Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Fındıktan sonra üzüm mitingi

Üzüm Üreticileri Sendikası (Üzüm-Sen) Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, üzüm sezonu öncesi hükümet ve Tariş yöneticilerini uyarmak amacıyla miting düzenleyeceklerini belirtti. Çobanoğlu, 15 Ağustos Salı günü Alaşehir’de Atatürk Meydanı’nda Alaşehir, Sarıgöl ve Salihli’den üzüm üreticilerinin katılımıyla miting düzenleyeceklerini söyledi.

Fındık üreticilerinin ‘’üzerlerinde oynanan oyunların farkında olduklarını ve olup bitenlere sessiz kalmadıklarını’’ belirten Çobanoğlu, benzer sorunların kısa bir süre sonra üzüm üreticilerinin karşısına da çıkacağını ifade etti.

Tariş’in işletmelerini ve mal varlıklarını satmaya zorlandığını, üreticiden üzüm almamasının istendiğini ileri süren Çobanoğlu, şöyle dedi: ‘’Biz çiftçiler yaşayarak öğreniyoruz ve artık olup bitenlerin de farkındayız. Bunlardan kazançlı çıkanların da kimler olduğunu biliyoruz. Bütün bunlara dur demek için 2006 üzüm sezonu açılmadan önce hükümeti ve Tariş yöneticilerini uyarmak amacıyla bir araya geliyoruz. Mitingde (maliyet+kâr+insanca yaşam payı) hesabıyla olması gereken referans fiyatımızı da açıklayacağız.’’

/ SARIGÖL

10.08.2006


 

STK'lar çözüm üretmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, üreticilerin siyasetçilere inançları ve siyasetçilerden beklentilerinin kalmadığını belirterek, ‘’Bu nedenle sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, çözümler üretmeyi hedefliyoruz’’ diye konuştu.

TZOB Yönetim Kurulu üyesi ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Alaşehir, Turgutlu, Sarıgöl, Ahmetli ve Menemen Ziraat Odaları başkanları ile birlikte, Manisa Ticaret Odası Başkanı Arif Koşar’ı ziyaret etti.

Oda Başkanı Sorman, Manisa’nın, sultani üzümüne hak ettiği değeri bulmadığını, bunu sağlamak için elbirliğiyle çalışılması gerektiğini söyledi. Bu düşünceyle, sivil toplum örgütlerini, Tariş Kooperatifini ve İzmir Üreticileri Birliğini ziyaret ettiklerinin belirten Sorman, şunları söyledi: “Amacımız, bir araya gelerek üzümümüzün hak ettiği değeri bulabilmesini sağlamaktır. Artık üzüm üreticileri siyasetçilere inançları ve siyasetçilerden bir beklentileri kalmadı. Bu nedenle de, sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek çözüm arayacağız. Bu düşüncelerimizi, yöneticilerimizle konuşup tartışmak için ziyareti gerçekleştirdik.’’

/ MANİSA

10.08.2006


 

Üretici artık bilinçlendi

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar ise, çekirdeksiz üzümün, Manisa ve şehir ekonomisi için önemine değindi. Koşar, üretilecek politikalarla üzümün ön plana çıkarılması gerektiğini ve herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Üreticileri artık bilinçlendiğini ve ürünü ilaçlamadan, hormona çok dikkatli davrandığını ifade eden Koşar, ‘’Ürünler çok ciddi masraflarla üretiliyor. Bu sayede eski ‘sultani üzüm’ün kalitesini yakalamak üzereyiz. Yürütülen sağlıklı ve ortak çalışmalarla ürünü kalitesini arttırarak, tüccarımız aracılığıyla dünya pazarına sunmalıyız’’ diye konuştu.

Koşar, geçen yıl, Manisa’da tescil edilen üzüm 220 bin ton olduğunu, bunun 186 bin tonunun ihraç edildiğini, bu yıl ise 180 bin ton yaş üzüm satışı beklediklerini bildirdi. Koşar, ayrıca, Manisa’da ilk soğuk hava ve üzüm şırası çıkarma tesislerini yapacaklarını da sözlerine ekledi.

10.08.2006


 

Petkim rekora koşuyor

Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, yeni yatırımların devreye girmesiyle kapasite kullanımının yüzde 94’e çıktığını ve yılın ilk yarısında üretim ve satış rekoru kırdıklarını belirtti.

Yavuz, Petkim’in geçen yıl gerçekleştirdiği yatırımlarla yeniden yapılanma sürecini tamamlayarak 2006 yılına yeni kapasiteleriyle girdiğini ifade etti. Yapılan yatırımlarla birlikte üretim ve satış miktarlarının geçen yılın ilk yarısına oranla yaklaşık iki katına çıktığını belirten Yavuz, şöyle konuştu:’’Geçtiğimiz yılın ilk yarısında yatırımlar nedeniyle üretim kayıpları yaşamıştık. Yeni yatırımlarla yüzde 94’e çıkan kapasite kullanımı, satış ve üretimi, tarihinin en yüksek noktasına taşıdı. Ocak - Haziran döneminde şirketin üretim miktarı 379 bin tondan, 755 bin tona, satış miktarı ise 401 bin tondan 757 bin tona yükselmiştir. Ciromuz da yüzde 98 artarak 1 milyar 37 milyon YTL’ye ulaşmıştır. İlk yarıda petrol fiyatlarındaki artışın getirdiği maliyet artışlarına rağmen 19 milyon YTL net kar açıkladık.’’

/ İZMİR

10.08.2006


 

Çayda büyük verim kaybı

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Üstün, sezon başında verim kaybı ile ilgili sağlıklı inceleme yapılmadığı için çiftçi, sanayici ve bölge ekonomisinin kaybının yaklaşık 150 milyon dolar civarında olacağını söyledi.

Üstün, yaptığı açıklamada, çayın milli bir ürün olduğunu belirterek, ‘’Çay, aynı zamanda Doğu Karadeniz’in tarıma dayalı ana ürünüdür. Çay üretimi yapan kayıtlı 203 bin çiftçi bulunmakta ve 1 milyona yakın insan geçimini bu üründen sağlamaktadır. Yörede 30 bin kişiye iş imkanı sağlayan çay, aynı zamanda göçü büyük oranda azaltmaktadır’’ dedi.

Ekonomik olarak 750 milyon dolar civarında pazarı bulunan çayın, sudan sonra en fazla tüketilen içecek maddesi olduğunu ifade eden Üstün, ‘’Çay, ülkemizde 1940’lı yıllarda dikilmiş ve 1970’li yıllarda çiftçiyi memnun edebilecek konuma gelmiştir. Daha sonraki yıllarda yaşanmaya başlayan sorunlar, bugün içinden çıkılamaz hale gelmiştir. Her şeye rağmen çay, yine de bölge için çok önemli bir üründür’’ diye konuştu.

Üstün, tahminlere göre Türkiye’ye 40 bin ton çayın kaçak yollarlagirdiğini belirterek, ‘’Bu durum sektörün arz ve talep dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Kaçak çaydan devletin vergi kaybı yaklaşık 120 milyon dolardır. Ülkeye kaçak 40 bin ton çay girdiğinde çiftçinin 200 bin ton yaş çayına karşılık gelen, 130 trilyon liralık kaybı söz konusudur’’ dedi.

/ TRABZON

10.08.2006


 

Hayvancılık işletmeleri izne bağlandı

Kuş gribi hastalığı sebebiyle gündeme gelen, kanatlı işletmeleri ve diğer hayvancılık işletmelerinin kontrol altında tutulmasına yönelik usul ve esaslar belirlendi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ‘’Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliği’’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle hayvancılık işletmelerinin asgari teknik, sağlık ve hijyenik şartlara uygun olarak kurulması, orta ve büyük ölçekli ekonomik hayvancılık işletmelerinin yaygınlaştırılması ve bu işletmelerin verimli çalışması, hayvan sağlığı, hayvan refahı ve halk sağlığının korunarak hayvansal gıda güvenliğini sağlanması amaçlanıyor. Gerçek ve tüzel kişilere ait ticari ve zati ihtiyaç amaçlı hayvancılık işletmelerinin, çalışma ve denetleme esaslarını kapsayan yönetmelik, özel mevzuatla düzenleme getirilen gerçek ve tüzel kişilere ait kuluçhane ve damızlık kanatlı hayvan işletmeleriyle, deney hayvanları ve balık işletmelerini kapsamıyor.

Yönetmelik uyarınca, yeni kurulacak ticari amaçlı hayvancılık işletmeleri için öncelikle ‘’yer seçim raporu’’ alınması zorunlu olacak. Bu amaçla ilgili evraklarla birlikte mülki idare amirliğine müracaat edilecek.

/ ANKARA

10.08.2006


 

Barajlara bırakılan atık sular arıtılacak

İller Bankası 10. Bölge Müdürü Hüseyin Sönmezler, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinin atık su projesini ihale ettiklerini, barajlara bırakılan atık suları 2007 yılı sonuna kadar arıtarak bırakacaklarını söyledi.

Sönmezler, yaptığı açıklamada, İller Bankası olarak ülke genelinde bazı il, ilçe ve beldelerin atık sularının en yakın akarsu, göl, dere ve denizlere bırakıldığını, bunun da büyük çevre kirliliğine yol açtığına dikkat çekti.

İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde nehir, göl ve denizlere akıtılan atık suların engellenmesi için bir çalışma başlattığını ifade eden Sönmezler, ‘’Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinin atık suları Atatürk Barajı ve Sır Barajı göl alanında çevre kirliliğine yol açıyor. Çevre kirliliğini engellemek için ise bir çalışma başlattık’’ dedi.

Sönmezler,’’Avrupa Birliği’ne üye olmaya çalışan bir ülkenin barajlarına atık su akıtılması doğru bir davranış olmadığı düşüncesindeyim. İnşa edeceğimiz atık su tesisleriyle çevre kirliliğinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızla, göl alanını ağaçlandırarak vatandaşlarıma iyi bir mesire alanı oluşturmayı ayrıca barajlarımızın toprakla dolmasını engelleyerek ekonomik ömürlerini uzatmayı hedefliyoruz.’’

/ GAZİANTEP

10.08.2006


 

KOBİ’lerin ufku açılıyor

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı (KOSGEB) Gaziantep İşletme Geliştirme Merkezi Müdürü Ali İhsan Mutlu, stratejik yol haritası ile KOBİ’lerin kendisini tanımasını ve hedeflerini belirlemesini sağladıklarını vurgulayarak, ‘’At gözlüğü ile değil daha geniş açıdan bakabiliyorlar’’ dedi.

Mutlu, yaptığı açıklamada, dünyadaki hızlı değişimin KOBİ’ler için pek çok fırsatı ve büyük tehditleri de içerdiğine işaret ederek, gelişmelerden olumlu yönde etkilenmeleri için KOSGEB’in, stratejik yol haritası ile KOBİ’leri destekleme modeli uygulaması başlattığını söyledi. Mutlu, stratejik yol haritasının, işletmelerin kısa, orta ve uzun vadeli hareket planı olduğunu, yol haritası olmayana destek vermediklerini belirtti.

/ GAZİANTEP

10.08.2006


 

FED, faiz oranlarını arttırmadı

Amerikan Merkez Bankası (FED), 2004 yılı ortalarından bu yana artırdığı faiz oranlarını yüzde 5,25 seviyesinde tutma kararı aldı.

FED’in, Merkezi Serbest Pazar Komitesi’nin bugün yapılan toplantısında, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildi ve iki yıldan uzun bir sürede 17 kez artırılan oranların yükselişine son verildi. ABD Merkez Bankası, geçen yıl Haziran ayında yüzde 1 olan temel faiz oranını en son yüzde 5,25’e yükseltmişti.

/ WASHINGTON

10.08.2006


 

33 yılda yapıldı kullanılmadan eskidi

Konya’nın Akşehir ilçesinde tarımsal sulama ve Eber Gölü’nden Akşehir Gölü’ne su takviyesi için, 35 milyon YTL harcanarak yapılan kanaletler, Eber Gölü’nün su seviyesi azaldığı için atıl duruma düştü.

Eber ve Akşehir Gölü Sulama Birliği Başkanı Osman Koçer, yaptığı açıklamada, Eber Gölü’ndeki su taşkınlarının engellenmesi, bu suların Akşehir Gölü’ne aktarılması için 1973 yılında başlanan kanal ve kanelet çalışmalarının, 1980’li yıllarda tamamlandığını belirtti.

Tamamlandığı halde daha önce su verilmeyen kanaletlere ilk kez, 1998 yılında 2 göl arasında yapılan deneme sırasında su akıtıldığını ifade eden Koçer, ancak bu tarihten sonra Eber ve Akşehir göllerinde su seviyesinde önemli ölçüde azalma yaşadığını belirtti.

Akşehir Gölü’nün 5’te 4’ünün kurduğunu, Eber Gölü’nde ise su seviyesinde önemli düşüş yaşandığını vurgulayan Koçer, şunları kaydetti:’’Eber Gölü’nde su seviyesi azaldığı için, 35 milyon YTL’ye mal olan 45 kilometre uzunluğundaki kanaletlere bir daha su verilemedi.

Atıl kalan su kanaletlerinin yaklaşık yüzde 30’u Sultandağı depreminde, yüzde 20’si ise BOTAŞ doğalgaz hattının geçmesi sebebiyle, yarısına yakını da dış faktörlerden zarar görerek kullanılamaz hale geldi. Kullanılmayan kanaletler ölü yatırım haline gelmiştir.

Yıllardır boş bekleyen bazı kanaletler, büyükbaş hayvanları olan vatandaşlar tarafından sökülüp götürülerek, hayvanların su içtiği yalak olarak kullanılıyor.’’

/ AKŞEHİR

10.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004