Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Yakıp yıkmak yetmedi

İsrail Ticaret ve Sanayi Bakanı Eli Yişai, İsrail’i hedef alan roketlerin atıldığı Güney Lübnan’daki tüm kasabaların yıkılmasını önerdi. İsrail’in sağ kanat partilerinden Şas partisinden Yişai, özel Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, ‘’Her şeye katlanmak gerek.

Hizbullah’tan kurtulmak için bize roketlerin atıldığı Güney Lübnan’daki tüm kasabaları, halkı boşalttıktan sonra bombalamak ve yıkmak gerek’’ dedi. Yişai, ‘’teröristleri barındıranların teröristlerin yardımcısı olarak kabul edilmesi gerektiğini’’ de savundu. Öte yandan Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyine bugün 140’dan fazla roket attığı bildirildi. Saldırılarda 4 kişinin hafif yaralandığı ve maddi hasarın meydana geldiği belirtildi.

/ KUDÜS

10.08.2006


 

İsrail’de moraller bozuluyor

İsrail, Lübnan’a düzenlenen saldırıları koordine eden Kuzey Ordusu komutanını değiştirme kararı aldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, yardımcısı Moshe Kaplinsky’yi savaş sonuna kadar Kuzey Ordusu komutanlığına atadı.

Moshe Kaplinsky Lübnan’a düzenlenen kara, hava ve deniz saldırılarının koordinesinden sorumlu olacak. İsrailli yorumcular, Hizbullah’a karşı savaşta 4 haftadır Kuzey Ordusu’nun komutanlığını yapan Udi Adam’ın kızağa çekildiği yönünde görüş belirttiler. Lübnan’ı havadan, karadan ve denizden yaklaşık 1 aydır bombalayan İsrail ordusunun, Hizbullah’ın füzelerini önleyememesi orduyu eleştirilerin hedefi haline getirmiş durumda. İsraillilerin yüzde 48’i Hizbullah-İsrail ordusu arasındaki savaşın ortada olduğunu ve kazanan tarafın olmadığına inanıyor.

İsrail halkının sadece yüzde 28’i İsrail ordusunun, yüzde 12’si de Hizbullah’ın savaşı kazandığına inanıyor. İsrail, Hizbullah ile çatışmasında şu ana kadar 63’ü asker 99 kayıp verdi. İsrail saldırılarında can veren Lübnanlıların sayısı da bini geçmiş durumda.

/ KUDÜS

10.08.2006


 

Venezüella’dan örnek tavır

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İsrail’in Lübnan’daki askeri operasyonunu protesto etmek için ülkesinin, İsrail ile ilişkilerini kesebileceğini belirtti.

Chavez, yaptığı bir konuşmada, ‘’İsrail devletinden diplomatik temsilciliğimizi geri çektik ve onlar da büyükelçilerini geri çağırdı. Bir sonraki adım bizim için diplomatik ilişkileri kesmek olabilir çünkü İsrail gibi bir devletle diplomatik ilişkileri ya da herhangi bir şeyi devam ettirmekle ilgilenmiyorum’’ dedi. İsraillileri Hitler’in Yahudilere yaptığının aynısını uygulamakla suçlayan Chavez, İsrail’in Lübnan’a karşı sürdürdüğü savaşı protesto amacıyla geçen hafta İsrail’deki Venezuela büyükelçisini geri çekmişti. İsrail’de buna karşılık Venezuela’daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

/ CARACAS

10.08.2006


 

Irak savaşının destekçisi kaybetti

ABD’de muhalefetteki Demokrat Partili seçmenler, Irak savaşını tamamen destekleyen ve Cumhuriyetçi Başkan George Bush’a yakınlığıyla tanınan en kıdemli Demokrat senatörlerden Joe Lieberman’a sandıkta ağır bir ceza verdi.

Kasım’da yapılacak Kongre seçimleri öncesinde Connecticut eyaletinde Demokrat Parti’nin düzenlediği önseçimde, 18 yıldır bu eyaletin senatörlüğünü yürüten Lieberman, savaş karşıtı rakibi Ned Lamont’a yenildi.

10.08.2006


 

Lübnan ordusu iki ateş arasında

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalara uzak kalmaya çalışan Lübnan, kendi topraklarındaki sivil kayıpları önlemek amacıyla ülkenin güneyine 15.bin asker konuşlandırmayı teklif etti.

Uluslararası topluluktan ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen, ancak diplomatik çözüm sürecinde hala ilerleme kaydedilememesi üzerine, İsrail askerlerinin geri çekilmesi şartıyla sınıra asker gönderilmesini çare olarak gören Lübnan’ın, hazır bekleyen 35.bin askeri bulunuyor ve yedekte 7000 asker bekletiliyor. Lübnan ordusu, saldırıların sona ereceğine dair bir işaret görülmemesi üzerine, askerlik hizmetini son 5 yıl içinde tamamlamış olanlara da göreve çağrılabilecekleri uyarısında bulundu.

Lübnan ordusu, Cumhuriyet Muhafızları Tugayının yanı sıra altısı mekanize 11 tugay, takviye kuvvetleri, iki topçu ve bir komando alayıyla birlikte 11 alaydan oluşuyor. Ordu, 60 adet Amerikan yapımı M-48, 160 adet Sovyet yapımı T-55 ve T-56 tank ile 1000 adet Amerikan yapımı M113 tipi zırhlı araca sahip bulunuyor. Hava gücü yok denecek kadar az olan Lübnan’ın, hazır bekleyen savaş uçağı bulunmuyor. Hava kuvvetleri, 23 adet Amerikan yapımı UH1 helikopterlerinden oluşuyor. Nitekim İsrail, saldırıların ilk günlerinde, Lübnan ordusuna ait hava sahalarını bombalamıştı. Lübnan deniz kuvvetleri ise 10 adet İngiliz yapımı sahil güvenlik botu, iki adet Fransız yapımı çıkarma gemisi ve 40 hücumbottan oluşuyor. İsrail savaş uçakları, deniz kuvvetlerine ait tüm radar istasyonlarını da vurmuştu.

/ BEYRUT

10.08.2006


 

Camiye havan toplu saldırı

Irak’ın başşehri Bağdat’ın kuzeyinde bir camiyi hedef alan saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti.

Polis ölenlerden ikisinin kadın birinin de çocuk olduğunu açıklarken saldırıda 20 kişinin yaralandığını kaydetti. Bakuba’daki saldırıda caminin ön duvarı ve üst katı ciddi zarar gördü. Çevredeki binalarda da büyük hasar meydana geldi. Bölge emniyet yetkililerinden yapılan yazılı açıklamada patlamanın havan topundan kaynaklandığı belirtildi.

/ BAKUBA

10.08.2006


 

Lübnan’da savaşın bilançosu korkunç

İsrail’in 12 Temmuz'da başlattığı saldırılar 29. gününe girerken, bilançonun 1087 ölü ve 3568 yaralı olduğu belirtildi.

Lübnan Kurtarma ve Yardım Komisyonu, saldırılarda yüzde 30’u 12 yaşın altındaki çocuk olmak üzere en az 990 sivilin yaşamını yitirdiğini, 30 Lübnan askeri ve polisinin öldüğünü açıkladı.Saldırılarda 54 Hizbullah askeri ve Emel hareketinden 7 kişinin öldüğü, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlığı’na üye bir askerin de hayatını kaybettiği belirtildi.Saldırılarda 4 BM gözlemcisiyle BM Geçici Barış Gücü (FINUL) üyesibir kişi de öldü. Komisyon, kimlikleri belirlenen cesetlerin sayıldığını, enkaz altında bulunanların bilançoya dahil edilemediğini belirtti. Açıklamada, saldırılar nedeniyle 915 bin 792 kişinin yerinden olduğu, bunun 220 bininin Lübnan dışına çıktığı vurgulandı. Bu sayıya yaklaşık 100 bin yabancı veya çifte vatandaş dahil edildi.

/ BEYRUT

10.08.2006


 

Şiye’de ölenlerin sayısı 41’e yükseldi

İsrail’in önceki gün Lübnan’ın başkenti Beyrut’un dış mahallelerinden Şiye’ye düzenlediği hava saldırısında ölenlerin sayısı 41’e yükseldi.

Polis, bir apartmanın yıkıldığı, bazılarının da hasar gördüğü Şii nüfusun çoğunlukta olduğu Şiye’ye düzenlenen İsrail hava saldırısında 61 kişinin de yaralandığını bildirdi. Enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğünü belirten polis, ölü sayısının artabileceğini kaydetti. Şiye saldırısında ölenlerin sayısı daha önce 30 olarak açıklanmıştı.

/ BEYRUT

10.08.2006


 

İsrail hücumbotları, Filistin mülteci kampını vurdu

İsrail hücumbotlarının, Lübnan’ın en büyük Filistin mülteci kampını vurduğu, olayda 1 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnanlı ve Filistinli yetkililer, İsrail hücumbotlarının iki topçu mermisi fırlattığını, birinin güneydeki liman kenti Sidon’un dışındaki Ein el-Hilveh mülteci kampına, diğerinin ise şehrin eğlence parkına isabet ettiğini kaydettiler. İsrail ordusu ise kampa hava saldırısı yapıldığını ve hedefin bir militanının evi olduğunu belirtti.

/ BEYRUT

10.08.2006


 

Ürdün Kralı Abdullah: Batı bizi dinlemeli

Ürdün Kralı Abdullah, ABD, İngiltere ve Avrupa’nın, Orta Doğu’nun sorunlarının çözümüne ilişkin kapsamlı bir strateji benimsemekte başarısız olduğunu ve bölgenin geleceği için büyük kaygı meydana getirdiğini söyledi.

Ürdün Kralı Abdullah, BBC World’a yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun Orta Doğu sorunuyla parça parça ilgilendiğini, tek tek İsrail-Filistin, Irak ya da İran konusu dışında kapsamlı bir stratejilerinin olmadığını ifade etti.

Arap ülkelerinin İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah gerillaları arasındaki savaşı durdurmak için ortak bir tavır belirlemeye çalıştığını söyleyen Kral Abdullah, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’ındiğer birçok Arap ülkesiyle birleşik bir tavır belirlemeye çalıştığınıçünkü uluslararası toplumun bölgeyle kapsamlı olarak ilgilendiklerini görmediklerini kaydetti. Ürdün Kralı, ‘’ABD, İngiltere, Avrupa ülkeleri ve İsrail, bizim ne söylediğimizi dinlemeli’’ dedi.

/ LONDRA/AMMAN

10.08.2006


 

Bağdat'ta morglar cesetlerle doldu

Irak’ta mezhep çatışmalarını tetikleyen bir Şii türbesinin Şubat ayında bombalanmasının ardından mezhep ayrılığına dayalı cinayetlerin tırmandığı Bağdat’ta geçen ay morglara 1815 ceset getirildiği bildirildi.

Bağdat morgu yetkilisi Doktor Abdürrezak El Ubeydi, ölümlerin yüzde 90’ının şiddetin sonucu olduğunu, geçen ay getirilen ceset sayısının, Şubattan bu yanaki en yüksek sayı olduğunu belirtti. Irak’ın başşehri önceki ay morglara getirilen ceset sayısı 1595 olmuştu. Ceset sayısında artışın, Irak’ta şiddetin düzeyinin arttığına işaret ederken, Sağlık, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının daha düşükrakamlar açıkladığı öne sürülüyor.

/ BAĞDAT

10.08.2006


 

Putin’den: Rus ordusuna çekil talimatı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Çeçenistan’daki Rus askerlerinin kademeli olarak çekilmesi konusunda talimat verdiği bildirildi.

İtar-Tass ajansı, Putin’in dün imzaladığı kararname ile İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığına, Çeçenistan’da geçici olarak konuşlandırılan Rus askerlerinin bir bölümünün 15 Aralıka kadar kademeli olarak çekilmesi talimatı verdiğini duyurdu. Haberde, söz konusu bakanlıkların, 2007 ve 2008 yıllarında kademeli çekilme ihtimalleri üzerinde de çalışması istenildiği belirtildi.

/ MOSKOVA

10.08.2006


 

Yeşiller, sevkiyatın durdurulmasını istedi

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi, Lübnan’da devam eden savaş sebebiyle Almanya’dan İsrail’e yapılan silah sevkıyatının durdurulması çağrısında bulundu.

Yeşiller Partisi Federal Meclis üyesi Winfried Nachtwei, ‘’Netzeitung’’ adlı internet gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail’e yapılacak her türlü silah sevkıyatının bölgede gerginliğin artmasını teşvik edeceğini söyledi. Silah sevkıyatının Alman hükümetine siyasi açıdan zarar vereceğini, bu nedenle durdurulması gerektiğini ifade eden Nachtwei, hükümete, kriz bölgelerine silah sevkıyatı yapılmasını kısıtlayan düzenlemelere bağlı kalması çağrısında bulundu.

/ BERLİN

10.08.2006


 

Nükleer silâhların önüne geçilsin

TOKYO - 80 yaşın üzerindeki savaş kurbanları, çocuklar, devlet yöneticileri, bombanın atıldığı saat 11.02’de, ABD’nin Nagazaki’ye attığı atom bombasının patlatıldığı noktaya 500 metre yakın bulunan Barış Parkı’nda hazır bulundular.

Nagazaki Belediye Başkanı İtço İto, anma töreninde, ABD’yi uyararak, ‘’Washington yönetiminin Hindistan’ın muazzam nükleer silâh sanayisine ses çıkarmadığını söyledi. Başkan İto, İran ile Kuzey Kore’nin nükleer araştırmalarının, dünyadaki durumu ciddi şekilde tehdit ettiğini anlattı.

Japonya’da az sayıda Hıristiyan da Nagazaki kilisesi Urakami’de ölülerin ve yüz binlerce sakatın anıldığı törene katıldı. ABD, Nagazaki’den 3 gün önce Hiroşima’ya 6 Ağustos saat 08.13’te yerden 580 metre yükseklikte patlayacak şekilde ilk atom bombasını bırakmıştı. Nagazaki’deki de ABD savaş uçağından atıldıktan sonra yere 500 metre kala patlatıldı. Bombanın ilk vurucu dalgası olan fırtınanın hızı saatte 800 kilometreydi. Nagazaki’de ilk anda 27.000 kişi öldü. Ölü sayısı 1945 sonunda ani radyasyon tesiri nedeniyle 70.000’i, ilerleyen zamanda 140.000’i buldu. Hiroşima ile Nagazaki’ye atılan bombalar uranyumla plütonyum atom bombalarıydı.

/ TOKYO

10.08.2006


 

Siyam ikizleri ayrıldı

ABD’de siyam ikizleri başarılı bir ameliyatla ayrıldı.

Utah eyaletinin Salt Lake City şehrinde bulunan hastaneden yapılan açıklamada, böbrek, karaciğer ve bacaklar olmak üzere birçok organı paylaşan Kendra ve Maliyah adlı ikizlerin 10 saatten uzun süren ameliyatla ayrıldığı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi. Açıklamada, doktorların 4 yaşındaki kızların karın ve leğen kemiklerini biçimlendirmeyi başardığı ve ikizlerin yoğun bakıma alındığı ifade edildi.

/ WASHINGTON

10.08.2006


 

ABD yine idam etti

ABD’nin Ohio eyaletinde üç cinayet işlemekten ölüm cezasına çarptırılan bir mahkumun (28) cezası zehirli iğneyle infaz edildi.

Son infazla birlikte Ohio eyaletinde ölüm cezasının yeniden uygulanmaya başladığı 1999 yılından bu yana idam edilenlerin sayısı 23’e yükseldi. ABD’de 1976 yılında ölüm cezasının yeniden uygulanmaya başlanmasından sonra idam edilenlerin sayısı 1038’e çıktı. Yıl başından bu yana sadece Ohio eyaletinde 4 kişi, ABD genelinde 34 kişi idam edildi.

/ COLUMBUS

10.08.2006


 

Hindistan, Muson yağmurlarına teslim

Muson yağmurlarının yol açtığı seller sebebiyle bir haftada 187 kişinin hayatını kaybettiği Hindistan’da 800 bine yakın kişi evinden oldu.

Selin en fazla Andra Paradeş, Gujarat, Maharaştra ve Şattişgarh eyaletlerini etkilendiği bildirildi. Üst düzey bir yetkili, Andra Paradeş’te bir haftada 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 472 bin kişinin selden etkilendiğini söyledi. Eyalette, 600’den fazla kasaba ve 3 kazanın su altında kaldığı belirtilirken, evsiz kalanlar için 296 kamp kurulduğu, 283 kayık ve 7 helikopterin arama-kurtarma ve yardım çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Gujarat eyaletindeki Surat kentinde yaşayan 190 bin kişinin tahliye edildiği, Maharaştra eyaletinde 105 kişinin evinden olduğu açıklandı. Şattişgarh eyaletinde de 20 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor.

/ HYDERABAD

10.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004