19 Aralık 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Gizli belgelerin sızması diplomasiyi zorlaştıracak

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, internet sitesi Wikileaks tarafından Amerikan gizli diplomatik yazışmaların basına sızdırılmasının ‘’talihsiz’’ bir durum olduğunu belirterek, bu durumun uluslararası diplomasinin işleyişini zorlaştıracağını söyledi.

Genel Sekreter Ban, BM’de 2010 yılını değerlendiren bir basın toplantısı düzenledi ve uluslararası gündemde bulunan konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Genel Sekreter Ban, internet sitesi Wikileaks tarafından açıklanan Amerikan gizli belgeleri ile ilgili sorular üzerine, gizli diplomatik yazışmaların basına sızmasının ‘’talihsiz’’ bir durum olduğunu ve bu durumun uluslararası diplomasinin işleyişini zorlaştıracağını belirtti. Genel Sekreter Ban, ifade özgürlüğü ve bilgiye ulaşım hakkı ile gizli diplomatik belgelerin korunması arasında adil bir denge sağlanması gerektiğini kaydetti. Ban bazı ülkelerde bu tür gizli diplomatik bilgilerin 30 yıl açıklanmadığını da belirtti. Belgelerde Amerikalı diplomatlardan, Genel Sekreterin kişisel kredi kartı ve sürekli uçuş kart numaraları bilgilerini ele geçirmelerinin istendiğinin hatırlatılması üzerine ise, Ban gülümseyerek ‘’Benim ve BM’nin çalışmaları her zaman şeffaf ve açık olmuştur, olmaya da devam edecek’’ dedi. Ban, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın İngiltere’de devam eden dâvâsıyla ilgili ise yorum yapamayacağını, bunun adli bir konu olduğunu belirtti.

FİLİSTİN HALKININ DEVLET

KURMA HAKKI ENGELLENEMEZ

Genel Sekreter Ban, İsrail ve Filistin arasında doğrudan görüşmeler bulunmasa da, iki-devletli çözüme ulaşılması için, Ortadoğu barış sürecinin ilerlemesini sağlamaya devam edeceklerini belirterek, tarafların konuyla ciddî şekilde ilgilenmeye devam etmeleri gerektiğini ve Ortadoğu Dörtlüsü’nün (ABD, BM, AB ve Rusya) gelecek yılın başında toplanmasının öngörüldüğünü söyledi. Gazze’de hayatın daha iyiye gitmesi için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Ban, ‘’İsrail, Doğu Kudüs’tekiler de dahil bütün yerleşim birimlerini dondurma yönündeki sorumluluğunu yerine getirmelidir’’ dedi. Ban, Filistin devletinin 1967 sınırları temelinde bazı ülkelerce tanınmasının gündemde olduğunun hatırlatılması üzerine ise, iki tarafın arasındaki doğrudan görüşmelerin, Yahudi yerleşim inşaatlarının dondurulmaması üzerine durduğunu, bu yerleşim sorununun çözülmemesinden üzüntü duyduğunu belirtti. Ban Filistin halkının bağımsız devlet kurma hakkının vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

İRAN VE KUZEY KORE MESELESİ

Genel Sekreter Ban, İran’ın nükleer programıyla ilgili sürdürülen müzakerelerle ilgili bir soru üzerine, tarafların Cenevre’deki ilk görüşmelerinin ardından ikinci kere İstanbul’da gelecek ay yeniden biraraya gelme kararı aldıklarını hatırlattı. Ocak ayında İstanbul’da yapılacak görüşmede tarafların önemli ilerleme sağlamalarını umduklarını belirten Ban, Cenevre’deki ilk görüşmelerin sorunun çözümünde cesaret verici bir adım olduğunu, devamının gelmesini istediklerini söyledi. Ban Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerilimle ilgili bir soru üzerine, bu durumdan son derece endişeli olduğunu belirterek tarafları sakin davranmaya davet ettiğini, iki taraf arasında güven sağlanması ve gerilimin azalması gerektiğini belirtti. Kuzey Kore’nin hem altılı görüşmelerde kabul edilen ortak belgeye hem de Güney Kore ile anlaştığı Kore yarımadasının nükleer silâhlardan arındırılmasına yönelik bildiriye bağlı kalması gerektiğini bildiren Ban, kendisinin Kuzey Kore yetkilileriyle iletişim kanallarının açık olduğunu söyledi.

19.12.2010


 

Hollanda’nın en büyük camisi ibadete açıldı

Yapımı büyük tartışmalara yola açan Hollanda'nın en büyük camisi “Essalammoskee”, Rotterdam'da Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb ve belediyenin imar ve iskan işlerinden sorumlu encümen üyesi Hamit Karakuş’un katıldığı bir törenle ibadete açıldı.

Toplam 2 bin 600 metrekare büyüklüğünde, bin 500 kişi kapasiteli cami, 50’şer metre yüksekliğinde iki minareye sahip. Yapımına 7 yıl önce başlanan ve büyük oranda 15. yy. Memlük mimarisinden esinlenerek inşa edilen cami, Duabi’deki Jumeirah Camisine de benzetiliyor. Feyenoord Stadı yakınlarında bulunan camide ibadetin yanısıra, bayanlar ve çocuklara yönelik farklı aktivitelerin düzenleneceği bölümler de bulunuyor. 2003’te inşaatına başlanan caminin iki yıl sonra hizmete açılması öngörülmüştü. Ancak gerek minarelerinin yüksekliği gerek cami inşaatının finans kaynaklarına dönük eleştirilerden dolayı inşaat 7,5 yılda bitirilebildi. Özellikle Rotterdam’daki aşırı sağcı yerel parti Leefbaar Rotterdam'ın karşı çıktığı caminin, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edildiği ileri sürülüyor. Camide genç nesillere de hitap edebilecek Hollandaca diline hakim bir imamın görev yapacağını belirten cami yöneticilerinden Abdurrazak Boutaher, ANP ajansına yaptığı açıklamada, caminin “hayırseverlik, merhamet ve karşılıklı anlayışın merkezi olmasını umduklarını” söyledi.

19.12.2010


 

Mladiç 15 yıldır firarda

Eskİ Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için kurulan Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinin Başsavcısı Serge Brammertz, 15 yıldır firarda olan savaş suçlusu Ratko Mladiç’in yakalanması konusunda henüz somut bir sonuca varalamamasını, büyük bir başarısızlık olarak nitelendirdi.

Başsavcı Brammertz, Sırbistan’ın ‘’Veçernye Novosti’’ gazetesine verdiği demeçte, Lahey’deki mahkemenin yetkililerinin Mladiç’in halen Sırbistan’da bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade ederek, ‘’Bu kapsamda da Sırbistan’dan bir ülke olarak hareket edip, Mladiç’in yakalanması konusunda sonuca varılmasını bekliyoruz’’ dedi.

Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç’in yakalanmasının üzerinden 2 yıl geçtiğine dikkat çeken Brammertz, bu süre içinde Mladiç’in yakalanması konusunda henüz somut bir sonuca varılmamasını büyük bir başarısızlık olarak nitelendirdi. Brammertz, Mladiç’in en son 2006 yılında Sırbistan’da görüldüğünü ve tutuklanmasının ‘’anahtarının’’ da Sırbistan’da olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: ‘’Mladiç’in yakalanmasının anahtarı Sırbistan’dadır ve bunu yalanlayacak herhangi bir tez yoktur. Mladiç’in suçlarını desteklemek veya Mladiç’e adaletten kaçma konusunda destek olmak vatanseverliğin bir göstergesi değildir. Mladiç’in yaptıklarında herhangi bir kahramanlık veya vatanseverlik yoktur. Onu destekleyen vatandaşların bulunduğunu da biliyoruz, fakat onu destekleyenler belki de işlediği suçlarla tam olarak tanışamadı.’’ General Ratko Maldiç, Bosna savaşı sırasında (1992-1995) Bosnalı Sırpların askeri lideriydi. Srebrenitsa’da Temmuz 1995 yılında 8 bin Boşnağın katledilmesi ve Saraybosna’nın 43 ay boyunca kuşatma altında tutulmasıyla suçlanan Mladiç, 15 yıldır yakalanamadı.

GLAVAŞ, 8 YIL

HAPİS YATACAK

HIrvatİstan tarafından Sırp sivillere karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle 8 yıl hapis cezası verilmesi üzerine kaçtığı Bosna’da yakalanan eski Hırvat general Branimir Glavaş’ın cezası, Bosna-Hersek adli makamlarınca onandı. Hırvatistan savaş suçları mahkemesince, 1991 yılında ülkenin Osiyek kentinde Sırp sivillere karşı savaş suçu işlediği iddiasıyla 8 yıl hapis cezası verilen Glavaş, kaçtığı Bosna’da eylül ayında yakalanmıştı. Aynı zamanda Bosna-Hersek vatandaşı olan Glavaş’ın dava dosyası, iki ülke arasındaki ‘’savaş suçlularının yargılanması işbirliği anlaşması’’ kapsamında, Bosna-Hersek’e devredildi. Bosna-Hersek savaş suçları mahkemesi, Hırvat makamlarının Glavaş hakkında verdiği 8 yıllık hapis cezasını onadı. Bosna-Hersek Savaş Suçları Mahkemesi yetkilileri, Glavaş’ın cezasını Zenitsa’daki cezaevinde çekeceğini kaydetti.

19.12.2010


 

Komşuda toplu ulaşım duracak

Yunanİstan’da hükümetin kemer sıkma önlemlerini protesto eden toplu taşıma aracı çalışanlarının, hafta başından itibaren çeşitli iş durdurma eylemleri yapmayı planladıkları kaydedildi.

Eylem programına göre, pazartesi günü şehiriçi sefer yapan otobüslerin 09.00-21.00 saatleri arasında görev yapacakları, ancak diğer toplu taşıma araçların 24 saat süresince çalışmayacağı öğrenildi. Salı günü ise bütün toplu taşıma aracı çalışanlarının 12.00-16.00 arasında iş bırakacakları, çarşamba günü de bütün araçların 24 saatlik greve gidecekleri belirtildi. Perşembe günü otobüslerin 09.00-21.00 arasında çalışacakları ancak diğer toplu taşıma aracı çalışanlarının henüz eylem planlarını açıklamadıkları kaydedildi. Son olarak cuma günü, bütün toplu taşıma araçlarının 12.00-16.00 saatleri arasında kontak kapatacakları belirtildi. Toplu taşıma aracı çalışanları geçen hafta süresince de çeşitli iş durdurma eylemleri ile 24 saatlik grevler yapmışlardı.

19.12.2010


 

2 kaçak göçmen donarak öldü

Kuzey Yunanistan’da ülkeye kaçak yollardan girmeye çalışan 2 göçmenin donarak yaşamlarını yitirdikleri bildirildi.

Afrika kökenli oldukları belirlenen 2 göçmenin, adli tıp raporuna göre, Kumçiftliği (Orestiada) şehrine bağlı ‘’Nea Vissa’’ bölgesinde aşırı soğuğa dayanamayarak hayatlarını kaybettikleri kaydedildi. Aynı bölgede bulunan 3. bir göçmenin de sağlık sorunları sebebiyle hastaneye sevk edildiği belirtildi.

19.12.2010


 

Cuntacılar mahkûm oldu

Paris Asliye Mahkemesi, Şili’yi 1973-1990 yılları arasında diktatörlükle yöneten General Auguste Pinochet dönemindeki cuntanın 13 üyesini, gıyaplarında mahkûm etti.

Parİs Asliye Mahkemesi, Şili’yi 1973-1990 yılları arasında diktatörlükle yöneten General Auguste Pinochet dönemindeki cuntanın 13 üyesini, gıyaplarında mahkum etti. Aynı dâvâda yine gıyabında yargılanan bir sanık ise beraat etti. Paris Asliye Mahkemesi, sanıklardan ikisini ömür boyu hapis, diğer 11 sanığı ise 15 ile 30 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum etti. Mahkeme, sanıkları Şili’de kayıp dört Fransız vatandaşının akıbetinden sorumlu tuttu. Şu anda 61 ile 89 yaşları arasında bulundukları belirtilen cunta üyeleri, ‘’kanunsuz tutuklama, adam kaçırma, işkence ve barbarlık’’ suçlamalarından suçlu bulundu. 2006 yılında ölen diktatör Pinochet, yine Paris mahkemesinde gıyabında daha önce açılan bir dâvaâda suçlu bulunmuştu.

19.12.2010


 

Clinton’a ‘Ermeni Tasarısı’nı birlikte engelleyelim telefonu

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi’nde gündeme gelmesi beklenilen Ermeni Tasarısı’yla ilgili ‘’Ümit ediyoruz böyle yanlış bir tavır ortaya konulmaz’’ dedi.

Davutoğlu, Konya Konevi Kültür Merkezi’nde gazetecilerin ABD Temsilciler Meclisi gündemine yeniden geleceği belirtilen Ermeni tasarısı ile ilgili sorularını cevapladı. Davutoğlu, şunları kaydetti:’’Hemen ABD yetkilileriyle temasa geçtik. Büyükelçimiz orada temaslarını yürüttü. Ben de Sayın Clinton ile bir görüşme gerçekleştirdim. Kendisine çok açık bir şekilde böyle bir çabanın Türk-ABD ilişkilerinde oluşturacağı olumsuz sonuçları ve hep beraber görerek bunu engellememiz gerektiğini ifade ettim. Kendisi de konunun ani bir şekilde gündeme geldiğini ifade etti. Ve bütün güçleriyle bu konuda devreye gireceklerini söylediler. Etkin bir müdahale istedim, kongre nezdinde. Çünkü bu konu artık Türk-ABD ilişkilerinin geleceğini, doğasını etkileyecek bir nitelik kazanıyor. Bu konuda herkesin sorumluluk duygusu içinde hareket etmesi lazım. Tarihi konuların tekrar tekrar gündeme getirilerek bir demoklesin kılıcı gibi Türk-ABD ilişkileri üzerinde sallandırılması doğru değil." "Gelişmeleri takip edeceğiz’’ diyen Davutoğlu, ‘’Böyle bir durum gerçekleşirse Türkiye’nin tepkisi ne olur?’ sorusuna ‘’Onu o zaman bütün dünya görür’’ dedi.

19.12.2010


 

Merkel’den sürpriz ziyaret

Almanya Başbakanı Angela Merkel Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz şehrine beklenmedik bir ziyarette bulundu.

Almanya’nın başşehri Berlin’de Başbakanlık merkezinden yapılan açıklamada, Merkel’in Noel arifesinde Afganistan’daki Alman askerlerini ziyaret edeceği belirtildi. Güvenlik sebebiyle önceden açıklanmayan ziyaretinde Merkel’e Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg’in eşlik ettiği ifade edildi. Almanya’nın Afganistan’da 4 bin 800 askeri bulunuyor.

19.12.2010


 

Rum kesimi ile İsrail anlaştı, Ankara tepkili

İSRAİL ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında imzalanan Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölgelerin sınırlarının belirlenmesine yönelik anlaşma Ankara'da tepkiyle karşılandı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail ile Rumlar arasında önceki gün imzalanan anlaşmaya ilişkin uzun zamandan beri süren görüşmeler başından beri Ankara’nın takip ettiği bir konu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nun İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy’yi Bakanlığa çağırarak Türkiye’nin bilinen görüşlerini bir kere daha aktardı. İsrail basınına göre, anlaşmayı, İsrail Altyapı Bakanı Uzi Landau ile Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu imzaladı. Lefkoşa’da imzalandığı bildirilen anlaşmanın her iki tarafın parlamentolarınca da onaylanması gerekiyor. İsrailli Bakanı Landau, anlaşmaya, ‘’herkesin saygı göstermesi gerektiğini’’ savundu. Landau, Türkiye'nin tepkilerinin hatırlatılması üzerine ‘’Uluslararası kurallara ve anlaşmalara uyan her anlaşmaya bütün ülkelerin saygı göstermesinin gerekli olduğunu’’ söyledi.

19.12.2010


 

El Beşir’den teşekkür

Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir, kabul ettiği Kimse Yok Mu Derneği’nin yöneticilerine, ülkesindeki yardımlardan dolayı teşekkür etti.

Devlet Başkanı El Beşir, Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkanı Mehmet Zeki Özkara ve beraberindekileri konutunda kabul ederek bir süre görüştü. Dernek Başkanı Özkara, Sudan’da 2007 yılı Mart ayından bu yana faaliyetlerde bulunduklarını anlattı. Devlet Başkanı El Beşir de yürütülen çalışmalardan ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ‘’ Özellikle Darfur’da yaptığınız çalışmalardan memnuniyet duyuyoruz. Size ve Türk halkına teşekkür ederiz’’ dedi.

19.12.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.