/aa

Okulda şiddeti önlemek

için ikinci adım başladı

nANADOLU Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Diken, 3-5 yaş aralığındaki antisosyal davranışlar sergileyen çocukların erken dönemde tespit edilmesi ve olumsuz davranışlarının düzeltilmesi amacıyla ‘’Başarıya İlk Adım’’ (BİA) adlı projenin ikinci ayağını başlattıklarını söyledi. Doç. Dr. Diken, ‘’okullarda öğrenciler arasında yaşanan şiddetin önlenmesi’’ amacıyla hazırladıkları TÜBİTAK Kariyer Programı destekli ‘’BİA’’ projesinin ilkini tamamladıklarını kaydetti. Doç. Dr. Diken, ‘’Türkiye’de antisosyal davranışları engellemeye yönelik bir program yok. Bu çocukları erken teşhis edip, davranışlarını olumlu yönde destekleyecek sistematik bir program da yok. Böyle bir program olmayınca çocuklar ilkokuldan itibaren sorunlu davranışlarıyla ortaokul ve liseye kadar ilerliyor. Bu projeyle bu çocukları erken dönemde saptayıp, olumsuz davranışlarını olumlu yönde değiştirmeyi planlıyoruz’’ diye konuştu. Aile kurumu zayıflıyor

SELÇUK Üniversitesi Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, hem taşrada, hem de merkezde aile kurumunda bir zayıflama olduğu tespitinde bulundu. Her şeye rağmen ailenin ülkemizde büyük bir değer olduğuna işaret eden Prof. Dr. Zengin, “Kuşkusuz bir aile kuramamış insanların arttığı, kurulan ailelerin bazılarının kısa bir sürede parçalandığı bir ortamda yaşıyoruz. Bu yönüyle ‘aile için tehlike çanları çalıyor’ demek yanlış olmaz.” dedi. Boşanma oranlarının Ege’de fazla, Doğu Anadolu’da daha az olduğu yönünde veriler bulunduğunu söyleyen Zengin, “Ancak sadece boşanma oranıyla ilgili rakamlara bakarak aileyle ilgili sağlıklı çıkarımlarda bulunmak doğru olmaz. Sağlıklı olmadığı halde, çeşitli sosyal baskılarla boşanma aşamasına gelmemiş çok sayıda evlilik var” tespitini yaptı. Psikiyatr Mustafa Merter ise büyük şehirlerde aile yapısının zorlandığına dikkat çekerek; kitle iletişim araçlarının sunduğu sözde değerler ile genç dimağların karşı konulmaz bir tsunami ile karşı karşıya olduğunu kaydetti. Mamak Aile Danışma Merkezi Koordinatörü Rabia Zincirkıran da aile içinde iletişimin kesinlikle koparılmaması gerektiğini vurguladı.

EYLEM, İSTEYEN HERKESE AÇIK

İLK sokakta kalma eylemini 2000 yılında gerçekleştirdiklerini belirten Bulan, ikinci eylemi de bugün saat 23.00’den gün doğumuna kadar Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde ve Türkiye’nin muhtelif yerlerinde sokakta yaşayan evsizler için “Bir Kış Gecesi Sokakta Yaşama” etkinliği düzenleyeceklerini, etkinliğin herkese açık olduğunu kaydetti. Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu, Şefkat Kapısı’dan yapılan açıklamada, “Sosyal devlet olmak, bu insanlara sahip çıkmayı gerektirirken, bu insanlar sokaklarda sürünüyor. Bizler sıcak yataklarımızda yatarken, bu insanlar karda, kışta, soğukta, sokaklarda yatıyor ve bundan kimsenin ne haberi var!, ne de umurunda” denildi. Bu duruma dikkat çekme amacıyla Kocaeli’ndeki duyarlı insanları destek vermeye davet eden platform, “Taksim’de saat 23.00 da başlayacak ve Pazar sabahı gün doğarken bitecek bu sesiz eyleme Kocaeli’nden sizde kendi imkânlarınızla katılarak destek verebilirsiniz” dedi. Eylemin kocaelindeki adaresi ise Sabri Yalım İnsan Hakları Parkı. Eylemin başlam saati gece 12.30 olarak duyuruldu.

CİNSEL Kurbanlara Şefkat Kapısı Yoksullukla Mücadele ve Ötekilere de İnsan Hakları Derneği (ŞEFKAT-DER) Genel Başkanı Hayrettin Bulan, devlet yetkilileri, siyasi parti başkanları ve ailelerini, bugün günü sokakta yaşayan evsizler için yapacakları “Bir Kış Gecesi Sokakta Yaşama” etkinliğine davet etti. Hayrettin Bulan, Taksim Postanesinden, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, diğer siyasi parti genel başkanları ve ailelerine etkinlik için davet faksı çekti. Bulan, burada yaptığı açıklamada, sokakta yaşayan evsizler için kalacak yer imkânı sunulamadığını belirterek, 1995 yılından itibaren özellikle 18-65 yaş aralığındaki korunmasız kadın, erkek ve aileler için ayrı rehabilitasyon merkezlerinin açılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Türkiye’de 2010 yılına gelinmesine rağmen soğuk havalarda belediyelerin spor salonları dışında merkez bulunmadığını ifade eden Bulan, evsizlerin kısa süreliğine tutulduğunu ve geç toplandığını anlattı. Bulan, şöyle dedi:“Sokakta yaşayan bir kişinin ıslanıp üstünü değiştiremediğini ya da 10-20 yıl yıkanamadığını düşünün hangi iş yeri, lokanta kabul eder? Sadece kışın kötü şartlarında toplamak değil, devamlı olarak hizmet verecek yerler oluşturulmalıdır. Avrupa’da olduğu gibi erkek, kadın ve ailelerin kalabileceği barınaklar var. Kilisede evsizlerin kalabileceği yerler var. Bizde böyle barınaklar olmadığı gibi, ‘Cami bahçesinde yatmak yasaktır’ yazıları bile bulunuyor.”

18.12.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sokakta sabahlayacaklar

  Demokrasi gelmeden refah olmaz

  Uzman çavuş, sivil araçtan açılan ateşle şehit oldu

  İl başkanları da “blok liste” istedi

  Yeni havaalanı kaçınılmaz

  Bediüzzaman Takvimi çıktı

  İnternetten mezar ziyareti

  Gün batımında kuşların ihtişamı

  Kanada, 1 cente veda edecek

  Almanya’daki Türk çocuklarının eksiği

  Saraybosna kuşatması ‘sanal müze’de yayında

  Herkes sorumlu davransın

  Meclis Başkanı da uyardı

  Genelkurmay: Endişeyle izliyoruz

  Darbe anayasası hâlâ değişmedi

  Hava ısınacak

  “Sınav çetesi”ne dâvâ

  Denizde can pazarı

  Vali yardımcısı gözaltına alındı

  Ehlibeyt sevgisi ile Kerbelâ acısını sahipleniyoruz

  MİLLET KÜRSÜSÜ

  Mevlânâ buluşturdu

  Japonlar Risale-i Nur’u kendilerine yakın buluyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.