"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Suudi Petrol Bakanı: Petrol fiyatlarında iyimseriz

23 Mart 2015, Pazartesi 12:13
Suudi Arabistan Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Ali el-Naimi, müşterilerin istemesi durumda petrol taleplerini karşılamaya hazır olduklarını belirtti.

"Petrol fiyatları konusunda her zaman iyimser ve iyi niyetliyiz." diyen Suudi Arabistan Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Ali el-Naimi, fiyatların piyasa tarafından belirlendiğine dikkat çekti.

Suudi Petrol Bakanı açıklamasını dün akşam başkent Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in himayesinde açılan 'Arap Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkeleri ikinci petrol medya formu' sırasında yaptı.

El-Naimi "Geçtiğimiz Kasım ayında petrol fiyatlarının düşüşünü hızlandıran bir hamleden sonra, Suudi Arabistan pazardaki payını korumak için, Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) üyesi ülkeleri üretim seviyesini değişmeden aynı düzeyde kalmasını konusunda ikna etti." dedi. El-Naimi sözlerine şöyle devam etti: "Ancak bugün durum zor. Bir araya geldik ve denedik, ülkelerin yükü sadece OPEC'in taşıması ısrarını uygun bulmuyoruz. Biz OPEC'in sorumluluğu tek başına taşımasına karşıyız." 

Suudi Arabistan'ın günlük yaklaşık 10 milyon varil petrol pompaladığını belirten Bakan el-Naimi, müşterilerin istemesi durumunda fazla talebi karşılamaya hazır olduklarını ifade etti. El-Naimi, Suudi Arabistan'ın mevcut günlük 12,5 milyon varil olan üretim kapasitesini artırmak için mevcut herhangi bir planlarının olmadığını sözlerine ekledi. 

OPEC üyelerinin arttırılması konusunda bir girişim olup olmadığı sorusu üzerine Suudili Bakan, "OPEC dışındaki ülkeleri davet ettik, ancak gelmediler. Sebebi de bilmiyoruz." diyerek, Rusya'nın bu davet edilen ülkeler arasında olduğu imasında bulundu.

OPEC'in geçtiğimiz Kasım ayında aldığı üretimin değişmeden devam kararının arkasında bir 'komplo' olmadığını vurgulayan el-Naimi, "Söylenen tüm sözleri düzeltmeye çalıştık. Ancak dinleyen kulak olmadı. Biz kimseye karşı değiliz. Biz piyasadaki istikrarı, arz ve talepteki dengeyi korumak isteyen herkesle birlikteyiz; ancak bir tür yanlış anlaşılma var. Fiyatı piyasa belirliyor." ifadelerini kullandı. 

Kuveyt Petrol Bakanı Ali Salih el-Ömeyr ise "Fiyatların düşürülmesine sebep olmayız. Çünkü bütçelerimizin yüzde 90'ı petrole bağlı. Aksine KİK ülkeleri fiyatların düşmesi maliyetini taşıyor, diğerleri faydalanıyor." dedi.

Öte yandan KİK üyesi ülkeleri ikinci petrol medya formuna, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suheyl el-Mazruiy, Bahreyn Enerji Bakanı Abdulhusayn Mirza, Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed bin Sali

Okunma Sayısı: 849
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı